Domaći influenceri i koronakriza: Predviđaju gubitke i do 80%, ne računaju na pomoć države

Nika Ilčić, Lorin Nakić i Davor Gerbus otkrili su kakve će posljedica pandemija koronavirusa imati na njihovo poslovanje
Vidi originalni članak

Teško je izdvojiti djelatnost na koju pandemija koronavirusa neće barem malo utjecati, a snažne negativne posljedice trenutačne situacije osjećaju svjetski i domaći influenceri. Suradnje su svedene na minimum ili ih uopće nema, a putovanja trenutačno nisu moguća. Troje domaćih influencera, Nika Ilčić, Davor Gerbus i Lorin Nukić, za Index.hr ispričalo je kako se situacija odražava na njihov posao. Treba naglasiti kako su odabrani influenceri među jačima i popularnijima - Niku na društvenim mrežama prati gotovo 200 tisuća ljudi, Davora 294 tisuće, a Lorin ima nešto više od 75 tisuća pratitelja. 

Nika Ilčić za Index je rekla da će gubitke osjetiti tek za mjesec ili dva jer joj još sjedaju novci od prošlogodišnjih kampanji, kao i od onih s početka godine.

- Rupa će od lockdowna biti pozamašna. Na sreću kod mene nije bilo otkazivanja, no dosta kampanja je stavljeno na stand by. Svi čekamo rasplet situacije i kombiniramo i kalkuliramo kako najbolje nastaviti s radom jer moramo priznati da nepromišljene kampanje mogu imati kontra-efekt, a čak bih se usudila reći da bi se mogle prozvati i koronaprofiterstvom. No s popuštanjem mjera počeli su se javljati klijenti koji bi nastavili raditi i neki novi koji me izuzetno vesele, rekla je Nika za Index. 

Dodala je da je svjesna da će morati cijene prilagoditi novonastaloj situaciji na tržištu, a predviđa da će gubitak za posljednjih 40 dana biti oko 80 posto, ali da bi se taj negativan trend mogao nastaviti jer se brendovima prvo reže budžet za marketing. 

Nika kaže kako je posao influencera kao i svaki drugi, iako se ne želi uspoređivati s profesorima, liječnicima i znanstvenicima:

- Ako želimo živjeti od toga, moramo se truditi, biti kreativni, inovativni, odgovorni i profesionalni. U današnje doba internet daje svima iste mogućnosti te svatko može pokušati biti influencer ako misli da je to jednostavno i lako, samo neka upali kameru, snima i baci u eter svoj sadržaj i neka ne odustaje ni nakon 5 godina ako mu nitko ne ponudi ni jednu kunu za suradnju. Nekoliko puta sam naglasila, naš uspjeh preko noći je trajao barem 4 do 5 godina. Osobno sam imala dobro iskustvo s brendovima te su me uglavnom oni kontaktirali, no mislim da će se to promijeniti i da ću ja biti slobodna ih podsjetiti na moje postojanje, rekla je Nika za Index. 

U ovoj situaciji morala je promijeniti i postojeći sadržaj pa je na svojem profilu podijelila sve OPG-ove koji su joj se javili, a u ponudi imaju dostavu domaćeg voća, povrća, mesa..., a time je htjela pokazati pratiteljima da je nužno podržati mala poduzeća, kao i hraniti se zdravo, a niti jednu objavu nije naplatila. Otkrila je i da ima plan B:

- Radim na pjesmi i počela sam učiti malo više o muzici, bitovima i svemu što bi mi mogla biti druga staza kojom bih voljela kročiti uz ovu influencersku

Influencer Davor Gerbus karantenu provodi na Baliju gdje je "zapeo" već 45 dana, a na njegovom Instagram-profilu u prvom su planu upravo putovanja, no njihova je realizacija upitna. 1. svibnja trebao je provesti u Istanbulu, ljeto u Maroku, no trenutačno mu je najvažnije da se vrati u Hrvatsku.

Kako je rekao za Index, trenutačno čeka odobrenje za povratni let, a što se tiče suradnji, kaže da je većina samo odgođena za svibanj ili lipanj. Ipak, karantena je, očekivano, sa sobom donijela i gubitke: 

- S obzirom na primanja na koja sam navikao, rekao bih da sam u gubitku oko 65% i taj postotak raste svakim danom, rekao je za Index i dodao da ne računa na pomoć od države jer radi na autorski ugovor. Plan B, kako kaže, nema, već će o njemu početi razmišljati kad se vrati u Hrvatsku. 

Lorin Nakić Indexu je otkrila da kod nje situacija nije strašna, a kao ni njezin kolega Davor, ni ona ne računa na pomoć države jer radi preko autorskog ugovora. 

- Ono što je meni ova situacija stopirala trenutno je otvaranje obrta, tako da čim sve ovo malo popusti otvaram obrt. Preko obrta većina influencera radi ili na autorski ugovor. Trenutno sve odrađujem preko autorskog ugovora dok ne otvorim obrt koji je već trebao biti otvoren, ali što je tu je. Tako da ne računam na pomoć države, ispričala je Lorin i dodala da se na YouTubeu može dobro zarađivati jer dio brendova ima jako dobro razvijedno online poslovanje.

- I dalje posla ima u svijetu influencera, samo ne u jednakim količinama kao prije cijele ove situacije, rekla je Lorin za Index i dodala da ne razmišlja o putovanjima, a planira tek otići na more kad se sve "slegne". 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".