Bridget se vratila

Bridget Jones u “Mad About the Boy” i dalje razbija glavu pitanjima je li bolje umrijeti od botoksa ili samoće, ali zgužvana. Ozbiljna je nota romana to što je udovica. Na užas fanova, Marka Darcyja više nema.
Vidi originalni članak

Ona je single i žonglira između muškaraca, ludih zabava i viška kilograma, a urnebesne sličice svog hektičnog života bilježi u dnevniku. “Subota, 7. veljače. Plesala sa svim dečkima, kao i obično dobro se zabavljali, njih šestorica ponudila su mi prijevoz kući. Izbila je tučnjava i gospođa Morgan se onesvijestila. Primila sam pisamce od J. G. koji želi voditi ljubav sa mnom na vrhu staklenog vrta...” Ponešto je napisala i o prekomjernoj težini. “Srijeda, 14. siječnja. Umjesto čaja, pijuckam nezašećeren limunov sok s toplom vodom, grickam tost. Ako ubrzo ne smršavim, dižem ruke od dijete.” Zvuči poznato? Ne, ovaj put nije riječ o Bridget Jones, možda o njezinoj baki. Jer, ove bilješke nastale su 1925. godine, a mladoj dami ime je Ilene Powell.

 Bila je honorarna učiteljica plesa, a slobodno vrijeme provodila je u šopingu, na seansama ispijanja čaja i planirajući noćne provode... Nakon vijesti o čudesnom otkriću devet desetljeća starog dnevnika u nekom antikvarijatu u Bristolu, umotanog u kožnate korice, ispisanog krasopisom neke istinske “Bridget Jones s početka 20. stoljeća”, britanski su mediji eksplodirali. Slučajno ili ne, taj pronalazak koincidira s izlaskom trećeg romana Helen Fielding o slavnoj junakinji koji se zove “Luda za dečkom” (u originalu: “Mad About the Boy”), koji već ruši rekorde prodaje u knjižarama diljem Otoka, a zahvaljujući izdavačkoj kući “Lumen” stiže i pred hrvatske čitatelje.

U novom nastavku, Bridget se suočila s nekoliko elementarnih, životno važnih pitanja. Je li bolje umrijeti od botoksa ili od samoće, ali zgužvana? Je li u redu lagati o svojoj dobi na online čvenku? Je li Dalaj Lama tvita ili to zapravo čini njegov pomoćnik? Je li tehnologija sada peti element? Ili je to drvo? Je li isto spavati s nekim poslije dvaju susreta i šest tjedana esemesanja, kao i udati se nakon dvaju susreta i šest mjeseci pisanja pisma, kao u romanima Jane Austen? Fanove Bridget Jones ovdje valja upozoriti da ih već nakon nekoliko uvodnih stranica nove knjige čeka razočaranje. Svojoj junakinji Helen Fielding namijenila je i dalje samotnički život, ovaj put udovice u ranim pedesetima. Bešćutno je ubila jednog od glavnih likova, Bridgetinu ljubav Marka Darcyja, a dok je nije bilo u našim životima, Bridget se udala za Marka i rodila dvoje djece pa u potrazi za ljubavlju ovaj put kreće kao samohrana majka. I dalje broji kalorije, ali sad je muče i bore. Aktivna je i na društvenim mrežama te je upoznala 30-godišnjeg momka s kojim ponovno otkriva svoju seksualnost.

– Bridget se promijenila pa je danas mnogo više zanima brojenje sljedbenika na Twitteru nego brojanje kalorija koje je pojela i cigareta koje je popušila – lakonski tumači Helen Fielding, oglušujući se na vapaj vojske svojih sljedbenika.Jer, smrt Marka Darcyja izazvala je žestoke reakcije ljubitelja Bridget Jones, društvene mreže preplavljene su žalopojkama fanova koji to autorici ne planiraju oprostiti pa mnogi najavljuju da uopće ne namjeravaju čitati knjigu. Ni kritika nije blagonaklona prema trećem dijelu priče o Bridget Jones: zajednički nazivnik je – razočaravajuće, daleko od razine na kojoj su bile prethodne, a naročito prva knjiga.

 Prvu knjigu o Bridget Jones, “Dnevnik Bridget Jones”, Helen Fielding objavila je 1996. godine i tako utrla put novom književnom žanru koji je nazvan chick lit. Iako je naziv posprdno aludirao na to da je riječ o “literaturi za kokoši”, Bridget je osvojila srca milijuna, ponajprije zahvaljujući obilju humora. Tri godine poslije, 1999., uslijedio je i nastavak “Bridget Jones:  Na rubu pameti”,  koji je duhovitu i toplu, autoironičnu i zabavnu Bridget učinio književnim arhetipom svih single žena krajem 20. stoljeća. Helen Fielding obje je knjige prodala u vrtoglavih 15 milijuna primjeraka, a po njima snimljena su i dva istoimena filma (2001. i 2004.) s Renée Zellweger u glavnoj ulozi. Hoće li se film snimati i po trećem nastavku? Kako sada stvari stoje, teško. Zanimljivo je i da su kritičari oduvijek tvrdili da je Bridget Jones zapravo autobiografija Helen Fielding, što je ona uvijek energično opovrgavala. Sada su se ponovno javili zli jezici koji vide sličnost u životu 51-godišnje Bridget Jones i 55-godišnje Fielding: autorica je i sama majka dvoje djece, a 2009. prekinula je dugogodišnju vezu s Kevinom Curranom. Zar njezina/naša superjunakinja nije zaslužila neku blistaviju perspektivu?

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".