Štrukli sa sirom jedan su od okusa koji vraća u djetinjstvo, a ako ste poželjeli i sami okušati se u ovom receptu, možete ih napraviti po receptu Mirjane Špoljar, renomirane hrvatske slastičarke. Špoljar je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom, a ako se i sami želite prisjetiti neodoljivog okusa bakinih štrukli, u nastavku vam donosimo recept.
Za tijesto će vam trebati 50 dekagrama glatkog i 20 dekagrama oštrog brašna, jedan decilitar ulja, jedan dekagram soli, jedno jaje i malo mlake vode.
1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano
2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu
3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori“ 35 minuta na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme napravite nadjev od sira za koji će vam biti potreban jedan kilogram svježeg kravljeg sira, četiri jajeta, 1.5 dekagrama soli i sedam dekagrama oštrog brašna.
1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja
2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.
Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.
1. Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte
2. Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute
3. Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem
4. Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.
Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja.