Koje je vaše omiljeno mjesto gdje od svih briga barem nakratko možete pobjeći od užurbane svakodnevice i vratiti se onome što je važno? Postoje mjesta koja ne pišu svoju važnost arhitekturom ni luksuzom, već toplinom koja se ne može izmjeriti. Jedno od takvih mjesta je – stol. Ne nužno onaj dizajnerski ili raskošno postavljen, već stol oko kojeg se sjeda s razlogom koji je star koliko i čovječanstvo: zbog zajedništva, ugodnih razgovora i hrane koja postaje više od obroka.
Mali rituali koje pamtimo
Mnoge obitelji imaju svoje male rituale. Subotnje ručkove kod bake, nedjeljne doručke koji traju satima, večere uz omiljeni recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Svi pamtimo mirise iz djetinjstva – tek pečeni kruh, toplu juhu, slatko od šljiva, dim s roštilja. Pamtimo tko je gdje sjedio, kako je tata uvijek kriomice uzimao komadić prije svih, kako je baka imala „tajni sastojak“ koji nitko nikada nije uspio dokučiti. Iako su tanjuri možda danas drugačiji, a recepte nalazimo na internetu umjesto u požutjelim bilježnicama, ono što ostaje su uspomene.
Proljeće kao idealno vrijeme za okupljanja
A mnogima omiljeni ritual svakako je sezona roštiljanja koja je pred nama. Dolaskom toplijih dana, kao da se cijeli život premješta van. Terase, dvorišta, balkoni postaju nove blagovaonice, a pravi domaćini uvijek imaju svoje recepte koji uvijek ispadnu kako treba. Ključ je, naravno, osim u dobroj vatri, i u kvalitetnim namirnicama koje postaju “as iz rukava” – bilo da se radi o planiranoj zabavi ili pak nenajavljenim gostima kojima treba spremiti nešto brzo i jako ukusno.
Jako, jako fino!
Iako postoje klasici bez kojih ne možemo zamisliti okupljanje uz roštilj, ove godine ih spremamo s malim tvistom koji će obožavati svi – klasičnom burgeru dodali smo osvježavajuću salatu, klasičnom hot dogu meksički štih, a salati “slatku” poslasticu koju će obožavati gurmani.
Smash burger s coleslaw salatom
Sastojci
Za burger:
- PIK Američki burger
- Sol, papar
- Ulje za premazivanje
- Za coleslaw:
- 1/4 glavice crvenog kupusa
- 1/4 glavice bijelog kupusa
- 1 veća mrkva
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica grčkog jogurta
- 1 žličica jabučnog octa
- Sol, papar, prstohvat šećera
Dodatno:
- 4 brioš peciva
- 4 kriške cheddar sira
- Kiseli krastavci (po želji)
- Maslac za premazivanje peciva
Priprema:
Kupus i mrkvu naribajte na tanke trakice. Pomiješajte s majonezom, jogurtom, octom, solju, paprom i malo šećera te pustite da odstoji u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Na roštilj stavite PIK Grill burger i premažite uljem. Burger pritisnite lopaticom da dobijete tanku, nepravilnu pljeskavicu ("smash"). Pecite oko 2–3 minute, okrenite, dodajte sir i poklopite kratko da se otopi.
Brioš peciva prepolovite, premažite maslacem i kratko prepecite na roštilju. Na donju polovicu peciva stavite malo coleslawa, zatim pljeskavicu sa sirom, dodatke po želji (krastavce). Preklopite drugom polovicom peciva i uživajte!
Meksički hot dog
Sastojci:
- PIK roštilj kobasica
- Hot dog peciva
- 1 avokado
- 1 limeta
- 1 svježa rajčica (narezana na sitno)
- 1 mali ljubičasti luk
- Kukuruz (kuhani ili iz konzerve)
- Ljuti umak (po želji)
- Svježi korijander
- Majoneza
- Dimljena paprika u prahu, sol
Priprema:
Zgnječite avokado, dodajte sok limete, sol, sitno sjeckanu rajčicu i luk. Po želji dodajte i korijander.
Kobasice ispecite na roštilju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Peciva lagano tostirajte pa složite hot dog.
U toplo pecivo stavite kobasicu, žlicu guacamolea, kukuruz, nekoliko kapi ljutog umaka i malo majoneze. Po želji dodajte dimljenu papriku i korijander.
Toplo-hladna salata s buratom, ribeye steakom i grilanom breskvom
Za 2 veće porcije
Sastojci:
- 1 veći PIK Rib eye steak
- 2 zrele breskve
- 1 burata
- Miješane salate (rikola, matovilac, baby špinat)
- Maslinovo ulje
- Balzamična redukcija ili aceto balsamico
- Sol, papar, timijan
Priprema:
Steak izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Začinite s obje strane solju, paprom i timijanom, pa pecite na jakoj tavi 2–3 minute po strani za medium rare. Pustite da odmori 5–10 minuta prije rezanja.
Breskve prerežite na pola i očistite koštice. Premažite ih maslinovim uljem i grilajte dok ne dobiju tragove pečenja.
Na tanjur složite miješanu salatu, komade grilane breskve, rukom natrganu buratu i tanke šnite steaka. Pokapajte maslinovim uljem i balzamičnom redukcijom, začinite solju i paprom i poslužite uz tostirani kruh.
Vrijeme koje poklanjamo
Zanimljivo je kako upravo u danima kada nam se čini da ništa ne stižemo, kad smo zatrpani rokovima i obvezama, srce najviše traži jednostavno – društvo. Iako tehnologija omogućuje da budemo povezani s cijelim svijetom, nikakva poruka ne može zamijeniti dodir ruke kada netko doda još jedan komad kolača. Ili onaj trenutak kad svi utihnu jer je hrana baš „kako treba“. Niti jedan „like“ ne može zamijeniti zagrljaj nakon večere uz riječi: „Hvala što si došao.“
Nastavljajući graditi snažnu emocionalnu povezanost s potrošačima, PIK Vrbovec kroz poruku Dođi za stol podsjeća na ono što je zaista važno – trenutke provedene s ljudima koji nas okružuju. S više od 85 godina tradicije u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, PIK Vrbovec ostaje vjeran svojoj misiji: stvarati proizvode koji su osnova svakog dobrog obroka i povod za povezivanje.
Sadržaj nastao u suradnji s PIK-om.