95. rođendan Esplanade: Neke slavne dame imale su milijun zahtjeva, a neke su samo htjele pojesti štrukle

Najpoznatiji i najluksuzniji zagrebački hotel ove godine slavi 95. rođendan. Otkrivamo koje su ga sve dame posjetile
Vidi originalni članak

Smješten u neposrednoj blizini Glavnog zagrebačkog kolodvora, hotel Esplanade, koji ove godine slavi 95. rođendan, svoje postojanje može zahvaliti vlaku i željezničkoj ruti. Riječ je, naravno, o Orient Expressu. Kapaciteti postojećeg hotela Palace na Zrinjevcu nisu bili dovoljni za sve goste koji su pristizali ovim kultnim vlakom pa je pokrenut projekt gradnje novog luksuznog hotela za koji su se zainteresirali brojni arhitekti. Ta čast pripala je Nijemcu Ottu Rehnigu, čije je ideje i originalne planove preradio Dionis Sunko pa se danas njega smatra zaslužnim za zagrebačko remek-djelo. Svatko tko se prošetao ispred Esplanade, poželio je u njoj provesti barem jednu noć. Hotel je otvoren u rekordnom roku, nakon samo 26 mjeseci, a tadašnje novine opisale su ga kao luksuzan hotel s odličnom lokacijom, izuzetno ugodan i opremljen zadnjim dostignućima moderne tehnologije te mu predvidjele svijetlu budućnost.

– Postat će jedan od najpoznatijih međunarodnih hotela. Privatni prostori za pušače, razgovor, glazbu i poslovne sastanke zadovoljavaju sve potrebe poslovnih putnika. Intimna atmosfera nekih od navedenih soba savršeno su mjesto za večeru u dvoje. Velika plesna dvorana uređena jonskim stupovima i skulpturama jako je dojmljiva. Restoran i bistro također su imali odličan raspored – pisale su novine.

I stvarno, ono što se tad u novinama pisalo, s godinama se i ostvarilo. Iako prvotno namijenjen putnicima Orient Expressa, hotel Esplanade s vremenom je postao nezaobilazna adresa svih poznatih koji se nađu u Zagrebu. Popis slavnih imena koja su odsjela u hotelu uistinu je impozantan. Putnice slavnog Orient Expressa, Elizabeth Taylor, Ella Fitzgerald, Samantha Fox, Tina Turner, kraljica Elizabeta II, Natalie Cole, Patti Smith, Sade, Shakira, Hillary Clinton, Jade Jagger, Angela Merkel, Julie Bishop, Ivana Trump, Salma Hayek, Jennifer Capriati, Morgan Fairchild samo su neke dame koje su uživale u luksuzu najpoznatijeg zagrebačkog hotela, a boravak pojedinih diva pratili su i neki, mnogi bi ih proglasili i bizarnima, zahtjevi.

– Za mnoge se znalo da su boravili u hotelu jer su ih mediji pratili u stopu, a za neke se nikad neće ni doznati jer osoblje hotela dobro čuva svaku tajnu. Poznati gosti uvijek su privlačili pozornost svojom prisutnošću, a nerijetko su imali i posebne zahtjeve o kojima se zna govoriti u kuloarima. Tako je jednom prilikom jedna poznata diva zatražila limuzinu samo za svojeg četveronožnog ljubimca, jedna je pak zamolila akvarij s ribicama da joj prave društvo tijekom boravka u sobi, dok je druga unajmila cijeli apartman samo za svoju kolekciju cipela i torbica. Jedna poznata dama zakupila je sve sobe na katu kako bi se u miru odmarala, a jedna je pak tražila posebnu vrstu cvijeća koje je naručeno iz Južne Amerike samo da uljepša njezinu sobu. Jedna je dama uz posebne dijetalne zahtjeve za šefa kuhinje izrazila želju da dobije i apartman s pogledom na more, dok je druga zamolila da se njezin helikopter spusti na Oleander terasu. Za jednog su gosta cijelu kuhinju prebacili na Medvednicu, dok su za drugog cijeli apartman pretvorili u privatni fitness-centar. Jedna članica kraljevske obitelji poželjela je popiti šampanjac na travnjaku među cvijećem, pa je mimo strogog protokola osoblje hotela u samo nekoliko minuta organiziralo sjedalice i piće na Starčevićevu trgu pored fontane. Sigurnosne službe su se uznemirile, a dama je bila sretna i osoblje zadovoljno – ispričali su nam iz Esplanade te dodali da je mnogo poznatih dama za koje bismo pomislili da imaju nevjerojatno želje i zahtjeve, no zapravo su vrlo jednostavne te rado porazgovaraju s osobljem i počaste se tek salatom ili poznatim Esplanade štruklima. Zanima ih i Zagreb, kao i povijest hotela, a rado će se fotografirati sa svima koji su ih došli vidjeti.

Za osoblje hotela svaki gost je VIP gost, na posebne zahtjeve su navikli, a ako je nešto gotovo nemoguće izvršiti, to pretvore u izazov i uvijek pronađu najbolje rješenje kako bi gost bio zadovoljan i kako bi premašili njegova visoka očekivanja. U hotelu Esplanade nikad vam neće odati želje gostiju jer svoj posao odrađuju na visokoj profesionalnoj razini, prema najvišim standardima, poštujući privatnost svakog gosta. Nerijetko znaju reći da je Esplanade država za sebe, a tu tezu potkrijepio bi i Miroslav Krleža svojom izrekom da “Oleander terasa predstavlja granicu između Balkana i Europe”, navode u hotelu te ga opisuju kao svojevrsnu pozornicu na kojoj se svakodnevno odvijaju gotovo filmske scene koje se možda jednom nađu i na filmskom platnu ili u kakvom romanu.

A neobične priče iz hotela sežu sve do samih njegovih početaka. Jedna od najpoznatijih ona je o ljubavnoj aferi o kojoj se čak i pisalo u lokalnim novinama. Zagrebački Don Juan, inače dobro poznat u tadašnjim gradskim krugovima, zaveo je mladu ženu, a viđali su se u hotelskim sobama. Njihova ljubavna priča trajala je nekoliko mjeseci, dok on nije pronašao novu ljubav... Mladu damu novonastala situacija je šokirala, toliko da je pala u nesvijest nakon svađe u javnosti, a sve zajedno bilo je povod za veliki skandal. U dvadesetima, točnije 1926. godine, održan je i izbor za Miss Jugoslavije, a pobjedu je odnijela Štefica Vidačić, vlasnica malog kafića u Jurišićevoj ulici, koja je poslije bila i Miss Europe.

Biti na Esplanadinu pragu, događaj je vrijedan spomena unucima, rečenica je koja možda najbolje opisuje koliku je važnost hotel imao u to vrijeme. Nazivali su ga najmodernijim hotelom srednje Europe, a bio je središnje mjesto tadašnjih društvenih događanja. Od 1925. do 1940. godine hotel je nudio neviđenu raskoš te postaje poznat po profinjenim svečanostima za visoko društvo. Ipak, početkom četrdesetih godina bogatstvo, luksuz i sofisticiranost zamijenila je stvarnost Drugog svjetskog rata pa je u hotelu tad bilo sjedište Gestapa i Wehrmachta. Uz ratno razdoblje veže se i jedan pozitivan događaj. Iz Esplanade su ispričali:

- Jedan od događaja koji je obilježio to razdoblje bila je izvedba opernog pjevača Beniamina Giglija koji je imao tako izražajan glas da su prozori u Smaragdnoj dvorani pucali. Nakon izuzetnog nastupa, skinuo je cilindar u kojem je skupio novac, a poslije ga je dao upravitelju hotela koji ga je podijelio osoblju.

Poslijeratne godine protekle su u oporavku i obnovi, no šezdesetih godina cijela se situacija počinje mijenjati nabolje te u Esplanadi ponovno odsjedaju poslovni ljudi i poznata imena s društvene, kulturne i političke scene.

Iz hotela vole reći kako je svijetlu budućnost hotelu “predvidio“ jedan od njegovih prvih gostiju. Naime, nekoliko dana nakon svečanog otvorenja, među prvim gostima Esplanade bio je i gospodin Glück. U prijevodu s njemačkog na hrvatski jezik, “glück” znači sreća pa se među osobljem odmah stvorila nada kako hotel čeka lijepa budućnost. Govoreći o prvim posjetiteljima, iz Esplanade kažu kako nisu imali baš nikakvih primjedbi. Takva tvrdnja ne treba čuditi s obzirom na to da ih je dočekalo 200 soba s toplom i hladnom tekućom vodom, stotinu kupaonica, telefon u svakoj sobi, brojni apartmani i blagovaonice u kojima su se posluživali bečki i mađarski kulinarski specijaliteti. Prilično impresivno, osobito kad se tome doda “podsjetnik“ da je riječ o dvadesetim godinama prošlog stoljeća, zar ne?

U potrazi za pričom, u Esplanadu su jako često svraćali i novinari za koje u hotelu kažu da su u to vrijeme bili i najčešći gosti. Tražili su zanimljive ljude i posebne događaje, a osim novinara, takve su društvene priredbe privlačile goste iz svih krajeva države.

– Nisu se mogli načuditi činjenici da “grad takvih dimenzija može prirediti jedno takvo prvoklasno događanje s toliko dobrog ukusa, ljepote i sklada” – rekli su iz Esplanade. No, nije samo raskoš hotela ta koja je privlačila ljude već i njegovi gosti zbog kojih su mase “kampirale“ ispred hotela, a tijekom povijesti zabilježeno je više takvih situacija. Obožavatelji glumice Gitte Alpár satima su čekali ispred hotela te opsjedali željeznički kolodvor, a gomila je čekala i Josephine Baker, parišku pjevačicu i plesačicu, kraljicu pariškog kabareta.

Tijekom svog dolaska, morala se probijati kroz masu koja ju je čekala na ulazu u hotel. Obožavatelji su “pohrvatili“ njezino ime i uzvikivali “volimo Pepicu Bakericu“, a nekoliko zagrebačkih dama zatražilo je otkazivanje njezine predstave. Unatoč zahtjevu, predstava je održana, a Zagrepčani su uživali u njezinu senzualnom plesu. Jedna od anegdota vezana je i za dolazak glumice Anite Ekberg – osoblje nije znalo kad će doći pa su pripremili dobrodošlicu i bili su uvjereni kako im neće promaknuti, iako je prije nisu vidjeli.

Kad se atraktivna dama pojavila na vratima, održala je kratki govor i primila buket ruža te je ispraćena do najljepšeg apartmana. Odbor za doček bio je zadovoljan prijemom gošće te, dok su ispijali kavu, na vratima se pojavila druga plavuša, prava Anita Ekberg, a dama koju su prvu ugostili bila joj je – tajnica!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".