Denis je proputovao više od 60 zemalja, a uz to je i majstor za koktele: 'Koktelska scena sve je jača, ljudi žele probati nove stvari'

Denis Vlahovac dolazi iz Daruvara, a danas živi u Zagrebu. Nakon godina koje je proveo u inozemstvu, odlučio se vratiti u Hrvatsku, gdje je pokrenuo Cocktail Empire. Strast prema putovanjima i dalje je prisutna pa, uz posao, planira koje će nove zemlje posjetiti.
Vidi originalni članak

Njegovo je ime Denis Vlahovac, proputovao je 61 zemlju i dugo godina živio u inozemstvu, a danas se bavi savjetovanjem, edukacijama i eventima u barskom poslovanju. Porijeklom iz Daruvara, živi u Zagrebu, a nakon što je radio u pet zemalja, odlučio se vratiti u Hrvatsku i svojim znanjem unaprijediti hrvatsko ugostiteljstvo. 

– Dizajniram koktel karte i karte pića za kafiće i restorane, radim edukacije za konobare i barmene u ugostiteljskim objektima te nudim razne koktel evente, od poslovnih, korporativnih preko privatnih pa do evenata u ugostiteljskim obrtima – priča nam svestrani Denis koji je strast prema putovanjima otkrio na fakultetu. S nogometnom je ekipom išao na natjecanja po Europi, od bližih odredišta poput Srbije pa do daljih poput Francuske. Nakon toga, uslijedio je i prvi let za Irsku te je tu sve krenulo:

– Zaljubio sam se u putovanja i taj način života. Odsjedanje u hostelima, upoznavanje novih ljudi, nova iskustva i izlazak iz zone komfora. Sada, kada sam preko 300 puta letio avionom, ne mogu vjerovati da je moj prvi let bio prije 10 godina. Nakon završetka fakulteta, krenuo sam na dalje destinacije s letovima za New York i Tajland. Poslije, kako sam živio na Novom Zelandu i u Kanadi, doslovno sam preletio svijet više puta i bio na nekim od najudaljenijih destinacija svijeta poput Uskršnjih otoka i Tahitija.

Mnoge su mu destinacije ostala u dragom sjećanju. Za početak, izdvaja Havaje i penjanje na vulkane, poglede s planina i kilometarske pješčane plaže koje ovo odredište čine savršenom za aktivan odmor. Tu je i Aljaska koja mu se urezala u pamćenje zbog idilične prirode.

Pravu Ameriku najbolje je upoznao kad je vozio Route 66 od Los Angelesa do Chicaga i dalje do New Yorka, što je jedno od iskustava koje bi preporučio svakome. Kao jednu od najneobičnijih destinacija izdvaja Abkhaziju, a Novi Zeland jedna je od najljepših zemalja, gdje je ujedno i živio. Kao odredište broj jedan Denis navodi Cook Islands, malo otočje usred Pacifika koje se ističe mnoštvom laguna, zelenilom i nestvarnom bojom oceana, što ga čini malim rajem na zemlji. Postoji, govori Denis, samo jedna cesta dugačka 30 km i ide u krug oko cijelog otoka, okružena pješčanim plažama. 

Iako je posjetio više od 60 zemalja, ima i spreman popis mjesta koje bi želio posjetiti - Južnoafrička Republika, Cabo Verde, Burma i Brazil te Argentina. No, Argentinu, kaže, čuva za kraj jer bi od tamo volio otići na Antarktiku koja mu je želja već nekoliko godina. 

Denis je živio u New Yorku, na Novom Zelandu, u Londonu i u Vancouveru. Svaka zemlja u kojoj je živio se, kaže, razlikuje, ali postoji i dosta sličnosti.

– Amerika, specifičnije New York je bio odličan jer sam tu imao najbolji mogući uvod u ovo čime se sada bavim. Ako ste u svojim dvadesetima, imate dobru ekipu i voljni ste raditi u New Yorku možete stvarno puno napredovati i zaraditi. Problem je dobivanje i održavanje radnih viza te nedostatak nekih određenih prava, poput zdravstvenog osiguranja. Amerika je super jer je ogromna i ima puno različitosti te svatko može naći kutak za život u kojem će mu biti najugodnije. Na Novom Zelandu sam iskusio drugačiju kulturu od američke. Ljudi su puno više u toku s ostatkom svijeta, atmosfera je stvarno opuštena i kvaliteta života je izuzetno visoka. Birokracije ima jako malo te se rješava online. Za Novi Zeland bih rekao da je najuređenija zemlja od svih u kojima sam živio. Neki kažu da je nedostatak to što je jako daleko, ali meni to nije predstavljalo problem. Plaće su dobre, ali nisu ni blizu američkima. U London sam došao kad sam već imao 28 godina i dosta je usporediv s New Yorkom s time da je mentalitet ljudi ipak drugačiji. Ima puno više Europljana i kvaliteta života je ipak viša nego u New Yorku. Tu se može  puno naučiti o poslu te sam u Londonu najviše naučio o eventima koje i danas radim. Glavni nedostatak Londona je skupoća. Iako se dobro zarađuje i funta je jaka, troškovi života su vrlo veliki. Najbolji omjer kvalitete života i zarade je definitivno Kanada. U Vancouveru je život odličan. Grad je jedan od najljepših u kojima sam ikada bio sa spojem plaža i planina. Vancouver je najtopliji grad u Kanadi tako da sam tamo iskusio samo 4 dana snijega. Ostatak vremena zimi nažalost pada kiša. Radnu vizu je izuzetno lagano dobiti, pogotovo ako ste mlađi od 35 i može se napredovati relativno brzo na poslu. Plaća te sama kvaliteta života su odlične – uspoređuje Denis.

Uz putovanja, tu je i strast prema koktelima. Oduvijek je mislio da će imati svoju turističku agenciju i organizirati neobična putovanja za druge, no život ga je odveo u drugom smjeru. U New Yorku je o ugostiteljstvu učio od najboljih, a znanja koja je tamo stekao poslužila su mu da radi diljem svijeta. Fasciniran kreativnošću i strašću koja je potrebna za posao koktel majstora, upisao je u New Yorku školu za koktel majstora.  

Kad ju je završio, slijedilo je još mnogo godina prakse i učenja, prije nego je počeo smišljati originalne recepte:

– Imao sam sreće da sam radio sa stvarno odličnim menadžerima i barmenima koji su ulagali u moje znanje te mi pružali prostor za rast. Ono što sam u ovih 10 godina naučio i iskustvo koje sam stekao pokušavam prenijeti i na hrvatsko ugostiteljstvo, za koje smatram da ima potencijala, ali i mnogo mjesta za napredak. 

Tako je nastao i Cocktail Empire za kojeg se ideja rodila po povratku u Hrvatsku, kad je iskusio frustraciju kvalitetom usluge. Frustracija ga je potaknula da radi edukacije u ugostiteljskim objektima na kojima uči zaposlenike kako pružiti gostu kvalitetnu uslugu za cijenu koju plati. 

– Zaposlenici se često žale na goste no oni su ti koji moraju svojim primjerom pokazati da se može drugačije. Nažalost, neki gosti si previše dopuštaju i takve stvari se ne smiju dopuštati u ugostiteljskom objektu koji drži do sebe. Osim ovakvih vrsta edukacija, specijalizirao sam se i u craft koktelima, odnosno koktelima s naizgled nespojivim sastojcima i drugačijim okusima.  Izbjegavam umjetne sastojke te kad mogu samostalno radim sve sirupe i likere koristeći proizvode od domaćih OPG-ovaca. Na eventima  izbjegavam raditi standardno popularne koktele poput gin tonika, cuba libre i sex on the beach jer smatram da ljudima treba ponuditi nešto drugačije. Svijet koktela je raznolik i smatram da ljudi koji kažu da ne vole koktele, jednostavno nisu pronašli onaj koji im odgovara – govori Denis.

Kad je u pitanju kultura koktela u Hrvatskoj, trend se mijenja. Koktelska scena sve je jača, a ljudi žele probati nove stvari i voljni su ih platiti. Ako će koktel, kaže Denis, koštati 50 kuna, onda gost za tu cijenu treba dobiti pravi doživljaj i iskustvo:

– Možeš imati najbolji i najoriginalniji koktel, no ako ga ne znaš servirati s pravom čašom, pravom vrstom leda te ambijentom u kojem će se taj koktel popiti, gost neće znati cijeniti taj koktel. Na nama, barmenima, je da podignemo ljestvicu i naučimo goste da se ne zadovoljavaju s ispodprosječnim koktelima koje će skupo platiti, već da za svoj novac dobiju popuni proizvod i uslugu.

Denis kaže kako ga sve češće zovu na svadbe, djevojačke ili poslovne evente jer žele nešto visoke kvalitete, nešto novo i drugačije. Koktel kartu prilagođava pićima i uzvanicima što svaki put, kaže, bude dobitna kombinacija. Možda se na prvu čini da koktel s pivom i žesticom neće biti dobar, Denis kaže kako stvarno da sebe u recepte i isproba sve kombinacije kako bi stvorio piće koje će biti primamljivo ljubiteljima takvih okusa. 

Što se tiče popularnih okusa koktela, u Zagrebu je hit koktel s pelinkovcem, ginom i bianco vermouthom, dok je u Slavoniji vrlo popularan koktel sa šljivovicom i aronijom. Osim toga, radi i koktele s pivom, vinom i raznim povrćem, voćem i začinima. 

– Volim zimske koktele i žao mi je što se kokteli manje piju zimi, iako su zimski kokteli zaista odlični. S okusima poput cimeta, kruške, đumbira, čokolade, vanilije otvara se potpuno novi svijet koktela koje možete uživati u ugodnom toplom ambijentu. Moj omiljeni koktel je Old fashioned koji pijem isključivo u jesen i zimu. To je koktel koji sadrži šećer, viski i bitterse. Sebi ga radim na drugačiji način tako da umjesto šećera stavim sirup od javora. To mi je ostalo još otkako sam radio u Kanadi i iako mi je dotada to bio omiljeni koktel, u ovoj kombinaciji mi je postao još bolji – priča nam Denis.

Nismo bez razloga uz Denisovo ime dodali epitet "svestran" jer uz koktele i putovanja, Denis radi i u industriji evenata. Ideja se rodila u Londonu, gdje je bio zadužen za organizaciju evenata i šankova pa je vidio veliki potencijal za to i u Hrvatskoj:

– Vjerujem da ljudi još nisu ni svjesni koliki je taj potencijal i koliko mogu podignuti kvalitetu svojih evenata s kvalitetnijom ponudom pića, pa tako i koktela. Naravno, sve mora biti na nivou, od šanka, čaša, leda, dekoracija i svega drugog. U uslugu koju nudim organizatorima evenata uključeni su mobilni šank, čaše specifične za svaku vrstu koktela, dekorativni led, slamke, dekoracije,  originalno smišljeni kokteli, izrada koktel karte, te alkohol, sirupi i začini. Time dobiju na kvalitetnijim proizvodima, a i na uštedi vremena.

Iako je dostupan 0-24, Denis uspije pronaći i slobodno vrijeme za hobije. Tada voli planinariti i igrati nogomet. Usavršava se na edukacijama o vinima, što ga jako zanima pa mu je želja jednog dana imati vlastiti vinograd. Osim toga, planira i nova putovanja. 

– Mogu reći da sam svoj hobi pretvorio u posao. Zato i uživam u njemu i vjerujem da ljudi to osjete. Nikada mi nije teško smisliti novi koktel na licu mjesta tako da, ako me vidite da radim na eventu, dođite do mene i slobodno zatražite da vam smislim nešto novo, izvan koktel karte. Bit će mi izrazito drago to napraviti – poručio je Denis.  

 

Cool kombinacije zaokružili su tenisicama koje su jednako popularne i u ženskom i u muškom ormaru

Profesorica francuskog i talijanskog: 'Volim mix sportskog i elegantnog, žive boje i sve što je drugačije'

Odvjetnica super stila čijim se modnim idejama možete inspirirati: I kad nosi odijelo, bira model koji krade pozornost

Tenisice poput njezinih na špici dugo nismo vidjeli: Direktorica financija ima besprijekornu modnu formulu za prijelaznu sezonu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".