Pobjednica Šveđanka Loreen, a Let 3 završio na 13. mjestu - nastupili u kostimima domaćih dizajnerica

U finalu Pjesme Eurovizije nastupilo je 26 zemalja, među kojima i naši predstavnici, riječka grupa Let 3 sa svojom pjesmom "Mama ŠČ!"
Vidi originalni članak

Finale Eurovizije 2023. održalo se u Liverpoolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je pomoći domaćin prošlogodišnjem pobjedniku Ukrajini. U finalu se natjecalo 26 zemalja, među kojima su bili i hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom “Mama ŠČ!”. Natjecanje su završili 13., a po drugi put je pobijedila Šveđanka Loreen, koja je izvela pjesmu 'Tattoo'. Prvi je put pobijedila u Bakuu 2012. s pjesmom Euphoria.

Princeza od Walesa, Kate Middleton, otvorila je ovogodišnje natjecanje u uvodnoj špici, gdje je zasvirala klavir kao uvod u pjesmu otvorenja Eurovizije. U očaravajućoj dugačkoj plavoj haljini zabljesnula je dok je svirala u palači Windsor.

Veliko finale otvorio je nastup prošlogodišnjih pobjednika Eurovizije, Kalush Orchestra s pjesmom "Stefania".

U otvorenju Eurovizije nastupilo je i nekoliko poznatih lica iz prošlogodišnjih godina, uključujući ukrajinsku grupu Go_A s pjesmom "Shum" te Verku Serduchku s pjesmom "Dancing Lasha Tumbai".

Ovogodišnje voditeljice, dvije svjetski poznate Britanke, glumica Hannah Waddingham i pjevačica Alesha Dixon, te ukrajinska pjevačica Julia Sanina zauzele su pozornicu u očaravajućim haljinama sa šljokicama.

Julia je zasjala u dugoj žutoj haljini s detaljem šljokica sa strane i valovima na ovratniku, dok je Alesha zabljesnula u plavoj haljini s velikim prorezom i asimetričnim gornjim dijelom. Njih dvije u drugom polufinalu, kao i finalu, daju počast Ukrajini svojim kombinacijama u plavim i žutim bojama. Hannah je odabrala ružičastu šljokičavu haljinu koja odlično ističe njezin struk i vitku figuru.

Prve na pozornicu izašle su predstavnice Austrije, Teya i Salena, s pjesmom “Who The Hell Is Edgar?”. Na pozornici su se pojavile u modnim kombinacijama na kojima su prevladavale crna, bijela i crvena boja, kao i komadi od kože, materijal koji je veoma popularan na ovogodišnjoj Euroviziji.

Predstavnica Portugala Mimicat otpjevala je pjesmu “Ai Coração”. Svoj je nastup odradila u efektnoj crvenoj haljini ukrašenom s perjem. Sve je upotpunila zlatnim nakitom i crvenim štiklama, a odličan color-block stvorila je ružičastim rukavicama.

Remo Forrer, predstavnik Švicarske, izveo je svoju pjesmu “Watergun”, te za ovaj nastup odabrao kombinaciju crne košulje od tila sa srebrnim metalik hlačama. Njegovi prateći plesači odlično su mu odgovarali u crnim, prozirnim kombinacijama.

Predstavnica Poljske zapalila je atmosferu u engleskoj dvorani sa svojom pjesmom “Solo”. Blanka je na pozornici zabljesnula u efektnoj narančasto-ljubičastoj haljini s detaljima šljokica na ovratniku i rukavu. Prateći pjevači stvarali su odličan kontrast u plavim, ružičasti i srebrnim šljokičavim kombinacijama.

Predstavnik Srbije, Luke Black, otpjevao je svoju pjesmu “Samo mi se spava”. U predimenzioniranoj bijeloj košulji s crnom mašnom te crnim hlačama s detaljem crte oduševio je publiku u dvorani u Liverpoolu.

La Zarra predstavila je Francusku s pjesmom “Évidemment”, a publiku je oduševila u crnoj šljokičavoj haljini koja se sastoji od uskog gornjeg dijela te širokog, velikog šlepa od nekoliko metara. Na ramenima haljine su chic crveni detalji, dok je cijeli look zaokružila šljokičavim dodatkom na glavi.

Pjesmu “Break A Broken Heart” izveo je predstavnik Cipra, Andrew Lambrou, koji je za svoj finalni nastup odabrao crne predimenzionirane hlače koje je kombinirao uz crni prsluk.

Vatrena Španjolka Blanca Paloma otpjevala je svoju pjesmu “Eaea”. Za nastup u finalu Eurovizije odabrala je bijele hlače s cirkonima i upečatljiv crveni metalik top s crnim detaljima oko ruke. Cijeli look zaokružila je bijelim čizmama na platformu, dok je make up i frizuru ostavila jednostavnima - zalizani rep i glam make up s crvenim ružem.

Jedna od favorita za pobjedu, Loreen iz Švedske, nastupila je sa svojom pjesmom "Tattoo". Loreen je već pobijedila na Euroviziji 2012. godine kada je cijeli svijet oduševila hitom "Euphoria". Upravo zbog toga je bila i ovogodišnji favorit za pobjedu, a na kladionicama je držala prvo mjesto.

Za ovogodišnji nastup odabrala je efektan komplet s izrezima, dok je frizuru oblikovala u efektnu fudbalerku, odnosno mullet, koja je bila iznimno popularna tijekom 70-ih godina.

Predstavnici Albanije, Albina i Familja Kelmendi izveli su svoju pjesmu “Duje”. Albina je zablistala u efektnom crnom kombinezonu sa zlatnim i crvenim detaljima na gornjem dijelu te lepršavim rukavima i nogavicama. Ostatak benda odlično je pratio glavnu pjevačicu u elegantnim crnim kombinacijama. 

Predstavnik Italije, Marco Mengoni, nastupio je s pjesmom “Due Vite”. Za nastup u finalu Eurovizije, ujedno i njegov prvi nastup na ovogodišnjem natjecanju, odabrao je srebrni šljokičavi top koji je kombinirao uz crne hlače. 

Alika je predstavila Estoniju uz pjesmu “Bridges”. Djevojka, koja je već pobijedila na Euroviziji 2001. godine, za finalni nastup odabrala je chic i elegantno plavo odijelo, model koji nikad ne izlazi iz mode i može se nositi u svim prigodama. Sastoji se od kratkog sakoa te efektnih hlača s dugačkim šlepom koji je dodao dozu chica u cijeli outfit. Cijeli look zaokružila je srebrnim salonkama te upečatljivim srebrnim visećim naušnicama.

Drugi favorit za pobjedu i predstavnik Finske, Kaarija, oduševio je publiku sa svojim hitom "Cha-cha-cha". Za nastup imao je crne hlače s detaljima zakovica na nogavicama, dok je gore nosio majicu koja se sastojala samo do rukava i ovratnika u upečatljivoj jarko zelenoj boji. Na kraju rukava i ovratniku također je imao crne zakovice. Njegovi prateći plesači napravili su odličan kontrast u ružičastim kombinacijama.

U ružičastim modnim kombinacijama nastupio je ženski bend Vesna iz Češke koji je otpjevao pjesmu 'My Sister's Crown'. Sve djevojke imale su identične frizure - pletenice koje su sezale skoro do poda. Ružičaste široke hlače kombinirale su s topovima iste boje te kratkim jaknama koje su na sebi imale sitne detalje šljokica.

Australski predstavnici, grupa Voyager, nastupili sa svojom pjesmom 'Promise'. Za finalni nastup odabrali su plavo-crne šljokičave komplete.

Gustaph, predstavnik Belgije, otpjevao je pjesmu 'Because Of You' te oduševio publiku u ružičasto-bijelom outfitu koji se sastojao od zanimljivih ružičastih hlača u nekoliko slojeva, ružičaste majice te bijelog sakoa. Od modnih dodataka odabrao je bijeli šešir te look zaokružio čizmama s platformom.

Predstavnica Armenije, Brunette, predstavila je svoju zemlju s pjesmom 'Future Lover'. Na nastupu je oduševila u bijelom kombinezonu na vezanje s detaljem zakovica. Outfit je zaokružila visokim čizmama na vezanje, a cijeli look polu podignutom frizurom te upečatljivim make upom.

Predstavnik Moldavije, Pasha Parfeni, s pjesmom 'Soarele si Luna' nastupio je uz dvije plesačice s neobičnim frizurama u obliku roga, a imao je i dva bubnjara te svirača na fruli. Njegova kombinacija sastojala se od širokih smeđih hlača te, umjesto majice, niza zlatnih lančića. Cijeli look upotpunio je ogrtačem sa zanimljivim detaljima.

Predstavnici ovogodišnjih domaćina, Ukrajine, TVORCHI, nastupili su s pjesmom 'Heart of Steel'. Odabrali su upečatljive crne kombinacije sa zlatnim i zelenim detaljima. Outfit glavnog pjevača sastojao se od visokih, lepršavih crnih hlača te uske majice koja je na prsima i rukavu sadržavala zlatne metale. Prateći plesači i klavijaturist imali su crne kožne hlače te crne majice sa zlatnim detaljima na prsima.

Dvadeseta po redu nastupala je predstavnica Norveške, Alessandra, s pjesmom Queen of Kings. Za ovaj nastup Alessandra je odabrala zeleni bodi sa zlatnim detaljima, kao i efektnim crnim plaštom. Kombinaciju je zaokružila zlatnim ukrasom za glavu koji izgledom podsjeća na kruu te upečatljivim čizmama na petu.

Lord of the Lost, predstavnici Njemačke, nastupili su s pjesmom 'Blood & Glitter'. Za finalni nastup odabrali su efektne kožne kombinacije šarenih boja. Glavni pjevač odlučio se za crveni kožni kombinezon s asimetričnim nogavicama, dok je na ovratniku imao upečatljive zlatne dodatke nalik na krila. Cijeli look zaokružio je šljokičavim čizmama na platformu i to - jednom crvenom i jednom srebrnom.

Predstavnica Litve, Monika Linkytė, izvela je svoju pjesmu 'Stay'. Zasjala je u jednobojnom looku, gdje je kratku narančastu haljinu s detaljem vezica na leđima kombinirala uz visoke narančaste platforma štikle. Kosu je ostavila jednostavnu u kratki bob koji je otkrivao chic narančaste naušnice.

Predstavnica Izraela Noa Kirel otpjevala je svoju pjesmu 'Unicorn'. U efektnim crnim kožnim cargo hlačama te kratkim crno-bijelim topom podigla je temperaturu u engleskoj dvorani. Tijekom nastupa skinula je hlače te pokazala odgovarajući donji dio kompleta. I kako smo već pisali, za nastup na Euroviziji odabrala je kostim izraelskog dizajnera Alona Livnéa, koji je dizajnirao i outfite pratećih plesača na samom nastupu.

Predstavnici Slovenije, grupa Joker Out, nastupili su s pjesmom 'Carpe Diem'. Za nastup u finalu odabrali su upečatljive šarene kombinacije koji su inspirirani modom 70-ih i 80-ih godina.

Let 3 oduševio je publiku u Liverpoolu svojim energičnim nastupom. Let3 predstavio je Hrvatsku u kostimima dvije hrvatske dizajnerice - akademske umjetnice Lane Letović Perčin i kostimografkinje Manuela Paladin Šabanović, dok ih je sašio Krojački studio Loretta. U prvom dijelu nastupa odlučili su se za dugačke kapute s raznolikim motivima, no tijekom nastupa odbacili su kapute te pokazali nove kostime koji su promijenili od njihovog nastupa na Dori. Tako su sada ostali u bijelim potkošuljama i bijelim gaćicama. Na majicama su fotografije dječjih lica, a kako se saznalo od dizajnerica kostima, riječ je o fotografijama članova Leta 3 kad su bili djeca. 

Prije samog nastupa, Let 3 predstavio se u kreacijama popularnog hrvatskog dizajnera Jurja Zigmana. Kostimi su se sastojali od bijelih tutu suknji, efektnih čizama na petu te kaputima s dizajnom hrvatske šahovnice, grba te natpisa ŠČ!. Zoran Prodanović "Prlja" imao je plavi kaput sa žutim natpisom ŠČ!

Posljednja je bila predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva, Mae Muller, s pjesmom 'Wrote a Song'. Za nastup je odabrala crne hlače te crni prozirni top od tila, a cijeli look zaokružila kratkom crnom jaknom.

Sam Ryder prošle je godine predstavljao Ujedinjeno Kraljevstvo na Euroviziji, a sada je nastupio kako bi zatvorio nastupe ovogodišnjih predstavnika. U zlatnom šljokičavom odijelu s crnim i žutim detaljima zabljesnuo je na pozornici u Liverpoolu, njegovi prateći plesači koji su se pojavili su osobe s invaliditetom.

Za završetak nastupa ovogodišnjih predstavnika nastupaju i predstavnnici mnogih zemalja prošlih godina. Prvo je nastupio Mahmood koji je predstavljao Italiju, a zatim Netta koji je predstavljala Izrael. 

Na pozornici se pojavio i bivši predstavnik Islanda, Dađi te Cornelia Jakobs koja je predstavljala Švedsku prošle godine.

Nastupila je i Sonia, pobjednica Ujedinjenog Kraljevstva iz 1993. godine, a pjevala je pjesmu 'Better the Devil You Know'. Nakon 30 godina od svog nastupa i pobjede na Euroviziji, zabljesnula je u kratkoj, ljubičastoj, šljokičavoj haljini s remenom te visokim ljubičastim čizmama preko koljena.

Duncan Laurence predstavljao je Nizozemsku, a sada je zapjevao pjesmu koja je neslužbena himna nogometnog kluba Liverpool. 

Anti-age njega za područje oko očiju – lagane formule i aplikacija
Dina Šavorić, zvijezda nove Dive: 'Trebaju nam hrabri ljudi, pozitivno neposlušni i potpuno svoji — nepokolebljivi'
Kako spriječiti nepoželjne narančaste i žute tonove u kosi: Pazite na šampon, izbjegavajte UV zrake...

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".