Bliži nam se sezona jagoda, a već ih je sad moguće pronaći u dućanima. Volimo ih svježe, ali i u desertima jer uvijek daju dozu sočnosti. Bojana Matek na svojem nas Instagram-profilu uvijek oduševi ukusnim receptima, a ovog nam je puta za oko zapeo recept za tortu od jagoda i Plazme keksa. Umjesto jagoda, super će se uklopiti i neko drugo voće, primjerice borovnice, a Bojanin recept prenosimo u nastavku:
Sastojci za bisvkit
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 10 žlica šećera
- 300 g Plazma keksa
- 150 g maslaca
- 300 g kiselog vrhnja (25% mliječne masti)
- 150 g bijele čokolade
- 500 g jagoda ili voće po želji
Sastojci za kremu
- 400 ml vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- 1 šlag fix
ili
- 80 g maslaca sobne temperature
- 250 g krem sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 100 g bijele čokolade
- sitno nasjeckati jagode
- kekse izlomiti rukama na sitne komadiće
- prašak za puding i šećer pomiješati s 12 žlica mlijeka koje su izdvojene od litre mlijeka
- ostatak mlijeka zakuhati
- skuhati puding
- u vrući puding dodati maslac narezan na kockice, zatim izlomljenu bijelu čokoladu i kiselo vrhnje te sve dobro sjediniti
- dodati izlomljeni keks, promiješati, a zatim i nasjeckano voće
- umiješati ravnomjerno
- na dno kalupa za torte staviti papir za pečenje pa smjesu usuti u kalup i sve poravnati te ostaviti 2-3 sata u hladnjaku
- kad se torta ohladi, pažljivo odstraniti obruč kalupa te preokrenuti tortu na pladanj za posluživanje
- odsraniti dno kalupa, a zatim i papir za pečenje
Bijela krema na vrhu može biti izrađeno vrhnje za šlag s vanilin šećerom ili šlag fixom. To je jednostavnija verzija, no može se pjenasto izraditi maslac kojem se doda šećer u prahu, krem-sir i bijelu čokoladu istopljenu u mikrovalnoj. Mikserom treba sve povezati u kompaktnu kremu te ukrasiti tortu pomoću dresir-vrećice. Tortu hladiti još barem sat vremena, a bilo bi dobro i dulje kako bi keksi omekšali.