Evo gdje u Hrvatskoj možete provesti nezaboravne proljetne praznike

FOTO: Shutterstock FOTO: Zvonimir Barisin/Pixsell FOTO: Goran Kovačić/Pixsell FOTO: Shutterstock FOTO: Anđelko Suhodolčan/PIXSELL FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock
Tražite inspiraciju za proljetni odmor s obitelji? Ovih nekoliko destinacija diljem Hrvatske nude raznolike aktivnosti za sve članove obitelji, od kulturnih do gastro i prirodnih doživljaja.
Vidi originalni članak

Proljetni praznici idealna su prilika za bijeg od svakodnevice, stvaranje uspomena, istraživanje novih destinacija i uživanje u zajedničkom vremenu s obitelji ili prijateljima. Kada planirate svoje uskršnje putovanje, važno je odabrati destinaciju koja će zadovoljiti svakog člana obitelji, a pritom i razmisliti o aktivnostima koje biste željeli raditi. Bilo da ste ljubitelji prirode, kulture ili gastronomije, Hrvatska ima nešto za svakoga i jamči nezaboravan proljetni odmor.

Bajkovita Opatija

Smještena na obali Jadranskog mora, ova ljepotica Kvarnera očarava posjetitelje svojim šetalištima uz more i mirisnim vrtovima. Za ljubitelje povijesti, zanimljivost je da je Opatija bila omiljeno odredište europskih aristokrata tijekom 19. stoljeća, privlačeći poznate ličnosti poput cara Franje Josipa I. i književnika Jamesa Joycea. Danas je Opatija moderno turističko središte koje nudi kombinaciju povijesne ljepote i suvremenih užitaka, kao što je Festival Liburnia Jazz koji svake godine okuplja svjetski poznate jazz glazbenike na jednom mjestu. Osim šetnje omiljenom šetnicom Lungomare, gdje nastaju predivne obiteljske fotografije za pamćenje, posjetitelji mogu istražiti Park Angiolina i slikoviti gradić Iku te uživati u ljepotama Parka prirode Učka koja svim avanturistima nudi brojne staze za planinarenje i biciklizam. Osim toga, Opatija je poznata i po svojim brojnim restoranima i konobama koji nude tradicionalnu kuhinju i lokalne specijalitete, poput ribe, školjki i svježih plodova mora, koje će obožavati i vaši najmlađi.

Otok vitalnosti

Na otoku Lošinju, proljeće donosi svježi zrak i divlju prirodu. Otok poznat po netaknutoj prirodi, mirnim uvalama i kristalno čistom moru idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora jer osim prekrasnih plaža, Lošinj nudi brojne aktivnosti na otvorenom, a za ljubitelje umjetnosti tu je Međunarodni simpozij skulpture koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta. Posjetitelji također mogu istražiti i povijest otoka u Muzeju Apoksiomena koji na originalan način kazuje priču o sportašu savršenih tjelesnih proporcija, dok će djeca zasigurno uživati u posjetu Institutu “Plavi svijet“, gdje će doznati sve zanimljivosti o morskim sisavcima.

Za one koji vole kulturne doživljaje, gradovi kao što su Dubrovnik i Krapina nude bogatstvo povijesnih znamenitosti, muzeja i umjetničkih galerija.

Biser Jadrana prije turističke sezone

Proljetni praznici u Dubrovniku donose očaravajuće prizore starog grada i kristalno čisto more. Gradom vladaju impresivne zidine koje datiraju iz srednjeg vijeka, štiteći ga od invazija i oluja stoljećima, a danas nude nevjerojatan pogled na grad i okolicu, pružajući posjetiteljima priliku za nezaboravne fotografije. Povijesni Knežev dvor, svima poznati Stradun te dubrovačke katedrale i Onofrijeve fontane koje iza sebe kriju zanimljivu povijest vrijednu otkrivanja, neizostavne su lokacije pri posjetu ovom predivnom gradu. Zanimljivost je da je Dubrovnik domaćin Dubrovačkih ljetnih igara, najvećeg kulturnog događaja u Hrvatskoj, koji okuplja umjetnike i posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovi proljetni prazanici idealna su prilika za posjet Srđu i uživanje u panoramskom pogledu na grad te istraživanje obližnjeg otoka Lokruma koji obiluje životinjskim svijetom, a vaše najmlađe zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Prepustite se filmskim turama i istražite lokacije gdje su snimani poznati filmovi i TV serije poput „Igre prijestolja“, „Robina Hooda“, „Star Warsa“. Djeca će posebno uživati u ovoj avanturi, gdje mogu oživjeti svoje omiljene scene iz filmova i serija te osjetiti filmsku čaroliju i u stvarnom životu. Za gastronomske užitke, neizostavan je posjet restoranu Nautika u kojem možete uživati u lokalnim delicijama, a nakon obroka, prošećite starim gradskim jezgrama i upijajte bogatu kulturnu baštinu ovog prekrasnoga grada.

U srcu Zagorja

Proljeće u Zagorju donosi buđenje prirode i prekrasne pejzaže brda, rijeka i termalnih izvora. Ova regija, smještena sjeverno od Zagreba, poznata je po svojim slikovitim selima, dvorcima i vinogradima. Zanimljivost je da je Zagorje domaćin brojnih manifestacija poput Festivala kajkavske popevke, koji promovira tradicionalnu glazbu i kulturu ovog kraja. Za obitelji koje vole povijest i umjetnost, Krapina nudi fascinantan uvid u pretpovijesno razdoblje kroz posjet Nalazištu krapinskih neandertalaca Hušnjakovo. Za sve velike i male ljubitelje automobila, Muzej Oldtimera pruža zanimljivu izložbu automobila iz prošlih vremena, dok Park Skulptura „Forma Prima“ oduševljava posjetitelje svojim impresivnim umjetničkim djelima na otvorenom. Osim toga, posjetitelji mogu razgledavati brojne dvorce poput jednog od najljepših dvoraca u Hrvatskoj “Trakošćan“ kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije te uživati u degustacijama vina i domaće kuhinje u brojnim restoranima koji nude lokalne specijalitete.

Grad povijesti

U proljeće, Pula oživljava s bogatom rimskom poviješću i prekrasnim pejzažima Istre. Njezina stara gradska jezgru s Forumom te brojni arheološki i povijesni muzeji, kao i Malo rimsko kazalište čine ju idealnom destinacija za sve ljubitelje kulture i arhitekture. Osim toga, neizostavna turistička atrakcija zasigurno je Pulska Arena, poznata kao jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu i ujedno domaćin brojnih festivala i koncerata svjetski poznatih zvijezda. Za avanturiste neizostavan je posjet Fažani i Nacionalnom parku Brijuni, gdje mogu istraživati divlji životinjski svijet i bogatu povijest otoka. Osim toga, Pula je grad poznat po svom antičkom naslijeđu, ali i po izvrsnoj gastronomiji. Ovdje možete kušati autohtone istarske delicije, poput pršuta, tartufa i maslinovog ulja, te uživati u bogatoj ponudi restorana i konoba.

Kultura i prirodne ljepote

Proljeće u Šibeniku donosi vedro vrijeme i priliku za istraživanje fascinantne povijesti i kulture ovog dalmatinskog grada. Poznate je po svojoj dobro očuvanoj staroj jezgri te jedinstvenoj katedrali sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Zanimljivost je da je Šibenik domaćin Međunarodnog dječjeg festivala, koji okuplja mlade umjetnike iz cijelog svijeta kako bi sudjelovali u raznim umjetničkim programima. Osim toga, posjetitelji mogu istraživati šarmantne uličice starog grada, posjetiti tvrđavu sv. Mihovila te uživati u prekrasnim plažama i kristalno čistom moru. Vožnja brodom do Nacionalnog parka „Krka“ neizostavan je dio ove proljetne avanture na kojoj ćete upoznati bogatu floru i faunu te uživati u prekrasnim slapovima, šetajući atraktivnim drvenim stazama i mostovima koji vode kroz čitav park. Ovaj prekrasan dalmatinski grad nudi izvrsnu gastronomsku ponudu, obogaćenu svježim plodovima mora, maslinovim uljem i tradicionalnim jelima dalmatinske kuhinje.

Ispunite svoje slobodne dane nezaboravnim avanturama i ne zaboravite na jednu ključnu stavku svakog putovanja – ugodan smještaj u kojem ćete se odmoriti od cjelodnevnih obilazaka i sportskih aktivnosti. Zato isplanirajte svoje uskršnje putovanje već danas i rezervirajte smještaj na Njuškalu, gdje možete pronaći raznoliku ponudu apartmana, soba ili kuća za odmor, prilagođenih svim potrebama i budžetima. Neovisno o tome odaberete li destinaciju s bogatom kulturnom baštinom, predivnom prirodom ili ukusnom gastronomijom, važno je uživati u trenucima zajedništva i stvarati nezaboravne uspomene koje će vašim najmlađima zauvijek ostati u sjećanju.

Sadržaj donosimo u suradnji s Njuškalom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".