Blagdani bez kolača su gotovo nezamislivi. Cimet, vanilija, naranča, čokolada... prepoznatljivi su mirisi bez kojih ne možemo zamisliti ovo doba godine. Iako mnogi od nas imaju omiljene recepte koje uvijek rado pripremaju, ove godine zavirili smo na društvene mreže izdvojili nekoliko ideja koji će biti omiljeni i za “nenajavljene” goste, ali i za sve ukućane uz šalicu omiljenog napitka, a njihova tajna je da su bolji što duže stoje!
Cimet rolice
Ako je jedan recept pokorio društvene mreže, onda su to cimet rolice. Recepata je bezbroj, no jedno je uvijek isto – prepoznatljiv miris cimeta bez kojeg ne možemo zamisliti blagdane. Slojevi mekog tijesta u kombinaciji s omiljenim začinom idealni su kao slatka poslastica nakon ručka, ali i doručak uz šalicu kave ili čaja. Još jedna prednost je što ih možete napraviti unaprijed, a peći kada se najave gosti ili jednostavno “trebate nešto slatko”.
Sastojci
Za tijesto:
-
500 grama brašna
-
50 grama šećera
-
1 vrećica Dolcela instant kvasca
-
1 žličica soli
-
360 mililitara mlijeka
-
140 grama maslaca, sobne temperature
-
1 jaje, sobne temperature
Za punjenje:
-
60 grama maslaca, sobne temperature
-
6 vrećica Dolcela cimet šećera
Glazura:
-
120 grama krem sira
-
120 grama maslaca, sobne temperature
-
360 grama šećera u prahu
-
2-3 žlice mlijeka
-
1 vrećica Dolcela bourbon vanilija šećera
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte 2 šalice brašna, kvasac, sol i šećer. Dobro promiješajte. U zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu, zagrijte mlijeko i maslac oko 30 sekundi dok smjesa ne bude topla, a maslac uglavnom otopljen. Smjesa bi trebala biti topla, ali ne vruća. Ako je prevruća, pustite je da se ohladi prije dodavanja kvascu kako ne bi uništila kvasac. Dodajte toplo mlijeko i maslac u smjesu s brašnom, a zatim dodajte jaje. Miješajte mikserom na niskoj brzini, postupno povećavajući brzinu na visoku, dok se sve ne sjedini, otprilike 2 minute pa dodajte još šalicu brašna. Nastavite miješati dok se sve ne poveže. Preostalu šalicu brašna dodajte malo po malo dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i oblikovati kuglu.
Tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta. Premjestite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte ga i ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Ravnomjerno premažite maslac za nadjev do samih rubova tijesta. Pospite smjesu šećera i cimeta po maslacu i lagano pritisnite da se smjesa zalijepi. S duže strane tijesta, smotajte ga u čvrstu roladu, pritiskujući donji rub kako biste ga zatvorili.
Koristeći zubni konac ili vrlo oštar nož, izrežite tijesto na 12 jednakih rolada. Posložite ih u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih čistom krpom i ostavite da se dižu još sat vremena, dok se ne udvostruče. Pecite cimet rolice na 175 °C oko 30 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe i više nisu sirove iznutra. Ostavite da se malo ohlade.
Dok se rolice hlade, pripremite kremu od sira. U posudi miksera s nastavkom za pjenjaču pomiješajte krem sir, maslac, šećer u prahu, mlijeko, sol i bourbon šećer. Miješajte na niskoj brzini, postupno povećavajući brzinu na visoku, dok smjesa ne postane lagana i prozračna. Ravnomjerno premažite glazuru preko rolica i poslužite.
Čokoladna Babka
Tradicionalno iz Poljske, Babka je još jedan recept koji je oduševio društvene mreže. Mekano tijesto punjeno čokoladom ili nekim drugim nadjevom po želji zahtjeva nešto dužu pripremu, no garantira poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj.
Sastojci
Za tijesto
-
540 grama brašna
-
100 grama šećera
-
1 vrećica Dolcela instant kvasca
-
4 jaja, sobne temperature
-
pola šalice mlijeka sobne temperature
-
Žličica i pol soli
-
180 grama maslaca, sobne temperature
Za punjenje
-
120 grama maslaca, izrezanog na kockice
-
120 mililitara Dolcela šlag 5+
-
225 grama čokolade
-
90 grama šećera u prahu
-
30 grama kakaa u prahu
Za sirup
-
66 grama šećera
-
60 mililitara vode
Priprema
U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno, šećer i kvasac. Dodajte jaja, mlijeko i sol te miješajte na niskoj brzini s nastavkom za tijesto dok se smjesa ne sjedini i ne počne formirati tijesto, otprilike 2 minute. Dodajte maslac, žlicu po žlicu, čekajući da se svaki dio maslaca umiješa prije dodavanja sljedećeg. Kada se sav maslac umiješa, nastavite mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično, otprilike 10 minuta. Povremeno sastružite tijesto sa stranica zdjele. Tijesto će biti ljepljivo, ali vrlo rastezljivo. Prebacite tijesto u veliku zdjelu premazanu uljem i okrenite ga da se premaže uljem. Pokrijte i ostavite da se hladi u hladnjaku preko noći ili barem 8 sati.
U malom loncu pomiješajte maslac i vrhnje. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne počne isparavati. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi, zatim maknite s vatre. Umutite šećer u prahu i kakao u prahu. Prebacite smjesu u zdjelu i ostavite da se ohladi dok se ne zgusne do mazive konzistencije, otprilike sat vremena.
Namažite maslacem dva kalupa za kruh dimenzija 20 x 10 cm. Obložite ih papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj površini podijelite ohlađeno tijesto na dva dijela. Jednu polovicu tijesta vratite u hladnjak. Drugu polovicu nježno razvaljajte u pravokutnik dimenzija 30 x 40 cm. Premažite polovicu nadjeva po tijestu, sve do ruba s tri strane, ostavljajući rub od 2,5 cm na jednoj kraćoj strani. (Počevši od suprotne strane ruba, čvrsto zarolajte tijesto u spiralu i stisnite šav kako biste ga zatvorili.
Oštrim nožem prerežite tijesto po dužini na pola. Položite polovice jednu uz drugu, s rezanim stranama prema gore, i pažljivo ih ispletite, pazeći da rezane strane ostanu okrenute prema gore. Krajeve uvijte ispod. Nježno stavite u pripremljeni kalup. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta i ostatkom nadjeva. Prekrijte kalupe i ostavite na toplom mjestu da se dižu do 2 sata. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pecite Babke 40 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatnosmeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
Dok se peku, u malom loncu pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok smjesa ne prokuha i šećer se potpuno otopi. Maknite s vatre. Odmah nakon što ih izvadite iz pećnice, premažite ih sirupom. Ostavite da se hlade u kalupima 30 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Linzeri s domaćim džemom
Omiljeni suhi austrijski kolač bio je blagdanske košarice mnogih, a ove godine poseban dodatak je domaći džem koji je gotov u svega nekoliko minuta. Linzeri su vrlo jednostavni za pripremu, a mogu vam pomoći i vaši mališani te su ultimativni kolač koji što duže stoji postaje ukusniji!
Sastojci
-
220 g šećera u prahu
-
440 g maslaca
-
600 g glatkog brašna
-
2 jaja
-
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
-
1 vrećica Dolcela limun šećera
Za džem
Priprema
Hladan maslac izrežite i pomiješate s brašnom. Dodajte šećer, jaje, vanilin šećer i limun šećer i brzo zamijesiti u glatko tijesto. Ostaviti na hladnome mjestu najmanje pola sata. Potom tijesto izvaljati na 3 mm debljine i izrežite kalupima oblike. Oblike postavite na lim za pečenje i peći u ugrijanoj pećnici na 200 °C oko 10 minuta da dobiju zlatno žutu boju. Nakon pečenja donje dijelove premazati džemom, poklopite i posipajte šećerom.
*Savjet plus: sastojke za tijesto možete staviti i u multipraktik
Uputa za pripremu džema i marmelade
U veći lonac stavite 1 kg opranog i usitnjenog voća. Dodajte želin super i dobro promiješajte. Zagrijavajte, uz stalno miješanje, do vrenja. Po želji, prije nego što zavrije, voće možete propasirati. Kad zavrije, kuhajte 5 minuta, uz stalno miješanje, i pri tom uklanjajte pjenu. Vruće punite u čiste i zagrijane staklenke te odmah zatvorite. Staklenke okrenite na poklopac i u tom položaju ostavite 15 minuta. Prema želji možete zasladiti sa 150 - 200 g meda, fruktoze ili smeđeg šećera.
Medena srca
Recept koji budi nostalgiju zasigurno su medena srca. Ukusan aromatični biskvit, džem i čokolada savršena su slastica uz kavu ili čaj, a iako ćete na prvu misliti kako je priprema komplicirana, uz ovaj recept više nećete posegnuti za kupovnim medenim srcima.
Sastojci
-
200 grama glatkog brašna
-
25 grama mljevenih oraha
-
2 žlice začina za medenjake
-
40 grama maslaca
-
50 grama šećera
-
80 grama meda
-
žličica sode bikarbone
-
1 jaje
-
100 grama džema
-
100 grama tamne čokolade
-
1 žlica ulja
Priprema
Prvo zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, U loncu zagrijte maslac, šećer i med dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu i miješajte dok se smjesa zapjeni pa pomiješajte s brašnom i jajem i miješajte dok se ne formira meko i glatko tijesto.Stavite na hlađenje najmanje 30 minuta. Kada se tijesto ohladi prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljajte na željenu debljinu, te izrežite modlicom u oblik srca Pecite ih 5-7 minuta pa ostavite da se ohlade. Između dva srca dodajte domaći džem pa uronite u otopljenu čokoladu i stavite na rešetku kako bi se čokolada stvrdnula.
Punjeni čokoladni raspucanci
I šećer za kraj – raspucanci koji su apsolutni hit na društvenim mrežama, no ove godine radimo ih uz mali dodataka, kremasto punjenje i omiljenom Dolcela smjesom koja će nam dodatno skratiti pripremu!
Sastojci
-
2 jaja
-
50 mililitara ulja
Priprema
Dolcela čokoladni raspucanci mješavinu uspite u posudu i dodajte jaja i ulje. Sve zajedno umijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku (minimalno 30 minuta). Od tijesta radite kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u posip (šećer u prahu), te ih stavite na pleh za pečenje razmaknuto, da se dižući pri pečenju ne spoje. Pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Kada se malo ohlade, napravite udubinu žlicom i dodajte Linoladu po želji!
Sadržaj nastao u suradnji s Dolcelom.