Subversive festival stiže u kina u svibnju

Deveto izdanje Subversive Festivala počimlje u nedjelju 1. svibnja, a radi se o platformi koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje...
Vidi originalni članak

Deveto izdanje Subversive Festivala okupit će više od 100 intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati preko 50 filmova pod zajedničkom temom politike prijateljstva. U petnaest svibanjskih dana u fokusu su novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću. Bogat filmski, konferencijski i forumski program odvijat će se u kinima Europa i Tuškanac te MM centru.

Festival je i ove godine podijeljen u dva dijela – teorijski i filmski. Teorijski dio, koji počinje 1. svibnja u kinu Europa, sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog foruma, kojima je, između ostalog, u fokusu odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja „ljudi bez svojstava“, tj. pitanje može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stajalištima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije.

O tim i mnogim drugim temama govorit će istaknuti intelektualci kao što su francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne intelektualne i aktivističke snage poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna i mnogih drugih.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".