U Zagrebu održana prestižna međunarodna konferencija posvećena modi i vizualnoj kulturi

Ova se konferencija usmjerila i na simbolički odnos mode unutar suvremene vizualne kulture
Vidi originalni članak

Zagreb je nakratko postao modna metropola Europe, okupivši vodeće europske znanstvenike s područja mode, modnog dizajna, povijesti mode i odijevanja te kostimografije, na prvoj međunarodnoj konferenciji Fashion, Costume and Visual Culture 2018. Domaćin te prestižne manifestacije bio je Zavod za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Više od stotinu sudionika iz 23 zemlje svijeta prezentiralo je najnovija istraživanja i teorijske koncepte te je raspravljalo o najnovijim modnim trendovima u svijetu. A među njima su bili i vodeći stručnjaci na ovom području poput dr.sc Sarah Gilligan, Pamele Church Gibson, prof. Stelle Bruzzi, prof. Sandre Bischof, dr.sc Žarka Paića, dr.sc Katarine Nine Simončič i drugih. 
Za bogat program sa zavidnim brojem predavača, uz Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao suorganizatora, zaslužni su i School of Arts, Design & Computing, Hartlepool College iz Velike Britanije i renomirana britanska izdavačka kuća Intellect. 

Tako je hrvatska javnost od utorka 17. do četvrtka 19. srpnja 2018. godine imala priliku doznati sve novitete iz područja mode, modnog dizajna, povijesti mode i odijevanja te kostimografije. Tijekom konferencije iznijeti su rezultati istraživanja, te su raspravljena ključna pitanja kroz teorijske rasprave i studije slučaja. Također ova se konferencija usmjerila i na simbolički odnos mode unutar suvremene vizualne kulture. 
A domaćinstvom konferencije Zagreb se dodatno istaknuo na modnoj karti Europe. Naime, zanimljivo je da se ova konferencija po prvi puta organizira u Hrvatskoj. 

Sljedeća će se konferencija održati u Lille-u u Francuskoj, a 2020. godine u Wellingtonu u Novom Zelandu.
Znanstvenici i predavači na području teorije i povijesti mode, koji su izlagali u Zagrebu moći će svoje ideje i istraživanja publicirati u mnogobrojnim časopisima britanskog respektabilnog izdavača Intellect Publishing, koji je ujedno i suorganizator, uključujući časopis Film, Fashion and Consumption što će dodatno pridonijeti vidljivosti i popularizaciji ovih tema u znanstvenoj javnosti.  

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".