Za održivu modu potrebno je uvesti promjene kod kupovine; evo kako da vaš ormar bude ekološki prihvatljiviji

Razumijevanje utjecaja materijala ključno je kada se radi o održivijim kupnjama. Dobro pravilo je izbjegavati čistu sintetiku kao što je poliester, koji čini 55 posto odjeće u svijetu, jer se dobiva iz fosilnih goriva i trebaju godine da se razgradi.
Vidi originalni članak

Održiva moda pojam je koji se ovih dana sve više koristi jer svi postajemo sve svjesniji ozbiljnog utjecaja naše odjeće na okoliš. Ipak je modna industrija odgovorna za četiri do 10 po posto globalnih emisija stakleničkih plinova svake godine. No, što zapravo znači održiva moda?

Ukratko, to je pojam za odjeću koja je stvorena i konzumirana na način koji se može održati, istovremeno štiteći i okoliš i one koji proizvode odjeću. Zato su smanjenje emisija CO2, rješavanje prekomjerne proizvodnje, smanjenje onečišćenja i otpada, podržavanje bioraznolikosti i osiguravanje poštene plaće i sigurnih radnih uvjeta za radnike u proizvodnji odjeće ključni za održivosti.

Uzimajući u obzir niz uključenih čimbenika, još uvijek postoji premalo robnih marki koje se trenutno bave tim složenim problemima, a čak i oni koji jesu priznat će da uvijek ima mjesta za napredak. To znači da jednostavno kupovanje proizvoda s oznakom "održivo" nije dovoljno; moramo potpuno preispitati svoje kupovne navike i način na koji konzumiramo odjeću. Dakle, ako želite osigurati da vaša garderoba bude što održivija u budućnosti, evo svega što trebate znati prema savjetima britanskog Voguea.

Kupujte manje i kupujte bolje
Možda je kliše, ali mantra "kupuj manje i kupuj bolje" ključna je kada uzmete u obzir da se svake godine u svijetu proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Prije kupnje, Harriet Vocking, direktorica brenda tvrtke Eco-Age za savjetovanje o održivosti, savjetuje da si postavite tri vrlo važna pitanja: “Što kupujete i zašto? Što vam zapravo treba? Hoćete li ga nositi barem 30 puta?”

Omekšajte posteljinu i vratite joj prvobitni izgled: Dodajte ova dva proizvoda u pranje!

Ulažite u održive modne marke
Kupovati bolje također može značiti podršku dizajnerima koji promiču održive prakse i, koji koriste prerađeni tekstil u svom dizajnu. Sužavanje pretraživanja za određene artikle također može pomoći, čak i ako se radi o traženju robnih marki koje proizvode aktivnu odjeću na održiviji način.

Kupujte rabljeno i vintage
S obzirom da su rabljeno i vintage predmeti sada sve dostupniji zahvaljujući stranicama, razmislite o kupnji vintage stvari kada želite dodati svoj ormar. Ne samo da ćete produžiti vijek trajanja ovih odjevnih predmeta i time smanjiti utjecaj svoje garderobe na okoliš, već možete pronaći i jedinstvene komade koje nitko drugi neće posjedovati. 

Izbjegavajte greenwashing
Kako potrošači postaju sve svjesniji svog utjecaja na okoliš, greenwashing, odnosno robne marke koje koriste nejasne, obmanjujuće ili lažne tvrdnje koje sugeriraju da su ekološki prihvatljivije nego što zapravo jesum  postaju sve raširenije. Pogledajte dalje od modnih riječi kao što su "održivo", "ekološki prihvatljivo", "svjesno" i "odgovorno" kako biste vidjeli imaju li robne marke detaljne politike kojima podupiru svoje tvrdnje.

Upoznajte svoje materijale
Razumijevanje utjecaja materijala ključno je kada se radi o održivijim kupnjama. Dobro pravilo je izbjegavati čistu sintetiku kao što je poliester, koji čini 55 posto odjeće u svijetu, jer se dobiva iz fosilnih goriva i trebaju godine da se razgradi. Nisu svi prirodni materijali izrađeni na isti način: organski pamuk, na primjer, koristi znatno manje vode od konvencionalnog pamuka i ne koristi štetne pesticide.

Potražite certifikate Global Organic Textile Standard (za pamuk i vunu), Leather Working Group (za kožu) i Forest Stewardship Council (za viskozu) kako biste osigurali da materijali koji se koriste za izradu vaše odjeće imaju manji utjecaj na naš planet.

Podržite brendove koji imaju pozitivan učinak
Ekološki orijentirani brendovi kao što su Mara Hoffman i Sheep Inc počinju razmatrati kako moda može imati pozitivan utjecaj na okoliš, a ne samo smanjiti njegov utjecaj. Regenerativna poljoprivreda i poljoprivredne prakse kao što su neobrađivanje i uzgoj pokrovnih usjeva rastući je trend unutar mode koji ima za cilj vratiti zdravlje tla i biološku raznolikost.

Smanjite svoj vodeni trag
S obzirom na to da proizvodnja tekstila koristi nevjerojatnih 93 milijarde kubičnih metara vode godišnje, svi bismo trebali biti svjesniji vodenog traga naše odjeće. Kao što je ranije spomenuto, organski pamuk koristi znatno manje vode nego konvencionalni pamuk, dok upotreba boja s niskim sadržajem vode također smanjuje potrošnju vode.

Pazite na svoju odjeću
Produljenje vijeka trajanja vaše odjeće ključno je kada se radi o smanjenju utjecaja vaše odjeće na okoliš i osiguravanju da ne završe na odlagalištima nakon samo jednog ili dva nošenja. Pobrinite se da vaša odjeća traje što dulje tako da je ne perete previše, kao i da je popravljate umjesto da je bacate.

Traper torbice vraćaju se u modu, a mi vam donosimo najbolje komade iz omiljenih dućana:

FOTO: Stradivarius Mala torba od trapera 17,99 EUR FOTO: Stradivarius Velika torba od trapera 25,99 EUR FOTO: Stradivarius Denim torba u obliku mjeseca 19,99 EUR FOTO: H&M Denim torba 20,99 EUR FOTO: Zara Denim torbica sa zakovicama 17,95 EUR FOTO: Zara Clutch denim torbica 35,95 EUR FOTO: Zara Torbica od trapera s preklopom 29,95 EUR FOTO: Zara Mini torba od trapera s utisnutim uzorkom 22,95 EUR FOTO: Zara Torba od trapera s kopčama 39,95 EUR

Cher u plavom kompletu zasjala na Versace modnoj reviji, a nas je posebno dojmio odabir kožne jakne
U subotu, 11. ožujka, uz Divu i Večernji list poklanjamo gel za tuširanje Betty Barclay Wild Flower!
Jeste li znali da kosa raste u četiri različite faze? Evo što je važno znati za svaku

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".