Od 1.6. lockdown u Helsinkiju službeno je završen i baš kao dodatni poklon, u isto vrijeme nam je stiglo predivno ljetno vrijeme s jako puno sunca i, za naš pojam, visokim temperaturama za lipanj, od 22-25 °C stupnjeva. Nakon puna dva tjedna slobode, nemam osjećaj da smo se ikad morali nositi s koronavirusom i mjesecima zabrana, tj. izolacije.
Nevjerojatno je lijepo vani, sve je procvjetalo, cvijeće je zasađeno, ljudi su nekako sretni i aktivni, baš je bajkovito. Zahvalna sam svaki dan na svakoj zraci sunca jer nam toga inače kronično nedostaje ovdje, a ja sam osoba koja se osjeća najsretnije i najpoletnije kad je sunce vani.
Živim odmah uz more tako da imam privilegiju svaki dan prošetati uz more ili se sunčati na plaži. Baltičko more nije baš najlijepše za kupanje i ima dosta manje soli nego Jadransko, ali je jednako čarobno na svoj način. Iako je temperatura mora samo 14°C, jako puno ljudi se kupa i provedu i po pola dana na plaži s prijateljima ili obitelji. Svako jutro započnem s crnom kavom u tišini na najdražoj terasi hotela Kämp. Nakon toga odem do jednog dragog gospodina na tržnici koji ima najukusnije finske bobice, od jagoda i malina do borovnica i trešanja. Sad je konačno sezona i uvijek odem do njega na mali razgovor i po voće.
U tom istom dijelu je galerija u kojoj inače izlažem fotografije, Galleria 4-kuus, gdje jedva čekam pokazati svoje najnovije radove. Već bih bila imala izložbu da nije sve bilo otkazano ili prebačeno za kasnije zbog situacije s koronavirusom. Trenutno, po onome što vidim i čujem, stanovnici Helsinkija najviše troše na restorane i barove. Naime, sve je bilo zatvoreno do 1.6. a od otvorenja 1.6. svi su pohrlili u restorane i barove tako da je jako teško naći slobodno mjesto.
Zasad je pravilo da svi restorani I barovi mogu raditi do 23:00 sata s tim da se hrana i alkohol mogu posluživati do 22:00, a kapacitet mogu popuniti samo do 50%. Zahvaljujući sunčanim danima, restorani su dobili ostalih 50% popunjenosti na terasama tako da se zasad ne priča o gubitcima i kao da se baš svi još više trude zadržati ljude u svojem restoranu, tj. usluga i hrana su bolje nego prije, ali su zato cijene narasle za 20-50%. Imam dosta prijatelja koji imaju svoje restorane i rado ih podupirem tako da za ručak često odem u restorane YesYesYes, Ventuno, Sentro ili Carusel.
Prije nekoliko dana, Finska je donijela odluku da turisti iz baltičkih država/Skandinavije mogu normalno ulaziti u Finsku, dok je za sve ostale zatvorena, tj. otvorena samo ako već imate stalnu adresu i radite ovdje. Nekoliko puta smo pokušavali letjeti za Hrvatsku, ali svi letovi, njih pet, do sad su otkazani. Nadam se da će uskoro biti moguće letjeti normalno i da će Finska pustiti države s jednakom situacijom što se tiče zaraženih kao što je Hrvatska, ulazak i izlazak bez problema. Mislim da dugoročno lokalni ljudi ne mogu nastaviti ovakav tempo trošenja kroz cijelo ljeto jer su ipak većinom turisti ti koji donose stvarni profit.
Zasad se priča o domaćem turizmu i hoteli nude svakakve popuste samo da privuku lokalne ljude na staycation i donekle povećaju popunjenost. Nikakvih većih koncerata, festivala ili evenata neće biti prije 10. mjeseca, ali mislim da su ljudi već prihvatili da je ovo ljeto skroz drugačije od prethodnih. Kao i za sve ostalo, tako i za ljeto, sreću si sami kreiramo tako da je moguće imati divno ljeto i ovim, još uvijek nepredvidim uvjetima i vremenima.