Ovaj starinski kolač dokazuje da najjednostavniji recepti često kriju najveću čaroliju. Korištenje kuhanog krumpira umjesto dijela brašna čini ga nevjerojatno sočnim, dok kombinacija cimeta, klinčića i oraha trenutno pretvara vaš dom u najtoplije utočište. Idealan za posluživanje uz popodnevni čaj ili kavu, gotov je za samo 15 minuta pripreme.
Sastojci (za manji protvanj / cca 12-16 komada):
300 g kuhanog krumpira
200 g glatkog brašna
150 g šećera (bijelog ili smeđeg)
3 jaja
100 ml ulja
1 vrećica praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
korica limuna
Priprema:
Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga i još toplog dobro ispasirajte (kao za pire). Ostavite sa strane da se blago ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe i sve začine (cimet, klinčić, koricu limuna).
U većoj posudi pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i udvostruči volumen. Postupno dodajte ulje i kratko miksajte dok se ne sjedini.
Smanjite brzinu miksera na najniže ili koristite špatulu. Postupno dodajte pasirani krumpir i lagano ga umiješajte. Na kraju, postupno dodajte smjesu suhih sastojaka i miješajte samo dok se sve ne sjedini. Pazite da ne premiksate.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji protvanj (cca 20x30 cm) obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u protvanj, ravnomjerno je rasporedite i pecite oko 30 do 35 minuta.
-
Provjera: Kolač je gotov kada čačkalica, zabodena u sredinu, izađe čista.
Pustite kolač da se ohladi. Tradicionalno se poslužuje posipan šećerom u prahu. Za dodatnu zimsku čaroliju, kolač možete preliti jednostavnom glazurom od limuna (šećer u prahu pomiješan s malo limunovog soka i tople vode).
Nova DIVA STYLE od 31. listopada na kioscima!