Iza brenda Gâteau stoji srednjoškolka, točnije maturantica osječke Tehničke škole Ruđer Bošković, buduća nutricionistica, a s druge strane ambiciozna slastičarka. Pomalo čudno, ali to sam Dunja Primožić. Ova mlada djevojka oduševila nas je svojim tortama koje su kao prava mini remek-djela, a za Divu otkriva kako je sve krenulo i kakve planove ima za budućnost.
– Opisala bih se kao uporna, svestrana i ambiciozna djevojka. Ljubav prema izradi torti se javila prije već sada pune četiri godine, u vrijeme lockdowna, sasvim slučajno. Nisam znala više gdje bih sa sobom, odnosno viškom slobodnog vremena i na nagovor majke pomogla sam joj pomoći u izradi voćne torte…Nakon toga, društvene mreže su mi počele biti pune raznih recepata te sam počela isprobavati skoro svaki na koji sam naletjela. Moja prva torta (ne tako glamurozna) je bila naravno cheesecake – otkrila nam je.
Iako je sve krenulo doista spontano, nakon par mjeseci, s 14 godina, imala je priliku upisati Učilište za slastičara kojim je stekla zvanje slastičar, no najviše znanja i vještina su joj donijele edukacije, radionice i razni YouTube tutorijali. Ubrzo nakon toga pokrenula je svoj Instagram profil i brend Gâteau na kojem sada dijeli prekrasne fotografije svojih torti, a sve je krenuo sasvim spontano.
– Kliše je za reći, ali zaista spontano. Imala sam velik strah od predrasuda drugih jer sam krenula zaista mlada u sve ovo, a nije tipičan hobi srednjoškolki, no shvatila sam da za brigu i strah nema prostora. Odlučila sam napraviti svoju Instagram stranicu i započeti s dijeljenjem svojih slatkih recepata. Ljudi su to istoga dana prihvatili, izrazito podržavali i to me motiviralo za svaku iduću tortu – ispričala je.
– Inspiraciju pronalazim u trenutku, u osobi za koju izrađujem tortu, prigodi i raznim bojama, tehnikama, trendovima, slobodi mašte i autentičnosti. Ovisno o zahtjevnosti same izrade, vrsti i brojnosti krema, biskvita…u prosjeku za jednu tortu treba oko 2,5 sata. Što se okusa tiče, uvijek volim kombinirati crnu i bijelu čokoladu, orašaste plodove, voće… – dodala je.
Najčešće su u pitanju rođendani, djevojačke zabave, vjenčane torte, prva pričest, krizma… Nerijetko se ljudi odluče za tortu kao poklon voljenoj osobi za razne prigode.. Najčešće su favoriti torte koje sadrže orašaste plodove i voće, dok s druge strane i čokoladno orašaste torte jednako tako ljudi obožavaju.
U budućnosti planira nastaviti sa slastičarstvom i posvetiti se svakoj torti koju izrađuje:
– Raznih vizija imam, ali ono što je sigurno je da želim zadržati prepoznatljivost, ulagati svakodnevno u znanje i ne odustajati kakva god mi slastičarska budućnost bila, a ja ću se potruditi da bude za mene najljepša – zaključila je Dunja.
Naziv profila na Instagramu pod kojim možete pogledati Dunjine radove glasi Gâteau pa se od nje nerijetko traži pojašnjenje samog imena
– Ovo je vrlo često pitanje, a onda se još češće pitam koliko sam zaista zakomplicirala ljudima i pisanje i izgovaranje naziva profila, ali kada sam otvarala Instagram profil htjela sam da bude nešto drukčije, dovoljno povezano sa mnom, a opet da se može tako jednog dana nazvati i slastičarnica stoga gâteau jer na francuskom znači torta.