Dolazi nam Dan D!

Najavljujemo 7. Međunarodni festival dizajna kojem je tematsko polazište ideja "otvorenog dizajna".
Vidi originalni članak

Tematsko polazište ovogodišnjeg Dana D ideja je ‘otvorenog dizajna’. Specifično, zaintrigirali su nas potencijali primjene načela i filozofije open source kulture i pokreta na različita područja i aspekte dizajnerskog djelovanja. U najosnovnijem smislu, koncept ‘otvorenog dizajna’ razumijemo kao praksu dizajniranja korištenjem slobodnih, javno dostupnih dizajnerskih resursa, alata i informacija, putem kojih se nadalje stvaraju novi, također javno dostupni resursi, ostavljeni svima na daljnje slobodno korištenje i distribuciju. 

Ovogodišnji će Dan D otvoreni dizajn postaviti kao polazišnu točku za tematiziranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajner­ske struke, te unutar šireg društvenog konteksta i procesa ‘otvaranja’ dizajna. U užem smislu, analizirat će pravne, teorijske i praktične okvire koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruženjem. U širem smislu, obradit će otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom. 

Ovogodišnji Dan D održat će se od 10. do 12. lipnja u prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu. U sklopu izložbenog programa posjetitelji će imati priliku vidjeti Tematsku izložbu, Izložbu mladih autora, Young Balkan Designers i Izložbu iznenađenja pod pokroviteljstvom Iskona. Prijave projekata za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora, te teorij­skih tekstova za diskurzivni program otvorene su za javnost. Rok za zaprimanje prijavnica za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora je od 1. travnja do 10. svibnja 2016, a rok za teorijske članke na zadanu temu od 1. travnja do 1. lipnja 2016.

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti putem online prijavnice koja je dostupna na službenoj stranici festivala.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".