Što je veganska koža i je li to ekološki održiviji izbor u modi?

Posljednjih se godina veganska koža nevjerojatno približila osjećaju prave kože. Očigledne prevare nalik na plastiku evoluirale su u više puteraste i luksuzne kožne alternative.
Vidi originalni članak

Sve popularnija pojava veganske kože u modnom svijetu postavlja pitanje - je li to samo modni trend ili stvarna i učinkovita borba protiv klimatskih promjena? Kako se veganska koža sve više pojavljuje u kolekcijama i asortimanima proizvoda diljem svijeta, važno je razumjeti prednosti i mane ove alternative konvencionalnoj životinjskoj koži.

Što je veganska koža?
Kada govorimo o veganskoj koži, mislimo na materijale koji imitiraju pravu kožu, ali su izrađeni od sintetičkih materijala ili biljnih vlakana poput lišća ananasa, kaktusa, pluta i kore jabuke. Ovaj tip kože najčešće se sastoji od polivinil klorida (PVC) i poliuretana (PU), koji su plastične mase na bazi nafte. Važno je napomenuti da sve dok koža nije dobivena od životinjskih proizvoda, može se smatrati veganskom.

Umjetna naspram prave kože
Prava koža se izrađuje dugotrajnim procesom u kojem se životinjska koža jako soli, natapa kalcijevim oksidom, štavi, a zatim prolazi metodom likvorizacije, koja uključuje dodavanje masti i ulja koži kako bi bila mekša i čvršća. Ako ste upoznati s pravom kožom, moći ćete prepoznati njen prepoznatljivi zemljani miris zbog procesa štavljenja i njezinu kvalitetu prozračnosti kada se nosi dulje vrijeme. Najčešći oblici štavljenja su krom i biljno štavljenje. Krom koristi kemikalije za očuvanje životinjske kože i nudi veću otpornost na vodu i toplinu za kožne proizvode na koje se nanosi. Ali ovaj oblik štavljenja proizvodi kromni otpad, koji može zagaditi okolne vodene tokove. Biljno štavljenje izbjegava štetne kemikalije i umjesto njih koristi prirodne materijale, poput kore drveta. No, ovaj oblik kože općenito je skuplji. Uz pravilnu njegu, prava koža može trajati nekoliko desetljeća u oba slučaja.

Posljednjih se godina veganska koža nevjerojatno približila osjećaju prave kože. Očigledne prevare nalik na plastiku evoluirale su u više puteraste i luksuzne kožne alternative. Oni imaju niži ugljični otisak, s obzirom na to da se konvencionalna koža oslanja na stoku, a industrijski uzgoj životinja pridonosi krčenju šuma i stakleničkim plinovima. Izbacivanjem stoke kao izvora kože, lažna koža naizgled pruža održiviju opciju bez okrutnosti. 

No, postoji zabrinutost oko trajnosti veganske kože, što znači da će potrošači možda morati češće mijenjati predmete izrađene od nje. Osim toga, proizvodi od veganske kože na bazi plastike ne mogu se biorazgraditi. Prirodna vlakna najbolja su opcija kada tražite vegansku kožu, ali vrijedi imati na umu da mnoge biljne alternative još uvijek sadrže neke sintetičke materijale.

Veganska koža u modi
Modna industrija bilježi porast alternativnih kožnih opcija od kože gljiva preko listova ananasa do pluta. Luksuzne modne marke kao što su Stella McCartney i Hermès koristile su micelijsku kožu, izrađenu od korijena gljiva, dok je Gucci stvorio vlastitu alternativu, Demetru, koja je 75 posto biljnog porijekla, a sastoji se od viskoze odgovornog porijekla, drvene pulpe i ne-GMO kukuruza plastika na bazi. Dizajneri poput Gannija također su koristili druge veganske alternative, poput kože od grožđa i kože uzgojene bakterijama.

Koja je bolja?
Veganska koža izrađena od plastičnih materijala kao što su PVC i PU štetna je za okoliš. No, kada je izrađena od prirodnih materijala, koža na biljnoj bazi čini odlične ekološke opcije. Međutim, životni vijek veganske kože može biti kraći od prave kože, pa razmislite koliko često ćete mijenjati ovaj proizvod kada ga kupite.

Prava koža doista dovodi do visokih emisija ugljika, ali postoje načini da ovu vrstu kupnje učinite održivijom. Neophodno je dobro brinuti o proizvodu tijekom vremena. Također možete nastojati osigurati da vaša sljedeća kožna roba bude nusproizvod mesne industrije i biljnog štavljenja ili od proizvođača koji radi s malim farmama.

Oba oblika kože imaju svoj put u pogledu održivosti, ali donošenje informirane odluke o vašoj sljedećoj kupnji kože, bila ona veganska ili ne, može pomoći u smanjenju njezinog utjecaja na okoliš.

Prije dvadeset godina prvi put smo javno upoznali Kate Middleton; evo kako je izgledala tada
'Uvijek se super osjećam u bojama, a neonske boje osvježe svaku kombinaciju'
Ne znamo što nam je bolje u kombinaciji simpatične dame: 'Volim nositi smirene boje i bez previše uzoraka'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".