Važan korak za održivost u modi: Gucci izdao novi parfem prvi puta napravljen od recikliranog ugljika!

Novi parfem talijanske luksuzne kuće, Where My Heart Beats, prvi je miris globalno distribuiran proizveden korištenjem 100-postotnog alkohola s ugljikom.
Vidi originalni članak

Where My Heart Beats, najnoviji Guccijev miris, razlikuje se od ostalih. Dok su se prijašnji parfemi izrađivali od poljoprivrednih sirovina, ovo je prvi koji je proizveden korištenjem alkohola iz 100 posto recikliranih emisija ugljika. I to je prvi u svijetu, prema luksuznom proizvođaču Coty, koji drži licencu za ljepotu za Gucci i druge robne marke u vlasništvu Keringa.

Guccijev miris, koji je dio kolekcije The Alchemist’s Garden, koristi ugljik zarobljen iz industrijskih emisija koji se pretvara u alkohol, a cijena mu je 380 dolara za 100 ml (350 eura) — u rangu s drugim mirisima talijanske luksuzne kuće. Od travnja će se prodavati u odabranim Guccijevim trgovinama i na njegovoj e-trgovini, a potrošačima će se predstavljati putem digitalne i PR kampanje.

Lansiranje je značajno za sektor ljepote, koji je ispitivao svoje opskrbne lance i kako stvoriti proizvode koji generiraju manje emisije. Recikliranje ugljika postalo je područje fokusa brendova ljepote poput L’Oréala i Aira, ali prostor je još uvijek u razvoju jer je složen i skup, s ograničenom infrastrukturom. Novi Guccijev miris mogao bi pomoći u podizanju veće svijesti o industrijskim emisijama, kažu stručnjaci, iako to nije nužno put do njihova značajnog smanjenja. Dugoročne strategije za smanjenje ugljika potrebne su kako bi se potaknuo značajan učinak.

Alkohol je ključni sastojak u proizvodnji mirisa jer dobro prenosi miris i nestaje u koži. Trenutačno Coty fragrances koristi etanol iz raznih sirovina, poput šećerne trske i šećerne repe. Međutim, taj proces ima značajan utjecaj na okoliš: uzgoj šećerne trske za proizvodnju etanola potaknuo je krčenje šuma u nekim od najugroženijih svjetskih ekosustava, uključujući brazilsku atlantsku šumu, prema Svjetskom fondu za prirodu (WWF).

U ožujku 2021. Coty je potpisao partnerstvo s američkom tvrtkom za recikliranje ugljika Lanzatech, koja proizvodi svoj etanol iz otpadnih emisija ugljika iz industrijskih izvora, kao što su čeličane. Umjesto da se te emisije ispuštaju u atmosferu kao staklenički plinovi, one se sada recikliraju u alkohol prirodnim procesom fermentacije, objašnjava Cotyjev glavni znanstveni i odgovorni za održivost dr. Shimei Fan. 

Kako recikliranje ugljika postaje sve veći fokus u ljepoti, Lanzatech se pojavio kao partner brendova. U svibnju 2021. njemački kemijski div BASF objavio je da je s Lanzatechom uspio proizvesti n-oktanol (važan masni alkohol koji se koristi u kozmetici) koji se dobiva iz industrijskih emisija, kao što su ugljični monoksid i vodik, u laboratorijskim razmjerima. U srpnju te godine L’Oréal je predstavio svoju prvu bocu napravljenu od industrijskih emisija kao rezultat partnerstva s Lanzatechom i energetskom tvrtkom Totalenergies koje je započelo 2016. godine.

U siječnju 2022. Coty je započeo s proizvodnjom mirisa koristeći Lanzatechovu tehnologiju, kao dio svoje dugoročne vizije integriranja recikliranog ugljika u većinu svog portfelja mirisa do kraja 2023. Tijekom prošle godine Coty je još uvijek miješao alkohol zahvaćen ugljikom s tradicionalnog alkohola kako bi se brže povećala njegova upotreba u širokom rasponu Coty proizvoda. Guccijev parfem prvi je u potpunosti izrađen od 100 posto ugljika.

Kako funkcionira?
Stručnjaci kažu da je proces složen. "Izazov s etanolom i vodom ili bilo kojom većom kemikalijom je taj što morate povezati hrpu ugljikovih atoma", objašnjava Martin Mulvihill, suosnivač i izvršni partner Safer Made, fonda rizičnog kapitala koji ulaže u tvrtke i tehnologije koje smanjuju izloženost ljudi štetnim kemikalijama. “Budući da CO2 ima samo jedan ugljik, natjerati ga da se poveže i potom reducira u alkohol vrlo je težak proces. Zahtijeva puno energije i resursa."

Hvatanje ugljika pozitivan je potez za industriju ljepote, ali ima mali utjecaj na širu klimatsku krizu, kaže Mulvihill. “Pretvaranje ugljika u etanol i njegovo vraćanje u potrošački proizvod zapravo nije njegovo izdvajanje. To nije nužno dugoročna strategija za smanjenje emisija ugljika. No, korisno je imati ovakve vrste suradnje za podizanje svijesti o potrebi hvatanja ugljika i korištenja otpada kao resursa. Ovakve stvari pomoći će u rješavanju izazova ugljika u godinama koje dolaze.”

Inovativni podhvati
Inovacija slijedi druga lansiranja usmjerena na održivost, kao što je Cotyjev prvi miris namijenjen za ponovno punjenje, Chloé's Rose Naturelle Intense, predstavljen u studenom 2022. U istom je mjesecu div ljepote postavio nove kratkoročne klimatske ciljeve, koje je odobrila inicijativa Science Based Targets, kako bi smanjio svoje emisije stakleničkih plinova i potrošnju energije.

Odluka o lansiranju s Guccijem u skladu je s predanošću talijanske kuće smanjenju utjecaja na okoliš. U lipnju 2021. brend je objavio prvo izvješće Gucci Equilibrium Impact, otkrivajući da je uspio postići svoj cilj za 2025. — smanjiti svoj utjecaj na okoliš za 40 posto u usporedbi s 2015., postigavši ​​smanjenje od 44 posto u odnosu na rast .

Guccijeve najnovije inicijative za održivost uključuju inovacijsku platformu s matičnom tvrtkom Kering, čiji je cilj pomoći da se talijanska modna industrija učini kružnijom; i Gucci Continuum i Gucci Preloved s Vestiaire Collective, koji stavlja novu težinu iza proizvoda proizvedenih na mrtvom tržištu i preprodaje. U razgovoru s Vogueom u veljači, Marie-Claire Daveu, Keringova glavna službenica za održivost i institucionalna pitanja, rekla je da modna industrija mora ubrzati svoj tempo promjena, "preispitavši način na koji proizvodimo i također koristimo resurse".

Kakvi će se kupaći kostimi nositi ovog ljeta? Donosimo chic i efektne komade iz novih kolekcija:

FOTO: Mango Dvodjelni narančasti bikini FOTO: Mango Dvodjelni ružičasti komplet bez naramenica FOTO: Mango Jednodjelni kostim boje fuksije FOTO: Mango Dvodjelni narančasti komplet FOTO: Mango Dvodjelni komplet s crno-bijelim uzorkom FOTO: Mango Dvodjelni komplet s prugicama FOTO: Mango Jednodjelni kostim zebrastog uzorka FOTO: Mango Dvodjelni bijeli komplet FOTO: Mango Dvodjelni komplet zebrastog uzorka FOTO: Mango Jednodjelni bijeli kostim FOTO: Mango Jednodjelni kostim u obliku korzeta FOTO: Mango Dvodjelni narančasti komplet s uzorkom FOTO: Mango Dvodjelni zeleni komplet FOTO: Mango Jednodjelni crveni kostim FOTO: Mango Dvodjelni ružičasti komplet sa cvjetnim uzorkom FOTO: Mango Jednodjelni plavi kostim FOTO: Mango Dvodjelni plavi komplet FOTO: Mango Jednodjelni bijeli kostim sa cvijetom FOTO: Mango Jednodjelni tie-dye bikini

Manikura Kourtney Kardashian odlična je inspiracija za nježne proljetne nokte
Odlično kombinira nespojive komade: 'Ovu kombinaciju sam odabrala u skladu s proljećem'
Neven Ciganović u ležernoj street style kombinaciji: 'Danas sam se osjećao mladoliko pa sam htio postići dječački školski look'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".