Financijska disciplina nadomak ruke!

Prvi financijski džepni planer na hrvatskom tržištu "My Earnings Log".
Vidi originalni članak

Ideju o džepnom financijskom planeru, za vođenje osobnih, ili obiteljskih financija, kao i planiranje kućnog budžeta, mlada kreativna poduzetnica i vlasnica prevoditeljskog obrta te dugogodišnja samostalna prevoditeljica, Snježana Beronja, dobila je iz vlastite potrebe za redovitim vođenjem poslovnih i privatnih financija. Ideja je ujedno proizašla iz vlastitog iskustva, dijelom nadahnuta prevođenjem najpoznatijih svjetskih finacijskih i stručnih priručnika i knjiga, a dijelom vođenjem osobnih financija, jer proizvodi dostupni na tržištu nisu odgovarali njezinim potrebama, odnosno senzibilitetu. Bezuspješna potraga za metodom vođenja financija, s kojom bi bila zadovoljna, dovela ju je do otkrića da na tržištu ne postoji proizvod takvih karakteristika, a to je tiskani financijski planer manjih „džepnih“ dimenzija.

To je otkriće ujedno rezultiralo i željom za kreiranjem ovog jedinstvenog proizvoda, i upuštanjem u osmišljavanje rubrika i tablica za financijsko planiranje koji bi bili funkcionalni, praktični, prilagodljivi te obuhvaćali sve mogućnosti za bilježenje i planiranje novčanog ponašanja na tjednoj i mjesečnoj razini, u okviru jedne godine. Važno je istaknuti, da će upravo ovakav financijski „pocket“ planer posebno oduševiti sve kreativce kao i pripadnice ljepšeg spola, ali i sve one koji su se proteklih godina odlučili upustiti u vlastito poslovanje. A koji su se zasigurno, pored problema s organizacijom vlastitog vremena, vrlo vjerojatno najviše susretali s problema organizacije i vođenja osobnih financija.

Svima njima, planiranje budžeta, s pomoću MyEarningsLoga, biti će prvi korak prema uspješnom upravljanju osobnih financija, kao i prvi korak prema financijskoj zrelosti. Želja kreatorice prvog hrvatskog financijskog „pocket“ planera, MyEarningsLog, bila je između ostalog osmisliti i vizualno aktraktivan te funkcionalan proizvod. Osim toga, želja je bila i pomoći korisnicima da osvijeste svoje novčano ponašanje te upravo tako steknu određenu mjeru financijske discipliniranosti, kao ključne osobine financijski trezvenih uspješnih ljudi, a ujedno i doprinijeti podizanju razine njihove financijske pismenosti.

Naime, nedavno provedeno istraživanje pokazuje da je u Europi u prosjeku tek 52 % odraslog stanovništva financijski pismeno, što je razmjerno nisko u usporedbi s drugim razvijenim zemljama, kao što su SAD, Australija i Kanada, dok je u južnim i istočnim europskim državama taj postotak još niži, a u Hrvatskoj iznosi 44%. Isto istraživanje otkriva, također, da žene pokazuju manji stupanj financijske pismenosti nego muškarci, a ta je razlika u prosjeku 5%.

Kreatorica MyEarningsLog „pocket“ planera ističe

Tijekom postupka osmišljavanja rubrika za financijski planer My Earnings Log čitala sam knjige o upravljanju osobnim financijama i proučavala dostupne izvore o upravljanju novcem i važnosti financijske discipline. Pritom sam primijetila da svi stručnjaci, kao prvi korak prema financijskoj zrelosti i ključ uspjeha, navode izradu kućnog budžeta i vođenje evidencije potrošnje. Najbolje bi bilo da evidenciju vode na mjesečnoj razini s obzirom na to da u Hrvatskoj većina stanovništva prihode ostvaruje jedanput mjesečno, ali i da svaki dan vode evidenciju svojih kupovina kako bi osvijestili svoje novčano ponašanje i stekli uvid u to kako i koliko troše. Dok ne steknu uvid u svoje novčano ponašanje na njega neće moći ni utjecati.

Vaš primjerak prvog džepnog financijskog planera u Hrvatskoj, kao i više informacija, pronaći ćete na internetskoj stranici MyEarningsLog.com

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".