Najbolja ulja i maske za spas kose tijekom dugog toplog ljeta

Kosa ljeti kao da se promijeni, uglavnom se događa dubinsko isušivanje te je moramo njegovati kako bi sljedeću sezonu dočekala spremna i koliko-toliko zdrava.
Vidi originalni članak

Ovih smo dana pred posebnim beauty izazovima, a jedan od najvećih je održati našu lijepu kosu urednom i zdravom, no more i sunce imaju neke druge planove. Neplanska promjena nijanse kose uglavnom se događa dok smo na moru ili odmoru, dok uživamo ne misleći na tretmane u salonima koje toliko obožavamo. Kosa ljeti kao da se promijeni, uglavnom se događa dubinsko isušivanje te je moramo njegovati kako bi sljedeću sezonu dočekala spremna i koliko-toliko zdrava. Osim klasičnih šampona i regeneratora, tu su i one specifične formule koje su dio dodatne njege ako za kosu želimo učiniti nešto više. Sprejevi, maske u raznim varijantama, serumi i ulja dio su inovativnih formula koje će pomoći vlasima da “prežive” svakodnevne izazove s kojima se suočavaju tijekom sunčanih dana. Naime, UV zračenje može imati štetan utjecaj na kosu i vlasište. Moguć je veći gubitak vlage, što dovodi do suhe, lomljive i beživotne kose. To ćemo primijetiti kad postane neposlušna, kad je ne možemo složiti u neku urednu frizuru. To se događa zbog oštećenja kutikule – vanjskog sloja vlasi koji štiti unutarnje slojeve te ne smije biti porozan. A tu je i ta slavna boja, na kojoj radimo tijekom čitave godine.

Odnosno, naši se frizeri trude napraviti nešto postojano, personalizirano i po našoj mjeri, no sve skupa zapravo je vrlo krhko – i vlasi i naša “custom made” nijansa. Naime, boje na suncu blijede, primjerice, ako vam se dogodilo da vam je majica presušila na suncu, zasigurno ste primijetili da je postala svjetlija.

Upravo to radi i boji u našoj kosi jer razara pigment i time nijansi smanjuje intenzitet. Također, UV zrake mogu oštetiti proteinske strukture u kosi, poput keratina, što dovodi do lakšeg lomljenja kose.

Zato je dobro imati i šešir. Treba spomenuti i pakiranja – mnogi brendovi imaju putne veličine koje ćete lako nositi kamo god išli. Manje bočice nerijetko imaju veću koncentraciju, dobar primjer su serumi i maske u kremi. Nerijetko znaju biti u varijanti spreja, a neki čak idu na suhu kosu, tijekom dana, kako bi na vlasima stvorili nevidljivi zaštitni sloj. Mnoge od tih formula djeluju tako da “obuku” vlas u određenu teksturu te je zapravo ne liječe, već štite. Iako, neke od njih ulaze u vlas čineći je snažnijom. No treba znati da je dobro urediti vrhove prije i poslije odmora, naročito ako idete nekamo gdje ćete većinu dana biti na suncu, primjerice na brodove ili u hotele s velikim plažama ili bazenima. Listanje vrhova neće stati, samo će se penjati i sve više uništavati vlasi. Zato, kad su malo ispucali, treba ih profesionalno urediti. Sunce je neodoljivo, stoga ćemo sigurno malo zaboraviti na njegove loše strane, no njega kose ima svoje zahtjeve.

I nosite neke od preparata za zaštitu kose tijekom čitavog dana – kao što koži treba krema sa zaštitnim faktorom, tako i kosa ima svoje favorite. Naime, tu su razne varijante posebno namijenjene kosi na suncu, a obično imaju žuta pakiranja. Radi se i o formulama koje imaju njegujuće sastojke poput raznih ulja i molekula koje pojačano njeguju kosu. Od ulja ističu se razne varijante – poput kokosova, arganova, jojobina, maslinova, avokadova... Ovo je zapravo višenamjenski proizvod, super je na mokru i suhu kosu. Provjerite je li ulje domaće ili eko kako bi ritual imao smisla. Mnogi frizeri ističu da su ulja postala hit posljednjih godina, ponajviše zbog njihova višenamjenskog karaktera. Dobar je primjer upravo to što ga nanosimo na niz načina, a i kad je frizura gotova, kad je treba dodatno zalizati... Ono se nanosi na poseban način – dovoljna je kap ulja koju ćete razmazati po dlanovima, a onda i po kosi, no ne i po tjemenu. Naime, vlasište je posebna priča – o tome je li suho ili masno, ovisi njega koju ćemo izabrati. Birajte ulja koja nisu jako masna, za dan, dok ona teža idu kao pakung ili maska na čitavu kosu.

Ulje obavezno umasirajte u pramenove te počešljajte čitavu kosu, kako biste ga rasporedili. Dobro ga je ostaviti neko vrijeme, oko pola sata bit će dovoljno.

Jedan od najboljih frizerskih savjeta je i da pazite s korištenjem toplinskih uvijača i figara tijekom ljeta. Naime, to može utjecati na kompletno pucanje kose pa je treba ostaviti prirodnom, kakva jest. Pojačana njega dat će joj živost, a i sušenje na friškom zraku će joj pasati. Ako ste za neke fora frizure, sada je prilika, neko su vrijeme bile hit razne pletenice. Taj tip frizure lako je održavati, naročito kad smo na odmoru, a i možete je svaki dan mazati uljima kako bi bila mekana. Osim toga, tu su i razne punđe i zalizani rep, koji će svakom večernjem ljetnom stilu dati poseban touch.

Uz ulja, serume i maske, koje također držimo po pola sata i neke ne ispiremo, posljednjih godina sve su popularnija razna mlijeka za kosu. To je zapravo vrlo fluidni serum koji ide na čitavu dužinu kose te također sadrži niz hranjivih sastojaka.

Zatim su tu razni hibridi njege, birane formule koje su na neki način inovacije iz beauty svijeta. Ne možemo ih točno svrstati u neku određenu “ladicu”, no znamo da imaju niz dobrih sastojaka.

Sve to dokazuje kako ponuda za njegu naše kose i dalje raste. Taman kad pomislimo da znamo sve o kosi i njezi, kompanije nas počaste nečim novim. No broj jedan je definicija tipa kose, moramo je upoznati te s tom bazom nastaviti njegu kod kuće.

Sve tajne, nedostatke i prednosti naše kose znaju naši frizeri. Upravo nam oni trebaju biti vodič u njezi kose, pa i za kod kuće. U svakom slučaju, trebamo se ponašati prema kosi kao i prema koži, iako ponekad zaboravimo na tu činjenicu. Današnja beauty scena ima divne, raznolike bočice i teksture pa lako biramo one koje nam odgovaraju i spašavaju našu kosu kako bi ona bila uistinu naš ukras.

FOTO: Arhiva Dive René Furterer Solaire, drogerije, 200 ml 16,70 € FOTO: Arhiva Dive Cocosolis hair, notino.hr, 110 ml 32 € FOTO: Arhiva Dive Hair Rituel by Sisley Protective Hair, drogerije, 150 ml 84,89 € FOTO: Arhiva Dive Kérastase Paris Cicanuit Night Serum, drogerije, 90 ml 43,79 € FOTO: Arhiva Dive Macadamia Ultra Rich Repair Masque, drogerije, 60 ml 7 € FOTO: Arhiva Dive Ziaja Gdan Skin regenerator, drogerije, 100 ml 2,30 €

Beauty proizvodi koji su postali apsolutni hit zahvaljujući TikToku, a mogu se naručiti i u Hrvatsku
Jelena Đoković na Wimbledonu oduševila u mini haljini danske marke Du Milde i torbicom Louis Vuitton
Modno osviješteni prijatelji očitali lekciju iz ležernog stila: 'Ovom odjećom smo se donekle prilagodili zagrebačkom okruženju'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".