Divlji Island

FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver
Grub, pun suprotnosti i mitova, Island nije stvoren za masovni turizam. No magnetično je privlačan.
Vidi originalni članak

ZELENA IZOLACIJA

Kad živite u zemlji gdje se tlo zbog potresa i vulkana tako često pomiče pod nogama, suočite se s dilemom junaka iz starih saga, kad ni jedan izbor nije sretan: pobjeći i izmaknuti opasnosti ili ostati i suočiti se s njome. Više od 1100 godina Islanđani – ostaju. S 329 tisuća stanovnika Island je najmanje naseljena europska država (manje od tri stanovnika na km²), no oni su naučili živjeti u ekstremnim uvjetima. Ovdje su svi elementi, zemlja, zrak, vatra i voda, na vrlo dramatičan način, došli na svoje. Aktivni vulkani, zelene doline, glečeri i fjordovi, divlje rijeke, vrući gejziri i crne pješčane plaže tvore jedinstven krajolik. Island je najzelenija zemlja na svijetu, i zbog netaknute prirode i zbog činjenice što 97 posto energije dolazi iz obnovljivih izvora.

REYKJAVIK

U glavnom gradu Islanda živi nešto više od polovice stanovnika ove zemlje. Premda Islanđani tvrde da se najbolje tulumari za vrijeme polarnih noći, nama je turistima (svježe!) ljeto možda pogodnije vrijeme za upoznavanje Reykjavika. Restorani nude sjajnu morsku hranu, dobro se jede i na ribljoj tržnici, a valja kušati i lokalne vrste piva. Najimpresivnije su građevine crkva Hallgrímskirkja te Harpa, koncertna dvorana u luci koja zrcali svjetlost poput glečera.

TROLOVI I PREDSJEDNICA

Na običaje i tradiciju ovdje su utjecala stoljeća izolacije uz zanimljiv spoj poganskih vjerovanja i kršćanstva (Islanđani su luterani). Legende su krcate misticizmom, duhovima i trolovima, no ovo je jedno od najnaprednijih društava na svijetu. Prije točno 100 godina Islanđanke su dobile pravo, a prvi na svijetu (1980.) imali su i demokratski izabranu predsjednicu. Visoki prihodi, nevjerojatno jaka ekološka politika, uzbudljiva glazbena scena, filmska industrija, jaki produkt-dizajn... Književnici ovdje izdaju i najviše knjiga po glavi stanovnika.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".