"Debeljuce": Shvatile smo da su naša tijela zapravo normalna i ne sramimo ih se

Na ZagrebDoxu, u sklopu programa Kontroverzni dox, bit će prikazan i film "Naprijed, debeljuce!" koji nastoji promijeniti stereotipe o ženskom tijelu
Vidi originalni članak

Na lanjskom Venecijanskom filmskom festivalu prikazan je film "Naprijed, debeljuce!", izvorno "Fat Front", danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen. riječ je o aktivističkom pokretu koji nastoji promijeniti stereotipizirane standarde i idealizirane modele ženskog tijela.

U filmu se promovira body positivity, a u centru pozornosti nalaze se četiri mlade Skandinavke koje su se oduprle rigoroznim idelima ljepote u današnjem svijetu koji je, kako opisuju redateljice, opsjednut mršavošću i mladolikošću

"Toliko je ukorijenjeno da se žene pipka u klubu, da im se dobacuje ili ih se uznemiruje u tramvaju, da na to više nitko ni ne trepne"

Film će u Hrvatskoj biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa, koji će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb - Branimir mingle mallu. "Naprijed, debeljuce!" samo je jedan od nekoliko značajnih ostvarenja kojima se prenose stvarni doživljaji hrabrih žena diljem svijeta - slave se njihova postignuća i uspjesi, kao i smjela i beskompromisna borba protiv društvenih nepravdi.

Kroz filmove se ukazuje i na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, a svaki od filmova koji u prvi plan stavlja odvažne ženske priče, otvara prostor osobnim svjedočanstvia žena čija različita životna iskustva bacaju novo svjetlo na često zanemarena pitanja. 

Mi smo prijateljice, kolegice, radimo zajedno i mnogo smo toga prošle zajedno. Često smo razmišljale o različitim dijetama i kako bismo mogle smršaviti. No, shvatile smo da su naša tijela zapravo normalna i da postoji pritisak na žene oko toga kako trebaju izgledati. Na Instagramu smo vidjele kako je većina žena zapravo zadovoljna svojim tijelom pa nas je prihvaćanje tijela, odnosno znatiželja oko tog, potaknulo da nešto pokrenemo, rekle su redateljice. 

Pogledajte trailer filma "Naprijed, debeljuce!"

Fat Front - Trailer from LevelK on Vimeo.

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".