Božiću se veselimo zbog vremena koje ćemo provesti sa svojim najmilijima, ali i zbog ukusnih zalogaja. Čak i sama priprema božićnih kolača mnogima pričinja zadovoljstvo jer se oni često izrađuju u veselom obiteljskom okruženju. Lijepo posloženi na pladnjeve, blagdanski deserti stvaraju ugođaj koji dugo pamtimo. Ako volite slatke zalogaje, ali ciljate na neke zdravije varijante, za to su vam potrebne kvalitetne namirnice, proizvođača koji su već odavno zadobili povjerenje kupaca.
Na društvenim mrežama „vrte“ se razni recepti za ovo blagdansko vrijeme, i svatko može pronaći onu slasticu koja mu najbolje odgovara. Neki preferiraju proteinske zalogaje, neki sirove kolače, a neki žele samo izbjeći nepotrebne količine rafiniranih šećera. Od širokog izbora ideja, odabrali smo svoje favorite, a vjerujemo kako ni vas neće razočarati. Priprema ovih recepata je jednostavna i brza, a namirnice lako možete pronaći u svim dm trgovinama ili dm online shopu. Donosimo recepte naših favorita sa sastojcima koji će vam omogućiti da u Božiću uživate sa svojim najmilijima, i to bez grižnje savjesti.
Sirove cimet rolice
Tko nije kušao sirove kolače, propustio je pravu eksploziju prirodnih okusa. Ovakve slastice daju nam najbolje od namirnica, i okusom i teksturom i bojama. Ne morate se bojati da ih je komplicirano pripremiti. Posve suprotno, potreban vam je samo blender i zdravi sastojci. Sirove cimet rolice donose puninu okusa cimeta, datulja i vanilije, a zbog bademova brašna dobit ćete i dozu proteina.
Sastojci
Tijesto
- 1 ½ šalica dmBio badema (ili bademovog brašna)
- 1 šalica dmBio datulja bez koštica
- 1 žlica dmBio kokosovog ulja
- ½ žličice dmBio cimeta
- prstohvat soli
- ½ žličice dmBio vanilije (po želji)
Nadjev
- 3 žlice dmBio kokosovog šećera ili dmBio javorovog sirupa
- 1 ½ žličica cimeta
- 1 žlica dmBio bademovog namaza ili dmBio tahinija
- 1–2 žličice vode po potrebi
Glazura (po želji)
- 3 žlice dmBio bademove kreme za kuhanje
- 1 žličica dmBio javorovog sirupa
- par kapi dmBio začinskog limunovog soka
Priprema
Za “tijesto”, u blenderu ili multipraktiku usitnite bademe u brašno ili uzmite već gotovo bademovo brašno pa dodajte datulje, kokosovo ulje, cimet, sol i vaniliju. Miksajte u blenderu dok se ne formira kompaktna, ljepljiva smjesa. Razvaljajte “tijesto” između dva lista papira za pečenje u pravokutnik (oko 0,5 cm debljine).
Za nadjev, pomiješajte kokosov šećer, cimet i bademov maslac ili tahini. Dodajte nekoliko kapi vode kako biste dobili pastu. Potom je ravnomjerno namažite po tijestu. Potom pomoću papira zarolajte “tijesto” u čvrstu rolu. Stisnite malo rukama da se poveže. Oštrim nožem narežite na 8 mini-rolica.
Ako želite da rolice budu još primamljivije, dodajte glazuru. Pomiješajte bademovu kremu, javorov sirup i par kapi limuna prelijte preko rolica ili poslužite sa strane kao „cream cheese“ premaz.
Tips&Tricks:
- Ako su datulje suhe, obavezno ih namočite u toplu vodu 10 minuta.
- Za jači okus, dodajte malo muškatnog oraščića.
- Da se bolje stisnu, prije rezanja ostavite ih u hladnjaku 20 do 30 minuta.
Brookie s dodatnom dozom proteina
Brookie je desert koji spaja brownie i cookie u jednom zalogaju. A možda se pitate kako izgleda? Donji sloj kolača je sočan i bogat čokoladnim okusom, a gornji sloj je cookie tijesto, najčešće s komadićima čokolade. Naš favorit je bio proteinska varijanta, bez rafiniranog šećera i bez glutena.
Sastojci
Brownie sloj (donji)
- 1 šalica dmBio bademovog brašna
- ½ šalice whey proteina čokolada
- 3 žlice dmBio kakaa
- 1 žličica dmBio praška za pecivo
- 2 jaja
- 3 žlice dmBio javorovog sirupa ili dmBio meda
- 2 žlice dmBio kokosovog ulja (otopljenog)
- ¼ šalice dmBio biljnog mlijeka (bademovo, zobeno, kokosovo)
- prstohvat soli
- po želji: 30 g dmBio tamne čokolade (85%) narezane na komadiće
Cookie sloj (gornji)
- 1 šalica dmBio zobenog brašna (ili mljevenih dmBio zobenih pahuljica)
- ½ šalice vanilija whey proteina
- 1 jaje
- 2 žlice dmBio bademovog namaza
- 2–3 žlice dmBio javorovog sirupa
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 žličica dmBio vanilije
- 2–3 žlice biljnog mlijeka (po potrebi)
- 30 g dmBio tamne čokolade narezane na komadiće
Priprema
Za brownie tijesto, pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte mokre sastojke i promiješajte da dobijete gusto tijesto. Utisnite ga u manji kalup (cca 20×20 cm) obložen papirom za pečenje.
Za cookie tijesto, pomiješajte zobeno brašno, whey protein i sodu. Dodajte jaje, bademov maslac, javorov sirup i vaniliju. Umiješajte malo mlijeka da dobijete mekše tijesto (ne pretekuće!). Ubacite komadiće tamne čokolade.
Potom cookie sloj rasporedite preko brownie sloja i pecite u pećnici na 175°C 18 do 20 minuta.
Tips&Tricks
- Za još manje kalorija, umjesto javorovog sirupa koristite erititrol ili steviju.
- Ovaj je desert najukusniji kada odstoji 30 do 60 minuta.
- Umjesto bademovog maslaca možete koristiti kikiriki maslac
Krašuljci na malo drukčiji način
Inače, krašuljci su tradicionalni hrvatski suhi kolačići. Sitni su, aromatični, prhki i blago hrskavi. Najčešće se rade s vinom ili rakijom, uljem, šećerom i brašnom, a aromatiziraju se limunom ili narančom. Po teksturi i izgledu podsjećaju na mediteranske prhke keksiće koji mogu dugo stajati, pa se često pripremaju u blagdansko vrijeme. Verzija koju smo pronašli priprema se s namirnicama koje ćete sigurno obožavati.
Sastojci
- 120 ml dmBio maslinovog ulja
- 120 ml bijelog vina
- 100 g dmBio kokosovog šećera
- 1 paket dmBio praška za pecivo
- 350–400 g dmBio pšeničnog brašna (tip 550)
- Naribana korica bio limuna ili bio naranče
- prstohvat soli
- dmBio vanilija
Priprema
Pomiješajte mokre sastojke: maslinovo ulje, vino, kokosov šećer, koricu limuna/naranče, vaniliju i sol. Miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte suhe sastojke: prvo umiješajte prašak za pecivo pa postupno dodajte brašno. Trebate dobiti mekano, ali ne ljepljivo tijesto (pa po potrebi dodajte još brašna).
Potom oblikujte krašuljke tako što ćete otrgnuti male komade tijesta i zarolati ih u kuglice. Potom ih posložite na lim za pečenje. Pecite ih u pećnici 12 do 15 minuta na 180°C, dok lagano ne porumene.
Krašuljci se čuvaju u kutiji 2 do 3 tjedna.
Tips&Tricks
- Za još aromatičniju verziju dodajte prstohvat cimeta.
- Ako ne želite koristiti vino, zamijenite ga s 120 ml dmBio soka od naranče
Ovih blagdana dm je saveznik za pripremu slatkih i zdravijih zalogaja
Za sve ove recepte potrebne su dobre i provjerene namirnice, a upravo njih možete pronaći u dm-u. dmBio sastojci, od badema, kokosovog šećera, javorova sirupa i kakaa do biljnih napitaka i začina, praktični su za svakodnevno kuhanje, ali i idealni za nešto „zdravije“ blagdanske verzije omiljenih kolača.
Ako volite uređen i organiziran kuhinjski kutak, u dm-u ćete lako pronaći i sve što olakšava pripremu i oblikovanje slastica. Profissimo nudi praktične detalje poput vrećica za ukrašavanje, papira za pečenje i modlica za kekse, pa čak i sitnih pomagala koja ubrzavaju posao kada pečete više vrsta kolača odjednom.
Sve sastojke i dodatke za božićne slastice možete kupiti i online, a uz ‘Moj dm’ aplikaciju jednostavno je provjeriti dostupnost, naručiti što vam treba ili spremiti proizvode na listu, posebno u ovo vrijeme kad je svaka ušteda vremena dobrodošla. K tomu, na dm active beauty kartici pri svakoj kupnji osvojit ćete i bodove. Tako… blagdansko pečenje tako postaje malo lakše, a kutija s kolačima brže se puni, i to baš onim slasticama koje su ove godine osvojile društvene mreže.
Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.