Ida Prester očitala lekciju školi koja je šikanirala malenog Roma

Voditeljica i pjevačica emotivnim statusom na Facebooku zauzela se za svoju babysitericu
Vidi originalni članak

Osim za zabavu, Ida Prester društvene mreže koristi i za plemenitije svrhe pa nas nerijetko svojim statusima potiče na razmišljanje. Posljednji je objavila jutros kad je ukazala na diskriminaciju koja vlada oko nas, a često je najviše osjete oni najmlađi. Status prenosimo u cijelosti, a Idi upućujemo svaku pohvalu!

"Goca nam već četiri godine povremeno pomaže s čišćenjem stana. Najpedantnija je osoba koju znamo, nenametljiva, ali direktna, draga i pametna. Toliko nam se svidjela i imamo povjerenja u nju da smo je angazirali i kao sitericu dok smo na poslu.
S Riom je fantasticna, jako ga voli, stalno s njim prića, guguće, mazi ga. Beba uživa s njom.

I da, skroz nebitno inače, ali bitno za nastavak - Goca je Romkinja.

Iako je jako mlada, Goca je samohrana majka sedmogodišnjem Aci. Strašno se trudi oko njega, vodi ga na razne treninge, akcije, kod logopeda... Trči da sve stigne.

Prošle jeseni Aca je krenuo u školu. Krenula je frka. Dolazio je iz škole totalno snužden, prestao je jesti, budio se po par puta noću plačući, totalno rastrojstvo.

Mama oni mi kažu da sam "ciganjsko dete", što to znači? Ja sam stalno sam, samo viču na mene, nitko se neće družiti sa mnom...

Goca je otišla u školu na sastanak s učiteljicom i direktoricom da vidi kako bi se Aca mogao lakše integrirati. Da se popriča s djecom, da učiteljica obrati pažnju.

Ali kad je došla na sastanak, dogodila se filmska scena. Direktorica joj je direktno u facu rekla da ona nije za to da se romska djeca upisuju u njenu školu, jer puno roditelja koji doniraju financijska sredstva školi, ne gledaju na to blagonaklono. Drugim riječima, upisala je jer mora po zakonu, ali niste dobrodoši.

Romska zajednica ima strašne probleme, to je jasno. Veliki broj djece je na ulici, zanemareno, bez mogućnosti školovanja, bez ikakve roditeljske potpore. I sad se dogodi rijedak primjer - mama koja pogiba za svoje dijete, koja se razapinje da mali bude u obrazovnom sustavu i dijete koje je spremno učiti. Nakon ovakvog dočeka - koji Rom ne bi odustao? Tko ne bi digao ruke i rekao - nosite se i vi i vaša škola?

Goca nije odustala. Prebacila je Acu u drugu školu, u skroz drugi dio grada. Ima 45 minuta do škole, ali ide svaki dan, s maminim gablecom u ruksaku. Jučer je bio zadnji dan škole. Ima sve petice, osim matematike četvorku.

Bravo Goca, bravo Aco! A direktorica škole u Borci je izgubila priliku da se ponosi jednim malim vrijednim dečkom", napisala je Ida Prester.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".