BBB prebojali najljepši zagrebački mural: "Prefarbati Malog princa znači pokazati potpuni izostanak empatije"

Dobili su dopuštenje za grafit ako ne diraju postojeći mural, no dogovora se nisu držali pa je mural Malog princa prebojan u bijelo
Vidi originalni članak

Šareni mural uveseljavao je stanovnike Dubrave, kao i sve prolaznike na izlazu iz podvožnjaka. Međutim, Mali princ više "ne živi" u Čulinečkoj ulici, a stanovnici i prolaznici su ogorčeni. Na uništavanje murala Malog princa osvrnula se i dr. sc. Marina Pavković koja kaže kako je mural nestao preko noći i navodi dva problematična aspekta u tom slučaju:

- Prvi aspekt je simbolički. Glavni lik Malog princa je tajanstveni dječak koji živi na nekom nepoznatom planetu, razgovara s biljkama i životinjama te putuje zamišljenim prostorima u kojima se događaju stvari koje na našem planetu nisu moguće. Mali princ je priča o ljubavi i radosti, ali i o žrtvi i odgovornosti. Humanost koju širi osvaja i djecu i odrasle svake nove generacije. Prefarbati Malog princa znači pokazati potpuni izostanak empatije i emocije.

Drugi aspekt je komunalni. Tiče se komunalnog reda i njegovog poštivanja. U ovom slučaju se radi o muralu na javnoj površini za čije održavanje je nadležna gradska vlast. S obzirom da je gradska vlast reagirala tek četiri godine nakon nastanka murala, znači debelo prekasno – mogla se uvjeriti da se neoštećen sačuvao pune četiri godine – što znači da ga je javnost prihvatila kao čimbenika koji oplemenjuje prostor. Zašto ga je onda gradska vlast sada uklonila? I zašto nije predvidjela mjesta na kojima umjetnički murali u javnom prostoru mogu legalno nastati? Nadalje, ako to nije napravila gradska vlast i ako ga je uklonio netko od građana, nastao je jednako nelegalan čin u prostoru – samovoljno je prefarbana javna površina.

Kao najveći problem, Pavković je izdvojila neznanje:

- Ovom gradu je nužno potrebno transparentno informiranje o svim događanjima koja se na javnoj površini planiraju, bilo da se radi o parkirališnim mjestima, ugostiteljskim terasama ili umjetničkim muralima, te da se o tome prethodno sprovede odgovarajuća javna rasprava. Participacija građana je imperativ. Građani su vlasnici ovog grada. Gradska vlast je njihov servis. Praksa pokazuje da je obrnuto.

Kako je i Večernji list ranije pisao, mural je nastao 2016. godine, a sve do sinoć, mural je bio u odličnom stanju - bio je dobro osvježenje u betonskom sivilu i tmurnim danima, ali i super kulisa za fotografije. Prije nešto više od godinu dana, u anketi smo vas pitali jeste li za ovakve murale i ukrašavanje grada smislenim grafitima. Odgovor "Da, to je pravo osvježenje koje je gradu potrebno" dobio je gotovo 97% glasova, dok je svega 3% glasova dobio odgovor "Ne, boli su mi goli zidovi i fasade".

Čuli smo se s Brankom Budimir, predsjednicom mjesnog odbora Čulinec koja nam je rekla kako su BBB dobili dozvolu za grafit pod uvjetom da niti jedan drugi grafit ne diraju.

- Ja sam nakon toga prošla kroz podvožnjak i vidjela da je Mali princ prefarban i ništa mi nije bilo jasno - priča Branka Budimir.

Nakon toga je, kaže, zvala svoje kolege i policiju koji su odmah došli na lice mjesta. Dodaje kako navijači nisu ni najavili kada će početi crtati grafit, iako je to bio dogovor.

Na licu mjesta su bili neki mladići iz navijačke skupine Bad Blue Boys koji kažu kako su samo došli odraditi posao i nisu znali ništa drugo.

Boysi su prefarbali Malog princa, ali Branka Budimir nam govori kako nema brige, bit će vraćen!

- Ja sam uspjela kontaktirati dečke koji su ga radili. Oni su iz Novog Sada. Pristali su ga ponovno nacrtati. Međutim, kako je sada na snazi mjera samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije, to nećemo sada učiniti, već kada nam to situacija dozvoli.

Princa će vjerojatno staviti na istočni zid podvožnjaka.

Na Facebook stranici dubrava.hr administatori su postavili anketu - Na ulasku u kvart želim mural na kojem će biti:

a) Simke s maramom

b) Mali princ

Simke s maramom je u trenutku pisanja teksta dobio 136 glasova, a Mali princ 84 glasa.

Pogledajte kako sada izgleda vrt u Preradovićevoj: Privezan bicikl i "zasađena" pivska boca
Kutak koji će izmamiti osmijeh na lice: U centru Zagreba osvanuo vrt na komadićima zabata i dimnjaka
U vrtu učiteljice Sanje nalazi se ruža iz 1939.: Zasadila ju je njezina baka, a preživjela je ratove, potrese, poplave...
Čudesno drvo u centru Zagreba raste iz asfalta, otkrili smo tko ga je prije 100 godina zasadio

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".