Evakuirane rodilje iz Petrove bolnice prizor su koji, i godinu dana poslije, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nedonoščad iz jedinice intenzivnog liječenja tada je sigurno zbrinuta u KB Dubrava, za što je bila zadužena Hrvatska vojska, u čemu su im pomogli Bad Blue Boysi.
Vidi originalni članak

Prošlo je godinu dana od snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i Zagrebačku županiju, a to nedjeljnog jutra građani su napustili svoje domove i izašli na ulice. Evakuirane su i rodilje iz Petrove bolnice, a prizori kako stoje na hladnoći obišli su svijet. Na njih je teško ostati ravnodušan i godinu dana kasnije. U pidžamama i ogrtačima izašle su na hladnoću, a nedugo nakon potresa počeo je padati i snijeg. 

Petrova je bila ispražnjena, a najmlađi i najranjiviji prebačeni su bolnicu u Dubravi. Nedonoščad iz jedinice intenzivnog liječenja tada je sigurno zbrinuta u KB Dubrava, za što je bila zadužena Hrvatska vojska, u čemu su im pomogli Bad Blue Boysi. Upravo su ti prizori jedna od najupečatljivijih scena iz potresa koji je tog nedjeljnog jutra, u 6:24, zauvijek promijenio glavni grad. Jedino sigurnije mjesto tada je bila portirska kućica, s obzirom na to da se nalazila dalje od nesigurne zgrade Petrove bolnice, a u tom je trenutku bila i jedini grijani prostor pa je dio palčića smješten upravo tamo. Veliku, junačku ulogu odigrale su medicinske sestre i dežurne liječnice koje su mamama i tek rođenoj djeci pomagale dekama, vodom te ručnom intubacijom, jednog po jednog palčića.

Uz liječnike, sestre, vojsku i Boyse, bitnu su ulogu odigrali i građani koji su, nakon što su i sami pretrpjeli užase potresa, pomagali potrebitima donoseći deke i vodu.

FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell FOTO: Marko Prpić/Pixsell

Podsjetimo, od potresa je prošlo godinu dana, odnio je i jedan mladi život, 15-godišnje djevojke Anamarije. 20 tisuća ljudi iselilo je iz domova. Na godišnjicu potresa, u Zagrebu ima 5966 neuporabljivih i privremeno neuporabvljivih građevina, ali u cijeloj godini nije počela obnova niti jedne obiteljske kuće, niti zgrade, koje imaju pravo na obnovu temeljenu na Zakonu o obnovi. 

Pale se svijeće za žrtve Zakona o obnovi jer je Zagreb neuporabljiv i godinu dana nakon potresa

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".