Kruh je, nažalost, jedna od namirnica koja se najčešće baca diljem Europe, što predstavlja ekološki i financijski problem. Ipak, rješenje je jednostavno i ukusno, jer su mnogi kulinarski klasici ukusniji upravo sa starim kruhom čija suha tekstura bolje upija arome. Prije nego što ga otpišete, pokušajte ga osvježiti: cijelu štrucu kratko smočite pod vodom i pecite 5-10 minuta na 150°C. Dobit ćete hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost, kao da je tek kupljen.
Priprema domaćih krušnih mrvica najjednostavniji je način za transformaciju starog kruha. Proces je lak: kruh narežite, osušite na zraku ili u pećnici na niskoj temperaturi, a zatim ga usitnite u blenderu ili sjeckalici. Domaće prezle, bez aditiva, čuvajte u zatvorenoj posudi i koristite za pohanje, kao vezivo u mesnim štrucama i faširanim odrescima, za zgušnjavanje umaka ili kao hrskavi posip za tjesteninu i složence.
Pohani kruh, poznat i kao francuski tost, idealan je doručak za koji su starije, suše kriške kruha savršene jer bolje upijaju smjesu od jaja i mlijeka bez raspadanja. Rezultat je hrskava vanjština i meka unutrašnjost. Kriške kratko umočite u smjesu i pržite na maslacu do zlatne boje. Poslužite ga u slatkoj varijanti s cimetom, medom i voćem, ili u slanoj verziji uz sir i šunku, prilagođavajući smjesu od jaja dodavanjem šećera ili soli.
Krušne knedle pretvaraju stari kruh u zasitan i aromatičan prilog. Za pripremu, kockice starog kruha prelijte toplim mlijekom, pa nakon što omekšaju, dodajte jaja, poprženi luk, peršin, sol i papar. Po želji dodajte i slaninu za bogatiji okus. Od smjese oblikujte kugle i kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi. Ove izdašne okruglice idealne su uz gulaše, mesne umake i pečenja jer savršeno upijaju njihove sočne okuse.
Stari kruh lako postaje zvijezda deserta ili osvježavajuće salate. Za klasični puding od kruha, komadiće potopite u slatku smjesu mlijeka, jaja i šećera, dodajte voće i začine po želji te zapecite do kremaste teksture. Za laganiji ljetni obrok pripremite panzanellu, talijansku salatu gdje se prepečene kocke starog kruha miješaju sa sočnim rajčicama, lukom i bosiljkom. Kruh upija sokove povrća i preljev od maslinovog ulja i octa, stvarajući jedinstveno jelo.
Domaći krutoni neusporedivo su bolji od kupovnih. Kockice starog kruha začinite maslinovim uljem i začinskim biljem te ispecite u pećnici do hrskavosti. Savršen su dodatak juhama i salatama. Stari kruh također je izvrsna baza za slane složence. Složite ga u posudu sa sirom, šunkom ili povrćem, prelijte mješavinom jaja i mlijeka te zapecite. Takva jela, poput popularne "strate", idealan su način za pripremu brzog i ukusnog obroka od ostataka, štedeći vrijeme i smanjujući otpad.