Jeste li znali da na web shopu Zare Home možete pronaći i genijalne recepte? Osim stvari za uređenje doma, ovaj španjolski brend donosi i recepte za slana i slatka jela, a danas prenosimo recept u kojem će uživati svi čokoljupci. Riječ je o čokoladnoj torti s dodatkom lješnjaka, a posebna je po tome što se radi bez brašna.
Kako bi gustoća bila savršena, vrlo je važno napraviti čvrsti snijeg, a za dobru teksturu zaslužna su i jaja jer u sastojke za recept ne ide prašak za pecivo.
Jednom kad isprobate ovu tortu, rado ćete joj se ponovno vratiti, a u nastavku donosimo sastojke i način pripreme za čokoladnu tortu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci za 6-9 porcija:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 90 g čistog kakaa
- 7 jaja veličine L
- 275 g smeđeg ili rapadura šećera
- 150 g mljevenih badema
Za krokante:
- 1,5 šalica šećera
- 90 ml vode
- 350 g prženih lješnjaka
Priprema:
Uzmite kalup veličine 24 cm i obložite ga papirom za pečenje te premažite maslacom, a pećnicu zagrijte na 160 ºC.
Maslac umutite u vrlo meku mast, a u nju zatim dodajte kako sve dok ne dobijete kremastu gustoću.
Prema receptu Zare Home, u posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen. Dvije smjese zatim pomiješajte špatulom i sipajte mljevene bademe sve dok smjesta ne postane homogena.
Idući korak je izlijevanje smjese u kalup kojeg zatim stavljate u pećnicu na središnju rešetku, na 45-50 minuta. Kada je gotovo, ostavite smjesu u kalupu da se ohladi.
Nakon hlađenja, pospite je kakaom u prahu. Idući na redu su krokanti.
Prvi korak je prženje lješnjaka. Ako su sirovi, prepržite ih na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.
Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite, donosi Zara Home.