Vrijeme je da razriješimo misterij – što spaja, a što razlikuje slavonski od baranjskog kulena?

Od fiš paprikaša i perkelta do graha u ćupu i podolca – u Slavoniji i Baranji ne ostaje se gladan.
Vidi originalni članak

Možda ste čuli za kulen. Možda ste ga i kušali. Ali znate li koja je razlika između slavonskog i baranjskog kulena? Zajedničko im je, znamo, da potječu iz istočne Hrvatske i jednako su neodoljivi, no jedna je glavna razlika. Baranjski kulen u sastavu ima bijeli papar, dok se slavonski oslanja isključivo na crvenu papriku, sol i češnjak. Oba dozrijevaju mjesecima, a najbolji su kad se režu pod kutom, u pravom društvu i – u pravoj regiji. Baranjski je kod kuće, a brojni proizvođači slavonskog kulena nalaze na područjima Valpovštine i Đakovštine, gdje ga se naziva i kulinom. Obje vrste kulena, kao i njima srodna slavonska kobasica, nose oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla u EU.

A kako u Slavoniji i Baranji nema kuće bez kulena, nema ni jela bez (njegova) glavnog sastojka, mljevene baranjske paprike. Poput čarolije, spaja ona i začinjava ono najbolje od slavonsko-baranjske tradicije i gostoljubivosti - stara domaća jela. Pravila se ona od riječne ribe, peradi, četveronožaca s polja i ravnica, ili pak samo od tista, stoljećima su prehranjivala vrijedni narod ovog zlatnog podneblja. Mogli bismo o tome nadugačko i naširoko, ali već smo gladni pa predlažemo da naše favorite sami kušate u domaćoj atmosferi jednog od poznatih baranjskih restorana.

Perkelt

Naziv za jedno od onih - u loncu, nasred stola, u dobrom društvu. Bio riblji ili mesni, od štuke, soma, piletine ili čak pijetlovih testisa, nekad je bio jednostavno i hranjivo jelo koje bi uz minimalno mesa i puno tista nahranilo gladan narod s polja. Danas se najčešće onaj od smuđa ili soma služi s rezancima i slaninicom.

Gdje ga kušati:

  • Restoran vinarija Josić, Zmajevac

  • Restoran Citadela, Vardarac

  • Baranjska kuća, Karanac - out!

  • Restoran Darocz, Vardarac

  • Drvena bajka, Bilje

Fiš-paprikaš

Vatreno crveno, ljuto i mirisno. Sačinjeno od jednostavnih ali vrijednih sastojaka - baranjske paprike i najfinije riječne ribe - fiš paprikaš jedno je pravo iskustvo. Obavezno se kuha na otvorenoj vatri i u visećem kotliću u kojem se riba miješa sama, a služi se, pogodili ste, s domaćim rezancima.

Preporuka:

  • Čarda kod Baranjca, Osijek

  • Čingilingi čarda, Bilje

  • Stari mlin, Dalj

  • Kovač čarda, Suza

  • Ribnjak, Našice

Grah u ćupu

Stari su Šokci kuhali grah na ovaj način iz praktičnih razloga - dok su obavljali radove u polju ili vinogradu. Grah u ćupu, zajedno sa slaninom, kobasicom, lukom i crvenom paprikom, kuhao se uz žar koja bi se samo prigrnula na jednu stranu posude, a sadržaj bi miješala toplo-hladna struja.

Osim što ga možete kušati na Festivalu tista u Topolju, uz prethodnu rezervaciju rado će vam ga pripremiti:

  • Baranjska kuća, Karanac

  • Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

  • Carev podrum, Gajić

Jela od crne slavonske svinje i slavonsko-srijemskog podolca

Ove autohtone pasmine svinje i goveda pripremaju se s posebnom pažnjom, a sve od suhomesnatih svinjskih proizvoda do perkelta od podolca možete kušati u sljedećim poznatim restoranima:

  • Crna svinja, Čepin

  • Citadela, Vardarac (perkelt od podolca)

  • Meandar, Osijek

  • Schampini, Osijek

  • Lumiere, Osijek

  • Waldinger, Osijek

  • Projekt 9, Osijek

Savjet plus: za koji se god specijalitet odlučili, tamburaška je glazba autentična zvučna kulisa ruralnih restorana s tradicijskom hranom, a poseban je doživljaj kad vam tamburaši na uho sviraju dok večerate. Razgalit će vam dušu petkom i subotom u restoranima Didin konak, Baranjska kuća, Citadela i Stari mlin. Ako se pak pitate što popiti uz tako aromatična jela i u tako veseloj atmosferi, od srca preporučujemo čašu zlatne graševine.

Pet nijansi koje vladaju sezonom: Ruževi za usne koji definiraju jesen i zimu 2025.
Učinkoviti i postojani puderi za svaki tip kože, prema savjetima stručnjaka
Izdvojili smo 15 najboljih unisex parfema koji nevjerojatno mirišu na svima

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".