Slatko uvijek dobro dođe kad želimo zasladiti kraj dana ili uljepšati ovaj siječanj za koji se uvijek govori kako traje - beskonačno. Savršen recept pronašli smo na webu Zare Home, a na prvu nam se svidjelo što u recept ne ide brašno, a torta je skroz pjenasta. Zvuči savršeno, zar ne?
Riječ je o čokoladnoj torti s krokantima od lješnjaka. Budući da ne sadrži brašno, teksturu daju snijeg i jaja. Bitno je da su čvrsti kako bi biskvit dobio željenu čvrstoću, a da se pritom ne koristi prašak za pecivo, pišu na Zara Home stranici.
Recept za 6-8 porcija te pripremu korak po korak donosimo u nastavku:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 90 g čistog kakaa
- 7 jaja veličine L
- 275 g smeđeg ili rapadura šećera
- 150 g mljevenih badema
Sastojci za krokante
- 1,5 šalica šećera
- 90 ml vode
- 350 g prženih lješnjaka
- Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC
- Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.
- U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.
- Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena.
- Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.
- Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
- Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici.
- Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
- U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.
- Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.