Proizvedeno u Europi, prodano u Europi: Kako je Veja razvila strategiju za ekološki osvještenu prodaju

Od 22. veljače, europski kupci Veje imat će priliku kupiti ekskluzivne boje najprodavanijeg V-90 stila marke, proizvedenog na novoj lokaciji - tvornici u Portugalu.
Vidi originalni članak

Nakon dvadeset godina od hrabrog putovanja dva poduzetna Francuza u Brazil u potrazi za proizvođačima organskog pamuka i divljih proizvođača gume kako bi pokrenuli vlastiti specijalizirani brend za tenisice, Veja stoji na pragu novog poglavlja.

Od 22. veljače, europski kupci Veje imat će priliku kupiti ekskluzivne boje najprodavanijeg V-90 stila marke, proizvedenog na novoj lokaciji - tvornici u Portugalu. Ovo označava prvi put da su proizvodi Veje proizvedeni izvan Brazila, što reflektira stvaranje europskog opskrbnog lanca, posebno za opsluživanje europskog tržišta.

Sébastien Kopp, suosnivač Vej koji je pokrenuo brend s prijateljem iz djetinjstva François-Ghislainom Morillionom, za Vogue je izrazio razloge za ovaj korak: "Između 2015. i danas, dosegnuli smo točku zasićenja u našim brazilskim tvornicama. Također kontinuirano rastemo, pa je bilo prirodno potražiti novo proizvodno središte, i brzo smo došli na ideju 'proizvedeno u Europi, prodano u Europi' - proizvoditi parove u Europi i prodavati ih samo u Europi."

Ovaj projekt reflektira globalne trendove diverzifikacije opskrbnih lanaca putem nearshoringa u sektoru obuće i odjeće. To uključuje Nordstrom, koji premješta proizvodnju u Gvatemalu, Benetton, koji premješta dio svoje proizvodnje iz Kine u Tursku, Srbiju i Egipat, a Mango stavlja veću težinu na svoj bliski opskrbni lanac u Turskoj i Maroku. Prema McKinseyju, gotovo dvije trećine modnih rukovoditelja razmišlja o stvaranju novih proizvodnih središta posvećenih opsluživanju američke i europske potražnje.

Odluka o Portugalu kao novoj proizvodnoj bazi došla je relativno brzo, ali je proces provedbe bio dugotrajan. Portugal se izdvojio kao prirodan izbor zbog sličnog jezika i geografske blizine s Brazilom, kao i dugogodišnje obućarske stručnosti. Portugalska industrija obuće, koja zapošljava 40.000 ljudi, predstavlja impresivan resurs, a vrijednost njezinog izvoza u 2022. godini premašila je 2 milijarde eura.

Unatoč značajnom koraku preseljenja u Portugal, Veja je postupala oprezno. Dok su brazilski opskrbni lanci bili poznati do najsitnijih detalja, portugalski lanac još uvijek se razvija u smislu transparentnosti. Međutim, agilnost i brzina proizvodnje, smanjeni troškovi transporta i smanjeno vrijeme do tržišta, predstavljaju značajne prednosti lokalne proizvodnje.

Veja također sada nabavlja materijale iz Europe, uključujući kožu sa zlatnim certifikatom Leather Working Group (LWG) iz Portugala i Italije. Također radi s portugalskim dobavljačima na "razvoju novih materijala koji se mogu nabaviti i koristiti u zemlji kako bi se smanjila ovisnost o uvezenim materijalima iz Brazila", kaže.

Iako neki materijali poput amazonske gume i organskog pamuka ne mogu biti zamijenjeni, Veja planira smanjiti ovisnost o uvoznim materijalima iz Brazila. Također radi na osiguranju potpune sigurnosti i etičnosti svakog koraka u proizvodnom procesu, uključujući revizije Smeta (Revizija etičke trgovine članova Sedexa) i analize kemijske sigurnosti.

Ovim korakom, Veja nastavlja svoju predanost održivosti i kvaliteti, pružajući svojim kupcima ne samo visokokvalitetne proizvode, već i osjećaj sigurnosti i odgovornosti prema okolišu i radnicima.

Ponovno ćemo uživati u divnim haljinama i romansi: Evo što nam sve nosi treća sezone serije Bridgerton
Nakon dijagnoze raka kralja Charlesa, stručnjaci objašnjavaju kako izgleda linija nasljeđivanja za prijestolje
Izvrsna kombinacija financijske analitičarke pravo je osvježenje na zagrebačkim ulicama
 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".