Bez brašna i savršeno "pjenasta": Napravite čokoladnu tortu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Na web stranici Zara Home pronašli smo recept za čokoladnu tortu koja će razvedriti tmurni i dugački siječanj
Vidi originalni članak

Slatko uvijek dobro dođe kad želimo zasladiti kraj dana ili uljepšati ovaj siječanj za koji se uvijek govori kako traje - beskonačno. Savršen recept pronašli smo na webu Zare Home, a na prvu nam se svidjelo što u recept ne ide brašno, a torta je skroz pjenasta. Zvuči savršeno, zar ne? 

Riječ je o čokoladnoj torti s krokantima od lješnjaka. Budući da ne sadrži brašno, teksturu daju snijeg i jaja. Bitno je da su čvrsti kako bi biskvit dobio željenu čvrstoću, a da se pritom ne koristi prašak za pecivo, pišu na Zara Home stranici.

Recept za 6-8 porcija te pripremu korak po korak donosimo u nastavku:

Sastojci 

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 90 g čistog kakaa
  • 7 jaja veličine L
  • 275 g smeđeg ili rapadura šećera
  • 150 g mljevenih badema

Sastojci za krokante

  • 1,5 šalica šećera
  • 90 ml vode
  • 350 g prženih lješnjaka

Priprema

  • Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC
  • Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.
  • U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.
  • Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena.
  • Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.

  • Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
  • Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici.
  • Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
  • U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.
  • Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.

Olja Vori zablistala u mini haljini i ultra-visokim čizmama te otkrila koji odjevni komad stvarno ne voli
Mnogi od njih zaziru, a zapravo su genijalan proizvod za mekoću i dubinsku hidrataciju lica i tijela

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".