Dubrovčanka osmislila projekt eko-kućica na stablu: Savršen odmor među krošnjama u bajkovitoj šumi

Kućice koje će moći primiti do 4 osobe, biti će opremljene s WiFI-om, TV-om, strujom i vodom, odnosno, svim što je potrebno za luksuzan odmor među krošnjama.
Vidi originalni članak

Na samo sat i pol vožnje od Zagreba, u neposrednoj blizini Rastoka, uskoro će zaživjeti ambiciozni projekt mlade poduzetnice. Nakon šesnaest godina rada u turizmu, Ivona Ercegović (32), Dubrovčanka sa adresom u Donjem Nikšiću, odlučila je ostvariti svoje snove kupnjom šume i građenjem kućica na stablu. Eco – kind retreat "Tree Elements" uključuje tri kućice na stablu na visini od gotovo tri metara, ali i glavnu kuću u kojoj bi živjela sama vlasnica i bavila se seoskim domaćinstvom.

Bajkovita šuma se prostore na 28 000 kvadrata, dok su maksimalno eko održive kućice veličine 40 kvadrata, a uključuju prvi kat od 27 kvadrata, s dnevnim boravkom, kuhinjom i kupaonicom, a na galeriji od 13 kvadrata smješten je udobni veliki krevet. Kućice koje će moći primiti do 4 osobe, biti će opremljene s WiFI-om, TV-om, strujom i vodom, odnosno, svim što je potrebno za luksuzan odmor među krošnjama.

Ivona je svoju zamisao u idejni projekt pretočila uz pomoć arhitektica, pa je tako svaka od kućica izgrađena s prirodom na umu. Cijeli posjed će imati dizalice topline koje će služiti kao klima uređaj i grijanje. Gradnja je također bio prirode, a to su montažne kuće građene od ariša, znači samo drvo i staklo, a za njih su zaduženi izvođači iz Varaždina. Vodi se računa o postavljanju izvrsne izolacije da se postigne pasivnost kuće i što manje opterećuje priroda.

Bio septičke jame, dizalice topline, kišnica, WC s ekonomičnim ispiranjem, reciklirani papir samo su neki od načina koji će Ivoni i njezinim kućicama pomoći da paze na prirodu. Osim toga, OPG s vrtom od 600 kvadrata, naziva „Baba Milika“, koji je mlada poduzetnica sama prekopala, biti će na raspolaganju svim gostima, pa će oni moći ubrati voće i povrće i uživati u plodovima istoga. Retreat & Tree Elements u samoj je blizini rijeke Korane, a planinarenje, bicikliranje, istraživanje Rastoka i Plitvičkih jezera samo su neke od aktivnosti u kojima će gosti moći uživati.

U cijenu će biti uključen doručak, a za one koji strahuju da je civilizacija predaleko, selo Donji Nikšić se nalazi samo sedam minuta vožnje od Slunja, grada koji ima apsolutno sve, dok se na ulazu u selu mogu naći i restoran i trgovina. Osim poduzetničkog, ovaj pothvat ima i eko-kind prizvuk, naziv koji je sama smislila. Naime, kako kaže, Ivona želi za njezina šuma zaživi i da posjed bude otvoren kako za goste, tako i za udruge koje pomažu oboljelima od raka, zlostavljanim ženama te djeci oboljelim od malignih bolesti.

Tako su udruge "Krijesnica" i "Sve za nju" samo neke od njih, a želi da se broj udruga s kojima će surađivati proširi, uključujući domove za nezbrinutu djecu. Korisnicima udruga želi ponuditi besplatan boravak u kućicama i pomoć pri ozdravljenju kroz razne radionice i programe.

- Želim promijeniti način poslovanja, naročito u toj industriji. Pojam "eco-kind" stvorila sam upravo iz potrebe da ukažem kako turizam pozitivno može utjecati na društvo i ostati fer prema prirodi i prema ljudima. Moguće je saditi drveća, biti održiv i plastic free, s minimalnom proizvodnjom otpada te u međuvremenu osvještavati goste o važnosti istoga, prilikom njihovog boravka, kazala je Ivona.

Upravo u 2020. godini projekt se trebao polako dovesti kraju, ali s obzirom na Covid – 19 krizu koja je gotovo pa zaustavila svijet, Ivona je morala naglo mijenjati planove. Naime, nakon kupnje šume, asfaltiranja glavnog i pristupnog puta, provođenja vode i struje, njezina ušteđevina počela se topiti, a s obzirom na to da je upravo turizam najpogođenija industrija, stambeni kredit je jedina opcija, ali nedovoljnog iznosa. Zato 30. studenog kreće i Kickstarter kampanja koja bi trebala pomoći Ivoni da njezina čarobna šuma zaživi.

Želite provesti vikend u šumi? Želite doprinjeti ekosustavu? Želite na team building? Sve to možete ! Ako želite biti među prvima koji će poduprijeti kampanju, ili osvojiti neku od nagrada kao što su noćenje u kućici, zasaditi stablo ili pripomoći u gradnji staklenika, kućica za ptice i hotela za pčele, to možete napraviti upravo na stranici https://www.tree-elements.co/.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".