Dvije Ive podijelile su super ideje kako zabaviti klince u izolaciji: Crtajte, pričajte priče, uključite ih u svoje aktivnosti

Iva Šutić i Iva Lažeta otkrile su nam kako zabavljaju Lenona i Cvitu u vrijeme kad su vrtići zatvoreni i vrijeme provode najviše unutar četiri zida.
Vidi originalni članak

 

- Možda će netko reći da sam paranoična, ali ja sam se odlučila držati uputa o izolaciji. Ako je preporuka da nema vrtića, ne idem na posao jer moram biti s djetetom i ne donositi doma potencijalnu zarazu, započinje priču Iva Šutić s Instagram-profila @iwaiva. Iva kaže da s malenim Lenonom ne idu kod prijatelja, u kafiće i prepune parkove.

- Nažalost, država nije razmišljala o roditeljima pa naš ostanak doma ovisi o dobroj volji našeg nadređenog i(li) preostalom broju dana godišnjeg, a zbog toga će mnogi i dalje biti primorani izlagati se riziku. Imam osjećaj da spadam u 'paranoičnu' manjinu, no mislim da ovo treba shvatiti kao prekrasno poklonjeno vrijeme koje ćete provesti zajedno. Neopterećeni svim 'nebitnim' stvarima i drugim ljudima, mi uživamo, nas troje. Da, izlazimo van uhvatiti svježi zrak i potrošiti energiju, ali pazimo da ne koristimo lift i da ne dijelimo taj mali prostor s drugima. Biramo parkić u kojem nema nikoga i istražujemo kvartovske ulice u kojima nema ljudi.

Iva je dodala da paze na higijenu, kao i do sada i dodaje da se kod kuće može raditi toliko toga s djecom:

- Crtajte - bojicama, vodenim bojama, pastelama, svaki put dajte djeci neku drugu tehniku. Napravite domaći plastelin, sigurno imate zalihe brašna, vrlo je jednostavno. Napravite vlastiti memory pa neka tako klinci uče npr. boje. Slažite Lego kocke ili puzzle, čitajte slikovnice...

Iva dodaje da su i čišćenje ormara, kuhinjskih ormarića, kao i proljetno čišćenje te uključivanje djece u takve aktivnosti dobra ideja.

- Nemojte djeci upaliti ekrane i smatrati ovo vrijeme kao kaznu za sve vas. Ionako se uvijek žalimo da nemamo vremena jedni za druge... Dok ne potrošimo sve dane godišnjega, onda ne znam što ćemo, zaključila je Iva.

Kako provodi vrijeme s djetetom, otkrila nam je i Iva Lažeta s Instagram-profila @iva_d_iva.

- Ovih dana zavladalo je neko novo doba kad se trebamo osvijestiti, ponašati se odgovorno i biti što više kod kuće. Da se pritom u našim domovima djeca i mi ne bismo osjećali kao ptice u kavezu, potrebno je dom ispuniti toplinom, smijehom i kreativnošću. Treba se prisjetiti svih malih stvari u kojima smo i mi uživali kao klinci i dopustiti našoj djeci da pobude u nama lijepa sjećanja dok zajedno osmišljavamo noge igre. 

Iva je rekla kako su njezina, suprugova i Cvitina prva dva dana u samoizolaciji prošla poprilično zabavno pa je podijelila nekoliko savjeta kako su uživali ovih dana

- Nastojte uključite djecu u neke od aktivnosti koje obavljate, kako biste im dali prostora da nauče nešto od vas, da razvijaju svoje sposobnosti. Za djecu je vrlo važno da budu kao njihovi roditelji i vjerujem da se osjećaju ponosno kad uspiju napraviti nešto kao mama ili tata. Brišite prašinu zajedno, slažite robu, dok rastirete robu zamolite dijete da vam doda štipaljku. Na taj način ćete mu dati na važnosti i dijete će se osjećati korisno. 

Iva je dodala da je odlična ideja s klincima pripremiti omiljeno tijesto za kolače ili zamijesiti kruh, a tu je uvijek i pribor za crtanje

- Piši, briši, crtaj, šaraj, samo lijepe slike stvaraj. Uzmite malo papira i bojice i pustite mašti na volju! Crtajte štogod i pustite dijete neka se slobodno izrazi. Mojoj su Cviti vodene bojice poslužile i kao lak za nokte. 

Za kraj, Iva je podijelila i još nekoliko super ideja u kojima i oni sami doma uživaju:

- Pričajte priče, naučite pjevati nove pjesmice, brojalice. Vježbajte s djetetom, plešite, skačite, grajte se skrivača po kući. Gledajte stare slike, pokažite djetetu kako je izgledalo kad je bilo malo, ili kada ste vi bili mali. Djeci obično bude zanimljiv video kad su mama i tata plesali na vjenčanju pa eto prilike da se još jednom prisjetite kako vam je bilo na taj poseban dan. A ako vam ni ovo nije dovoljno, tu je uvijek Pinterest s nekim novim i dobrim idejama.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".