Ana Roš, najbolja chefica na svijetu za Divu: Mladi ulaze u kulinarstvo jer misle da će postati zvijezde

Onog dana kada prestanem biti znatiželjna prestat ću se baviti ovim poslom, no nadam se da se to neće dogoditi. Živim svoje snove, imam veliki vrt, otvaram farmu u Istri – kaže Roš
Vidi originalni članak

Ana Roš, glavna kuharica Hiše Franko, nevjerojatnim jelima upisala je Sloveniju na gastronomsku kartu svijeta. Bivša skijašica i plesačica koja nikada nije radila u restoranu studirala je diplomaciju i uspjela se prometnuti u najbolju cheficu na svijetu iako nikada nije pohađala nijednu kulinarsku školu, štoviše samouka je i prvi posao u kuhinji joj je bilo guljenje krumpira!

– Najveći problem je što mladi ulaze u ovaj posao jer zamišljaju da će biti rock-zvijezde, a to baš ne ide automatski. Uvijek kažem to glasno: znaš li što je to raditi 18 sati dnevno čak i s 50 godina i biti odgovoran za 40 zaposlenih i 80 gostiju dnevno koji od tebe očekuju ništa manje od savršenstva – kaže Ana Roš.

Nakon što je 2017. godine ponijela tu prestižnu titulu, njezin život preokrenuo se naglavačke. Nesuđena diplomatkinja koja je trebala raditi u Bruxellesu, odabrala je, kako sama kaže, postati dijelom najkritiziranijeg posla na svijetu i okušati se u svijetu gastronomije. Iako se to njezinim roditeljima, uglednoj slovenskoj novinarki i doktoru, nikako nije svidjelo.

– Danas smo puno opušteniji kada nam djeca, primjerice, kažu da su homoseksualci ili biseksualci, ne radimo tragediju od toga. U to vrijeme ja kao perspektivna diplomatkinja odlučim odbaciti karijeru i poželim kuhati, to je za njih bio kao šamar – dodala je 49-godišnjakinja.

Na naš intervju Ana je sletjela iz Dubaija gdje je držala predavanje pred čak 500 arapskih poslovnih ljudi o održivosti čija je svjetska ambasadorica. Plavuša kovrčave kose, zarazne životne energije i nezaustavljivog elana vrlo jasno zna što želi. Aktualna showbizz fama oko raznih kuhara i blogera baš joj i ne sjeda. No razumije povezanost seksa i hrane.

– Mi smo doista jedno od najstarijih zanimanja na svijetu i mislim da moramo ostati skromni. Mi doista moramo guliti krumpire i mrkve, nije poanta biti dio mode i u centru pozornosti! Na kraju krajeva, na jedenje odlične hrane trošimo puno novca i vozimo zbog toga satima... Često cure idu na večeru i kažu: “Wow – to je bilo bolje od bilo kojeg seksa u mom životu” – pojasnila je Ana Roš.

A taj užitak udaljen je samo četiri sata vožnje od Zagreba, u bajkovitom Kobaridu, u mjestu Staro Selo, gdje Ana živi i radi sa suprugom Valterom, koji je iskusni sommelier, te kćeri i sinom. U njihovu timu radi 40 ljudi od kojih je nekolicina iz Hrvatske. Između ostalog i najbolja slastičarka svijeta, Čakovčanka Maša Salopek.

– Maša je vrlo inteligentna, vrlo motivirana, a to je u kuhinji vrlo bitno. To je u kuhinji presudno jer morate razmišljati svojom glavom. Ona se zna prilagoditi, ne radi ništa bez da pita i zato je jedinstvena – kazala je Roš.

Anino omiljeno jelo?

– Fuži s kokošjim mesom – tvrdi chefica.

U Hrvatsku dolazi često, posljednji posjet bio je rezerviran za gastronomski festival održan u Rovinju, Weekend Food Festival koji je okupio vodeća imena svjetske kulinarske scene. Na panelu o položaju žena u kuhinji glavnu riječ vodila je Ana koja privatno jede vrlo malo!

– Uvijek sam bila protiv prejedanja, dan započinjem kavom pa nakon treninga uzmem jogurt i jabuku – a kad sam pod stresom, nažalost, ponekad zaboravim jesti i do navečer. Uglavnom kuham radi djece koja, srećom, još uvijek žive sa mnom, moj 19-godišnji sin i 18-godišnja kći idu u srednju školu i trudim se da svakoga dana imaju jednostavan i brz ručak – kaže Ana.

Ova proslavljena chefica ne može zamisliti život i bez svoje asistentice jer u danu nekada primi i do 17 zahtjeva za intervju i jednostavno nema vremena prolaziti kroz sve stavke.

– Iskreno, onog dana kada prestanem biti znatiželjna prestat ću se i baviti ovim poslom, a nadam da se to nikad neće dogoditi. Živim svoje snove, imam veliki vrt, otvaram farmu u Istri. Kada vjerujete i imate snagu, možete uspjeti u svemu što želite – naglašava Roš.

Ana trenutačno završava drugu knjigu koju je počela pisati za vrijeme karantene i, kako sama kaže, morala je većinu toga izmijeniti jer je u to vrijeme bila loše energije.

– Vjerujem kada ste kreativni, svijet je pun mogućnosti. Najgora stvar koja vam se može dogoditi jest lockdown. A u Sloveniji on je sigurno bio jedan od najgorih u Europi. Tada nisam mogla ni raditi ni stvarati ni kreirati i sve što sam zapisala zvučalo je patetično – otkriva Ana.

O raspravi koje je jelo hrvatsko, a koje slovensko kaže:

– Imam dojam da smo kao muž i žena koji su predugo u braku! Toliko rasprave čiji je teran, gibanica ili kranjska kobasa, a zapravo nam je gastronomija vrlo slična, jednako raznolika. Kada zažmirim, zamislim da sam negdje na vašoj obali, pijem malvaziju i jedem svježu ribu s maslinovim uljem i istarske rajčice koje su u kolovozu slatke kao jabuke! A tek smokve – inače uvijek stavljam sol na desert, ali na istarske smokve ne moram jer su savršene – otkriva.

Najbolji savjet je, dodaje, dobila od sebe same. Nakon svake kiše dolazi sunce njezina je životna parola, a to da ne vjeruje nikome prije nego sebi vjerojatno je i drži na svjetskom postolju gastronomije. Okušala se i u modi pa je sa slovenskom dizajnericom Mateom Benedetti napravila uniforme, majice, kabanice i kišobrane s njezinim potpisom. I baš zato nema ništa čudno u tome da je najbolja na svijetu.

Štoviše, to se jasno vidi u činjenici da se njezine večere uredno rasprodaju doslovno u minuti!

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".