Ana Hrgovčić vodi BILJKE.PLANTS koji nudi preslatke samoodržive i zelene biljne terarije

U ponudi terarija nalazi se oko dvadeset različitih oblika zatvorenih staklenih posuda, a mimo toga pojedine staklenke imaju čak dva ili tri univerzalna dizajna
Vidi originalni članak

Terariji, koncept pametne sadnje biljaka koje ne zahtijevaju veliko održavanje, idealan je poklon za svakog zaljubljenika u biljke, ali i za svakog početnika u ovom području, a upravo se u samom centru Zagreba, u Ilici, smjestio specijalizirani studio za dizajn biljnih terarija, održavanje uredskih biljaka i plantstyling pod nazivom BILJKE.PLANTS.

Iako ova trgovina u Zagrebu posluje već više od godinu dana, brend se proširio i na ostatak Hrvatske pa je tako posljednjeg vikenda u svibnju otvorena i nova prodavaonica u Puli dok su ranije već otvorene prodavaonice i u Osijeku i Vinkovcima. A kako je krenula ideja o BILJKE.PLANTS studiju upitali smo dizajnericu i vlasnicu trgovina Anu Hrgovčić.

– Moj put u poduzetništvo i biljke započeo je sasvim neplanirano. Nakon studentskog putovanja u Nizozemsku, europsku prijestolnicu biljaka, zainteresirao me svijet biljaka. Puno sam čitala i istraživala te naišla na koncept samoodrživih biljaka. Terariji su me na prvu fascinirali radi ljepote i elegancije, smatram da su terariji veoma moderne biljke za uređenje doma i upravo me njihova estetika privukla da se i sama educiram te krenem izrađivati terarije. Terarije sam krenula saditi doma, iz hobbyja, pokušaji su bili većinom neuspješni – otkrila nam je.

Nakon toga se educirala kod stručnjaka koji se puno duže od nje bave izradom terarija, prošla je razne edukacije (online i offline), puno je čitala, istraživala i eksperimentirala te na kraju izučila vještinu stvaranja dugotrajnih biljaka koje se zalijevaju samo dva, tri puta godišnje. Kad je otkrila da su terariji dovoljno kvalitetni za prodaju pokrenula je brend BILJKE.PLANTS pod kojim posluje zadnje tri godine. 

– Svi terariji iz BILJKE.PLANTS su proizvodi koji se ručno izrađuju u “maloj” zanatskoj radionici u Vinkovcima. Pri izradi koristimo biljke egzotičnog izgleda i trudimo se stvoriti primjerke koje bi ja sama voljela imati doma. Naše staklenke izrađene su od tankog, ali otpornog recikliranog stakla i većinom ih krasi pluteni poklopac. Obzirom da smo veoma zadovoljni kvalitetom i dizajnom naših jedinstvenih i unikatnih terarija svaki smo primjerak brendirali naljepnicama s nazivom brenda. Mi smo ponosni na naše proizvode i naši kupci trebaju biti ponosni što su baš naši klijenti i što vjeruju brendu koji je uz njih od kupnje pa skroz na dalje – ispričala nam je Ana.

Pri izradi terarija koriste biljke koje potječu iz tropa. To su biljne vrste koje uživaju u vlažnoj atmosferi terarije te odlično uspijevaju u zemlji koja je veoma vlažna. Razvili su generalni dizajn terarija za svaki pojedini model, no obzirom da se terariji izrađuju ručnu, dizajn često ovisi o samoj kreativi osobe koja taj terarij izrađuje. Trude se raditi bogate primjerke, prepune šarenih boja i skrivenih detalja koji su uočljivi kad se dublje zagledate u mini džunglu. 

– Terarije sadimo na način da pažnju posvećujemo i najsitnijim detaljima. Minuciozna izrada oduzima mnogo vremena za stvaranje lijepih biljnih terarija, ali baš to garantira zadovoljstvo kupaca i daje snagu našem brendu. Naši materijali i tehnike nas pomno nijansiraju od sličnih proizvoda i zbog toga nikada ne radimo kompromise kada je riječ o zdravlju biljaka ili higijeni zemlje. Kako bismo mogli garantirati pravilan rast i razvoj biljaka u terariji smiksali smo supstrat od najrazličitijih elemenata koji biljkama kroz duži vremenski period pružaju nutrijente za rast i razvoj. Često moramo naglašavati da se u terariju ne nalazi klasična zemlja jer kao takva nije dovoljno humusna za poticanje rasta biljaka, a zdrava zemlja je, po nama, jedna od veoma važnih komponenti terarija – objašnjava.

U ponudi terarija nalazi se oko dvadeset različitih oblika zatvorenih staklenih posuda, a mimo toga pojedine staklenke imaju čak dva ili tri univerzalna dizajna. Većinom izrađuju zatvorene biljne terarije koje je dovoljno zaliti tek nekoliko puta godišnje, a uz njih izrađuju i otvorene biljne aranžmane s kaktusima i sukulentima. Iako im je svaka narudžba draga, jedna se posebno urezala u sjećanje.

– Dizajnirali smo mnoštvo tematskih terarija i odradili smo puno velikih narudžbi, ali najzanimljivi projekt bio je izraditi terarij za snimanje talijanskog filma. Glavni lik u filmu živio je u veoma modernoj, minimalistički uređenoj kuću usred ničega. Kuća je bila okružena staklenim stijenama poput terarija. Unutar njegove kuće sve je bilo na svom mjestu, on je bio neobičan lik s malo stvari i bio je “bolesno uredan”. Jedina “neuredna” stvar u njegovoj kući bila je naš biljni terarij koji je bio jako džunglast, bujan, zarastao. Terarij je sa svih strana bio staklen, poput akvarija, a jedna je biljka odlučila pobjeći i uspjela je probiti van kroz poklopac. Izrada terarija za ovaj projekt bila je zanimljiva i totalno drugačija od ostalih zahtjeva i projekata – prisjetila se Ana.

Iako i dalje za terarije ne zna dovoljan broj ljudi, s vremenom očekuju još veću porast u potražnji ovog proizvoda i u korištenju terarija u dekoriranju interijera. 

– Budućnost brenda BILJKE.PLANTS vidim veoma zelenu! Trenutno imamo tri poslovnice, u Zagrebu na Ilici 74, u Puli u Max Cityju i u Osijeku u Portanovi. Do kraja godine planiramo otvoriti još jednu poslovnicu, a planove za iduću godinu moram ostaviti tajnima. BILJKE.PLANTS su terarije napravili popularnima, ali popularnosti je doprijenjela i sama kvaliteta i dugovječnost terarija, kao i njihova estetska privlačnosti – zaključila je.

Ana Gruica Uglešić prošetala u efektnoj baloner-haljini: 'Boja je prava jesenska, maslinastu često nosim'
'Trophy blonde' nova je nijansa koja oduševljava društvene mreže, a sjajna je promjena za jesen
Kate Middleton ponovno se vratila odijelima: Kombinira chic blejzer iz Zare i hlače koje su veliki hit!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".