Ako volite domaću kuhinju, zasigurno ste naišli i na Instagram-profil Tonke Radić Čobanov iz Rogoznice koja stoji iza profila @tonkina_kuzina, a osim što radi kao teta u vrtiću, velika je ljubiteljica kuhanja. Nedavno ju je prijateljica nagovorila da sve svoje recepte dijeli na Instagramu na kojem se može pronaći mnoštvo recepata tradicionalne kuhinje, s naglaskom na mediteransku.
- Ja sam amater, nisam profesionalna kuharica, ali svoju ljubav mislim zapečatiti tako što ću upisati slastičarku školu. Još uvijek nemam blog, ali ga planiram pokrenuti u skorijoj budućnosti, priča nam Tonka, a na pitanje koje joj je omiljeno jelo, odgovara:
- Teško mi je odabrati najdraže jelo jer sam gurman i volim svašta probati. Ako već moram birati, onda je to definitivno domaća šalša i sve morsko, osobito kad moja mama skuha, primjerice kozice na buzaru.
Najviše voli pripremati slastice, kombinirati sastojke koje još do sad nije spajala, a sam proces pečenja slastica jako je opušta:
- Znate ono kad vam se osmijeh razvuče na spomen slastica? Mogu samo reći da mi je to baš ispušni ventil. Na mom Instagramu publika najbolje reagira na jela i deserte koji se brzo pripreme. Ljudi žive ubrzanim životima i svima dobro dođe nešto skuhano, ispečeno na brzinu s dobrim sastojcima. Volim domaću kuhinju i svježe, domaće namirnice koje su svima dostupne. Kad govorimo o slasticama, moj je favorit čokolada, a volim i aromu vanilije koja divno ističe ostale arome u slasticama.
Tonka ima i dvoje djece za koje voli reći da su mali gurmani koji rado isprobavaju nove okuse - među dražima su im leća, špinat, kefir, šparoge, avokado i riba, a kad je riječ o slasticama, favoriti su američke palačinke, čak i one od zobi!
Kad je riječ o domaćoj food sceni, voli pratiti profile kao što su Hungry Mile, za kojeg kaže da joj je vječna inspiracija, zatim Chiarin tanjurić, Matejka Likes Cocholate, Suzana Kvesić, Ave Dulcis by Tamara, a zanimljiva joj je domaća gastro scena jer se svakodnevno javljaju neki novi ljudi s odličnim sadržajem.
Tonka često ide i na cooking classove, a u nekima je i sama sudjelovala:
- Oni koje sam pohađala jako su mi pomogli jer su mi omogućili da razumijem kuhanje - da bi mogao osmisliti vlastiti recept, potrebno je razumjeti kuhanje, odnosno potrebna je određena količina znanja. Treba znati koji začin s čim ide, što se ne bi trebalo miješati i sl. Na cooking classu sam dobila i dozu iskustva, ali i upoznala divne ljude.
Za kraj, pitali smo Tonku što posebnog kuha ovih dana, s obzirom da nas je trenutačna situacija sve zatvorila unutar četiri zida:
- Kuham i pečem sve što nisam stigla! To su neke kompliciranije stvari, kao i stvari koje zahtijevaju više vremena pripreme i duže kuhanje. Mogu reći da mi je kuhinja postala omiljena prostorija u stanu. Svaki dan pečemo kruh i djeca su uključena u pripremu.