Umjesto da stol zagušite obiteljskim fotografijama, postavite lončanicu

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni bavi pitanjem kako uljepšati radni prostor
Vidi originalni članak

Uz dužno poštovanje ne kužim žene koje slikama svojih klinaca, muževa, svatova, godišnjih odmora toliko zaguše svoj radni prostor da ujutro nemaju mjesta za prvu jutarnju šalicu kave. Tooo much osobnih stvari u poslovnom okruženju odvlači pažnju i šalje krivu poruku svima oko vas. Ured nije dom. Zapravo to i ne treba biti. U njemu se trebate osjećati sigurno, udobno i zaštićeno – skoro kao u domu

Ipak to jest prostor mora imati vaš osobni pečat. Pečat!!! Ne tvornicu vaših otisaka. Uz to ne bi bilo loše da razmišljate da ga uredite i stvarima koje će imati pozitivan učinak na vašu radnu atmosferu. Ako niste zapamtili, sobno bilje može smanjiti razinu toksina u zraku za čak 20%, a umor i simptome prehlade čak za više od 30%. Zrak u zatvorenim prostorijama zapravo je do 10 puta zagađeniji od vanjskog zraka. Kod osoba koje su uglavnom cijeli dan u zatvorenom mogu se javiti problemi poput kašlja i poteškoća s disanjem puno češće nego kod onih koji se više kreću vani. 

Znanstveni argumenti potvrđuju da je za pročišćavanje, obogaćivanje zraka i održavanje optimalne razine vlage u prostoriji nisu zaslužne same bilje, već mikroorganizmi koji žive na njihovom korijenju u humusu i zemlji. Redovitim zalijevanjem i održavanjem takve male biljke u svojem uredu činite veliku uslugu svojem zdravlju i okružju. Prema istraživanjima, lončanica može u roku od 24 sata ukloniti 75% čestica koje zagađuju zrak pa je ovo dobro primijeniti ako radite u prostorima koji su u potpunosti klimatizirani. 

Uz to zelene biljke koje imaju oble listove i nemaju poseban miris idealne su da ožive vaš radni prostor, unesu svježinu i mir. Dovoljno je da nakon buljenja u kompjuterski ekran samo nekoliko sekundi pogled preusmjerite na biljčicu na stolu da bi se vaše oči odmorile.
Zato bez obzira koliko volite ili ne volite vrtlariti barem za ured nabavite neku zgodnu sobnu biljku kojoj ćete dati šansu da vas razveseli. Ne samo čišćim zrakom već i bojom koja će beton i željezo učiniti pitomijim. Na uštrb svih silnih motivacijskih poruka i nepotrebnih fotografija. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".