Čudne navike poznatih za stolom

Omiljene poslastice zvijezda, milijunaša i umjetnika često se i ne razlikuju od onih ‘običnog puka’. Ipak, neki su znali ozbiljno pretjerivati, opasno reducirati namirnice ili inzistirati na jednom jelu.
Vidi originalni članak

S slavnim i običnim ljudima hrana je na neki način u središtu života, ne samo izvor energije nego i izvor inspiracije. Ali to ne moraju biti nikakve otmjene delicije, već mogu biti i umjetni napitak ili juha iz limenke. Umjetnik Andy Warhol svaki je dan za ručak jeo juhu Campbell iz limenke koju je zatim pretvorio u pravu pop ikonu, slikar i ekscentrik Salvador Dali slikao je jastoge i uživao u morskim ježevima te zasitnim jelima s mnogo maslaca, a kad se slikar Marc Chagall doselio u Francusku, nisu ga zanimali tamošnji specijaliteti, nego mu je supruga Bella morala pripremati boršč i bline da ga podsjećaju na rodnu Rusiju i nadahnjuju njegove čarobne slike.

Pisac Daniel Handler, koji pod imenom Lemony Snicket smišlja nizove nesretnih događaja za svoje romane za djecu, za pisaćim stolom čedno gricka sirove, neoguljene mrkvice, a pisac horora Stephen King ne sjeda za pisaći stol a da prije toga ne pojede veliki komad torte od sira. I dok King ne podnosi kamenice koje su mu “odurno sluzave”, američki pjesnik Walt Whitman, autor “Vlati trave”, za doručak je jeo deset do dvadeset kamenica i nekoliko pečenih odrezaka, a Gustave Flaubert dan je počinjao jajima, povrćem, sirom, voćem i šalicom hladne čokolade. Marcel Proust trijezno je tragao za izgubljenim vremenom uz mnogo crne kave, kao i Franz Kafka koji je svoje mračne knjige pisao ispijajući mlijeko, ali Truman Capote pio je raznoliko, prema točnom rasporedu: kava u 11 sati, čaj od metvice u podne, sherry u 14 sati i martini u 16 sati. Iako je bio sitne građe, autor pripovijetke “Doručak kod Tiffanyja” obožavao je jesti i navodno je pomogao glavnom kuharu u hotelu Plaza u New Yorku da kreira jelo od piletine s umakom hollandaise, sherryjem i golemom količinom vrhnja za kuhanje. Na ponoćnoj zakusci koju je poslužio na svojem slavnom Crno-bijelom balu 1966. godine našlo se to jelo, kao i špageti bolonjeze, kajgana, pečene kobasice, kroasani i kava.

Kao i Capote, mnogi slavni u hrani nalaze sublimni užitak, mnogo veći od zbroja okusa i kalorija pojedinog jela. “Nema boljeg od sira i vina u dobrom društvu”, izjavio je jednom australski glumac Hugh Jackman koji sebe opisuje kao pravog gurmana, a u hrani jednako strastveno uživa i njegov kolega Gerard Depardieu koji je u stanju za ručak smazati dva pečena pileta. Francuska spisateljica Colette, autorica romana “Gigi”, s rafinirano francuskim ukusom obožavala je tartufe koji su morali biti pripremljeni s bijelim vinom i prstohvatom soli. Ipak, hedonističko prepuštanje hrani za mnoge je loše završilo. Al Capone nije još navršio 30 godina a već je natovario 102 kilograma; kako je opisao jedan biograf slavnog gangstera, “gomile paste i Nijagare Chiantija nanijele su naslage masti”. Nitko možda nije tako pretjerivao s jelom kao glazbenik Elvis Presley koji je pohlepno gutao pohanu piletinu, hamburgere s gomilama majoneze i prženu slaninu koja mu je uvijek bila pri ruci, a sve to obilno je zalijevao Pepsi Colom te na taj način na dan u sebe unosio 10 do 12 tisuća kalorija, odnosno pet do šest puta više od prosječnog muškarca, više čak i od plivača Michaela Phelpsa kojem su silne kalorije trebale da osvoji rekordne 22 olimpijske medalje. Kad mu je tijelo napokon otkazalo, težio je 120 kilograma.

I kasnije u životu, kada je već bio milijarder, Jobs je sa suprugom i djecom često sjedao za ručak koji se sastojao samo od jedne jedine namirnice, na primjer, brokule začinjene limunovim sokom. Sva ta navodno zdrava prehrana, koja po mnogima graniči s pravim poremećajem prehrane, nije mu donijela zdravlje ni dugovječnost. Jobs je umro od raka gušterače u dobi od samo 56 godina. Osnivač Microsofta Bill Gates i njegovi kolege sjedili su za kompjutorom i programirali, a uz to jeli Tang, prašak za razmućivanje u vodi s okusom naranče. Ubacivali su ga ravno iz staklenke u usta prstima koji su im zato uvijek imali lagano narančastu boju. Jednako čudnovato prema hrani se odnosio i poslovni magnat i avijatičar Howard Hughes, jedan od najbogatijih ljudi svijeta koji se paranoično bojao mikroba i infekcija pa je ruke prao alkoholom i sapunom za dezinfekciju, katkad do krvi, a uz odrezak naručivao dvanaest zrna graška iste veličine koja je, jedno po jedno, nabadao na vilicu.

Ikona modnog dizajna Coco Chanel kretala se u visokom društvu i bila na mnogim otmjenim večerama, ali sama je voljela jednostavnu hranu, poput krumpira pečenih u kori, a pod kraj života više ni to. Zgrožena brojem debelih žena koje viđa u Parizu, slavna kreatorica je izjavila: “Užasavaju me količine hrane koje Francuzi jedu. Najvažnije je – ne jesti.” Jennifer Lawrence proslavila se u filmu »Igre gladi« čiji se nastavak upravo s velikim uspjehom prikazuje u svijetu i u Hrvatskoj, ali u privatnom životu mlada se glumica ne izgladnjuje. Jesti voli, a posebno uživa u onom što se često ističe kao hrana koja deblja – ugljikohidratima.“Najviše od svega volim krumpir, prženi, kuhani, pečeni ili pire krumpir”, izjavila je nedavno Lawrence te dodala kako joj je, uz krumpir, najdraže jelo pizza koju tamani u velikim količinama dok gleda reality televizijske emisije. A ipak je tako vitka, s divljenjem uzdišu tabloidni kolumnisti i modni novinari, kao da je čudno što 22-godišnja djevojka može u sebe utrpati što god joj padne na pamet i pritom ne dobiti ni dekagrama. Lawrence možda doista govori istinu, ali inače manekenkama i glumicama koje su tanke kao prut nema draže nego u medijima skromno izjavljivati kako s tekom jedu sve i ne broje kalorije, premda je svakom jasno da im se jelovnik sastoji isključivo od Cole Zero i Marlbora.

Nešto u tom navodno zdravom apetitu, u tome da jedeš koliko hoćeš, a opet izgledaš senzacionalno u dizajnerskim haljinama, kao da celebrityjima daje neku dodatnu prednost pred običnim ženama koje bi s takvim unosom kalorija imale obline na sasvim pogrešnim mjestima. Zato valjda zvijezde to tako rado i ističu: Jennifer Aniston iskreno priznaje da je slaba na svu meksičku hranu, od nachosa i enchilada do umaka guacamole, Cameron Diaz guta pomfrit, i to jako posoljen, a Scarlett Johansson ne može odoljeti pilećim krilcima na žaru. Među omiljenim jelima prevlada nezdrava hrana svih vrsta pa tako glumica Jennifer Love Hewitt, pjevačica Britney Spears i glumac Ashton Kutcher tvrde da obožavaju pizzu, Latino diva Jennifer Lopez i australska manekenka Miranda Kerr vole pohanu piletinu, a Lady Gaga i Christina Ricci preferiraju hamburgere, omiljeno glavno jelo investicijskog gurua Warrena Buffetta koji je jednom izjavio: “Pravo je čudo kako hamburger i Cherry Cola mogu dobro činiti čovjeku.”

Nekima je slatko važnije pa Miley Cyrus obožava bombone, a Natalie Portman, glumica koja je sa svojih 160 centimetara visine teška ravno 50 kilograma, navodno jede goleme količine čokolade, za razliku od pjevačice Courtney Love, koja čokoladu mrzi (kao i njezin pokojni muž Kurt Cobain), ali zato mora svako jutro između 4 i 5 jesti slatko, po mogućnosti kolače koje uvijek ima u kući. Glumica Blake Lively, poznata kao Serena iz popularne serije “Tračerice”, također tvrdi kako jede kolače, ne vježba i ne pije vodu.“Radije bih imala malo celulita i kušala svaki okus sladoleda nego patila, premda ću to kasnije možda požaliti”, hrabro je rekla Blake.

Neki su valjda već požalili pa među slavnima ima i onih koji priznaju da se itekako moraju truditi da bi održali vitku liniju i pritom posežu za različitim domišljatim rješenjima, u čemu je najdalje otišla glumica Renee Zellweger. Ona siše kocke leda i premeće ih po ustima kao bombone jer joj to daje osjećaj da je sita. Pjevačica Fergie iz grupe Black Eyed Peas i bivša manekenka Cindy Crawford suzbijaju apetit i potiču probavu jabučnim octom, a već se romantični pjesnik Byron, veliki zavodnik, ali i jednako veliki proždrljivac, protiv viška kilograma borio upravo tako što je natašte ujutro pio ocat.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".