Jesen je tu, što znači da je vrijeme za umatanje u omiljenu dekicu i uživanje u toplom napitku i kolačićima. Ako ste u potrazi za novim receptom, isprobajte čokoladne mini tartletse s kremom od kestena i marmeladom od naranče. Pripremu tog slasnog recepta usavršili su polaznici #KenwoodKuha radionice, u slastičarskoj školi Mirjane Špoljar.
Isprobali su ga i mnogi gastro blogeri kao što su Mile Butorac, Zrinka Zekulić i Anita Vukšić Crevar
Renomirana hrvatska slastičarka rekla je kako, prije pripreme slastica, treba zadovoljiti par kriterija. Treba imati volju i recept, kvalitetne sastojke i kućanske aparate kako bi slastice ispale kao kad ih prave profesionalci. Podijelila je i recept za tartletse, a donosimo ga u nastavku.
Sastojci za podlogu
- 300 grama mljevenog Oreo keksa
- 160 grama otopljenog kokos maslaca
- jedna čajna žličica esencije vanilije
- 20 grama mljevenih zobenih pahuljica
Gdje u Zagrebu pojesti najbolji kesten pire?
Priprema
Mljevene Oreo kekse pomiješajte s esencijom vanilije i zobenim pahuljicama pa dodajte mlaki maslac.
Lagano miješajte smjesu sve dok se sastojci ne spoje, a zatim ju utisnite u dno i stranice silikonskog kalupa za tartlet, pazeći da je tijesto svugdje iste debljine.
Tako pripremljen kalup stavite u zamrzivač na jedan sat kako bi se dobro ohladio.
Sastojci za kremu
- 120 grama kristal šećera
- 0.4 litre mlijeka
- 4 grama gustina
- 4 žumanjka
- jedan vanilin šećer
- 40 grama crne čokolade
- 150 grama maslaca
- 80 grama kesten pirea
- 100 grama marmelade od naranče
- pola litre slatkog vrhnja za šlag
Priprema
Prvo jednim dijelom hladnog mlijeka razradite gustin, pa dodajte žumanjke – jedan po jedan. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada mlijeko prokuha, ulijte ga u smjesu sa žumanjcima pa sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se na pjenjači ne pojavi želatinasta nit da krema ne curi.
Dodajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ne otopi. Smjesu ulijte u posudu pa ju prekrijte folijom da se ne napravi korica.
Kada se krema ohladi, stavite ju u mikser da se razradi i postane glatka, pa dodajte razrađeni maslac i kesten pire. Napunite košarice kremom te u sredinu svake utisnite malo marmelade od naranče.
Košarice dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i čokoladnom dekoracijom.