Znate li zašto su prirodni i organski proizvodi bolji za našu kožu? Evo koje su im sve prednosti

Nježni su, hranjivi i bez štetnih kemikalija, što ih čini sigurnijim i održivijim izborom za ljubitelje ljepote koji vode računa o svom zdravlju, okolišu i etičkim praksama
Vidi originalni članak

Posljednjih godina raste trend korištenja prirodnih i organskih kozmetičkih proizvoda, jer ljudi postaju svjesniji mogućih štetnih učinaka sintetičkih sastojaka koji se obično nalaze u konvencionalnim kozmetičkim proizvodima. Prirodni i organski kozmetički proizvodi izrađeni su od prirodnih, biljnih i održivih sastojaka i formulirani su bez štetnih kemikalija, toksina ili umjetnih konzervansa. 

Jedna od glavnih prednosti korištenja prirodnih i organskih proizvoda za ljepotu je ta što su nježni i njeguju kožu. Ne sadrže jake kemikalije, sulfate, parabene i umjetne mirise koji potencijalno mogu iritirati kožu ili izazvati alergije. Prirodni i organski kozmetički proizvodi formulirani su sa sastojcima koji su poznati po svojim blagotvornim svojstvima, poput biljnih ekstrakata, eteričnih ulja i antioksidansa, koji mogu poboljšati zdravlje i izgled kože, kako piše Be Well.

Mnogi konvencionalni kozmetički proizvodi sadrže sastojke koji su štetni za okoliš i mogu uzrokovati onečišćenje i štetu ekosustavima. Prirodni i organski kozmetički proizvodi obično se izrađuju od sastojaka iz održivih izvora koji se uzgajaju bez upotrebe štetnih pesticida ili genetski modificiranih organizama (GMO). Također su biorazgradivi i ne doprinose zagađenju okoliša, što ih čini ekološki prihvatljivijim izborom.

Konvencionalni kozmetički proizvodi također često sadrže sintetske sastojke poput parabena, ftalata i konzervansa koji otpuštaju formaldehid, a koji se povezuju s raznim zdravstvenim problemima kao što su hormonski poremećaji, iritacije kože, pa čak i rak. Prirodni i organski kozmetički proizvodi formulirani su bez ovih štetnih kemikalija, čime se smanjuje rizik od potencijalnih zdravstvenih opasnosti.

Mnogi brendovi prirodne i organske ljepote također su bez okrutnosti, što znači da ne testiraju svoje proizvode na životinjama. Ovo je važno za one koji su svjesni dobrobiti životinja i žele podržati etičke i održive prakse ljepote.

Prirodni i organski kozmetički proizvodi često su prepuni sastojaka bogatih hranjivim tvarima koji mogu biti korisni koži i kosi. Na primjer, sastojci poput shea maslaca, kokosovog ulja i aloe vere poznati su po svojim hidratantnim i hranjivim svojstvima, dok botanički ekstrakti poput kamilice, lavande i zelenog čaja mogu umiriti i smiriti kožu.

I ako imate osjetljivu ili reaktivnu kožu, prirodni i organski kozmetički proizvodi mogu biti izvrsna opcija. Često su formulirani s nježnim sastojcima za koje je manja vjerojatnost da će izazvati iritacije ili osjetljivost kože, što ih čini prikladnima za one s nježnom ili osjetljivom kožom.

Odabir prirodnih i organskih kozmetičkih proizvoda također podržava održive i etičke prakse. Mnogi brendovi prirodne i organske ljepote daju prednost ekološki prihvatljivoj ambalaži, koriste sastojke iz poštene trgovine ili etičkih izvora i podržavaju lokalne zajednice kroz svoje prakse nabave.

Veliki povratak u osamdesete u kinima - pogledajte biografski film o glazbenoj senzaciji Milli Vanilli!
Znate li što je ektoin? Učinkovit sastojak za njegu kože koji ćete odmah poželjeti imati u svojoj rutini
Postoji jedan razlog zašto osjećate da vam je kosa masna i nakon pranja; evo kako ga riješiti

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".