Mnogima omiljena sezona, ona jesenska u kojoj možemo uživati u mandarinama, napokon je pred vratima. Iako su izvrsne svježe, volimo potražiti i ideje kako ih uklopiti u kolače i slastice, a izvrsno smo ideju pronašli na webu Zare Home. Iz sezone u sezonu, ovaj nas španjolski brend počasti i izvrsnim slanim i slatkim gastro-idejama, a ovog nam je puta za oko zapeo recept za ukusan kremasti kolač s kremom od mandarine. Donosimo ga u nastavku, sigurni smo da će se tražiti komad više!
Za bazu:
- 200 g bijele čokolade
- 8 listova lisnatog tijesta
- 120 g maslaca za premaz
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 1 jaje
- 300 ml soka od mandarine
- 1 naranča (samo naribana korica)
- 1 rastvorena mahuna vanilije
- 250 g šećera (prilagoditi ovisno o kiselosti soka)
- 250 g maslaca
Za ukrašavanje:
- kriške mandarine i/ili naranče (crvena ili obična)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
U posudu za pećnicu stavite kriške naranče i/ili mandarine posute šećerom.
Kriške pecite otprilike 15 min. Izvadite i stavite sa strane..
Maslacem premažite listove lisnatog tijesta i slažite ih jedan na drugi (do debljine od otprilike 6 – 8 listova) u posudu za pećnicu.
Izrežite trokute otprilike 3 cm veće od dimenzije ramekina (ili kalupa koji koristite) i dodajte tijesto u svaki od njih.
Pecite u pećnici 12 – 15 min dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Otopite bijelu čokoladu i premažite unutarnji dio pečenog lisnatog tijesta. Time ćete izbjeći da se tijesto suviše navlaži pri dodavanju nadjeva od kreme.
U loncu pomiješajte sve sastojke za kremu osim maslaca.
Zagrijte na umjerenoj vatri, bez zakuhavanja (u suprotnom žumanjci neće biti pjenasti) i miješajte bez prestanka dok ne dobijete kremastu smjesu. Procijedite i ulijte u zdjelu.
U kremu dodajte sitne komadiće maslaca uz istodobno miješanje. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Kada se smjesa ohladi, izlijte je na bazu od lisnatog tijesta u svakom ramekinu.
Povrh stavite kriške naranče i/ili mandarine.
Poslužite i degustirajte u trenutku pripreme kako tijesto ne bi izgubilo hrskavu teksturu.