Brigita je sa suprugom i sinom na putu oko svijeta: Ispričala nam je kako su se pripremili i što su vidjeli

Slovenka Brigita Bračko sa suprugom i sinom otišla je na 70-dnevni put oko svijeta, a detaljno nam je ispričala kako su se pripremili za put i što su sve vidjeli
Vidi originalni članak

 

- Kroz dugogodišnju preokupacijom poslom i svakodnevnim obvezama shvatila sam da mi život klizi kroz prste i da, kad budem starija, neću imati mogućnosti nadoknaditi izgubljene dane koje trebamo iskoristiti da učimo nove stvari, razvijezamo se i uživamo u svemu što nam život može ponuditi, započinje priču Brigita Bračko, koja se sama predstavila:

- U prvom se redu želim predstaviti kao Brigita koja preuzima brojne životne funkcije, između kojih je najvažnija mama i žena koja želi doživjeti najviše koliko mi život može ponuditi. 

Brigita ima vlastitu agenciju za marketing i odnose s javnošću, a tim se poslom bavi više od 15 godina. Prije nekoliko godina, kako sama kaže - jako klišejizirano, višegodišnji stres i iscrpljenost doveli su je do joge kojom se svakodnevno sve intenzivnije bavi. Posljednjih je nekoliko godina i učiteljica joge i svoja znanja pokušava prenijeti i drugima.

- U budućnosti se želim još intenzivnije baviti jogom jer volim učiti nove stvari, istraživati psihologiju i povezanost našeg tijela i uma, kaže Brigita i dodaje da najviše od svega voli otvorene ljude koji na život gledaju pozitivnim očima, od kojih može nešto novog naučiti. Mnoge takve susrela je i na putovanjima, a trenutačno se nalazi na jednom koje se mnogima nalazi na listi želja - onom oko svijeta, u društvu supruga i sina.

- Naša odluka da okružimo svijet sazrijevala je nekoliko godina. U svibnju prošle godine zrakoplovna kompanija Air New Zealand imala je posebnu akciju "Arround The World" karte koja je bila jako prihvatljiva. Termin puta oko svijeta u 70 dana bio je idealan i za posao jer početkom godine nema velikih projekata, a s obzirom na to da je moj posao većinom vezan za računalom, mogu ga odraditi bilo gdje na svijetu. Dodatni razlog da je sad pravi trenutak za ovakvo putovanje bila je i činjenica da je sin sad zadnja godina u vrtiću pa je odluka bila još jednostavnija, priča Brigita, čija je avantura počela nakon Božića, kad su poletjeli u London.

Put ih je zatim vodio u Singapur pa Filipine, gdje su se zadržali tri tjedna i istražili nekoliko otoka: Siargao, Siquijor i Cebu, na kojeg su putovali kroz Domaguete. Nakon Filipina, krenuli su na Novi Zeland, a dalje na Fiji, Cookove otoke i Los Angeles, a trenutačno su na Havajima, koji su ujedno zadnja točka prije povratka u Sloveniju. 

- Dosta smo putovali kao obitelj i tražili smo neko novo iskustvo. Željeli smo duži odmor od svakodnevnog stresa i svakodnevnih navika. Osobno sam poželjela odmor u kojem ću opet pronaći svoju kreativnost, koje mi treba jako puno u mom poslu, jer mi je svaki dan obveza to u potpunosti oduzeo. S druge strane, željeli smo izići iz svoje zone komfora svakodnevnog života i probati nešto novo. Zahvalna sam svaki dan za to, da smo mogli nešto takvo priuštiti, i financijski i vremenski, jer se poklopilo nekoliko situacija koje su nam to omogućile. 

Pitali smo Brigitu i kako se spakirati za ovakav put. Teško na prvi pogled, kaže Brigita, no dodaje da je, s druge strane, isto tako jednostavno jer ne može puno tog nositi sa sobom. Putuju s jednim većim i dva manja ruksaka, a svatko od njih ima mjesta za odjeću za sedam dana:

- Kombinacije su nam više korisne, nego modne, a to znači da imam 4 majice, 3 haljine, 3 kratkih hlača, džemper i trenirku za zrakoplov i hladnija mjesta. Pošto dosta poslovno radim u modnoj industriji, jako sam opterećena modom i previše kupujem. Ali, jako sam se veselila što ću ovih 70 dana nositi samo najosnovnije i ne zamarati se tipičnim stvarima poput onih jesam li to već nosila, koliko je staro, trebam li nešto nositi, što odjenuti... Moram priznati, jedini stres vezan za odijevanje je onaj imam li pristup perilici rublja i kolika je vlaga u zraku. Obećala sam si da ću pokušati s manje odjeće i opterećenjem modnim trendovima živjeti i kad se vratim. 

Planiranje ovakvog putovanja jako je zahtjevan proces, a većinski ga je isplanirao Brigitin suprug. Sve su rezervacije napravili sami, a sve aktivnosti, noćenja i prijevoz trebali su stati u zadani budžet. Brigita kaže da je najteže pronaći ono najbolje u svakom dijelu svijeta, a problem je i internet koji je velik puta bio nedostupan ili dostupan po vrtoglavo visokoj cijeni pa su trebali uskladiti vremenske razlike Ljubljane i svijeta. 

- Najljepše uspomene ostvarili smo s ljudima koje smo upoznali, a s kojima smo i često u kontaktu te se planiramo i vratiti. Svaki dio svijeta piše posebne priče, a najdraže su mi one gdje smo mogli živjeti s lokalnim ljudima i doživjeti njihov način života i mišljenja. Ako me pitate koji je dio svijeta najljepši, izabrala bih Aitutaki na Cookovim otocima, koje bi opisala kao pacifičke Maldive, s tirkiznim bojama toplog mora i nevjerojatnim podvodnim svijetom. 

Brigitu smo pitali i što je iduće, s obzirom na to da je ovo bilo jedno uistinu veliko putovanje:

- Već prije nekoliko mjeseca da smo vidjeli toliko svijeta, da često zaboravimo na obližna mjesta koja moramo obići. Ove godine imamo u planu detaljnije istražiti hrvatsku obalu, osobito južni dio s prekrasnim otocima po kojima nismo mnogo putovali. Što se tiče svijeta, na wishlisti su nam Kostarika, a posebna priča, kad sin malo poraste, bit će i Afrika. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".