Danas je najvažnije kvalitetno birati sadržaj koji puštamo u naš privatni prostor

Vidi originalni članak

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP (neuro lingvistička) praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. Iako je prvo radila kao modna dizajnerica, nakon brojnih usavršavanja, Fakulteta političkih znanosti i Londonske škole za odnose s javnošću, ritam ju je preusmjerio u sasvim drugom smjeru. Danas tvrdi da je i komuniciranje umjetnost, a upravo smo o tome s njom i porazgovarali. 

• Koji su danas najveći problemi u svakodnevici? Užurbanost, pomanjkanje pažnje...?
- Današnja svakodnevica suočava nas s nizom izazova. Jedan od prvih je količina informacija s kojom smo suočeni te koju sve teže podnosimo, a druga su opće prihvaćeni postulati sreće, zdravlja, zadovoljstva i uspješnosti. Tisuće informacije koje dolaze do nas zahtijevaju da brzo mislimo, brzo odlučujemo. Potrošački sve stavljamo u kontekst koristi i gubitka. Zato je dobro da unaprijed odlučimo koja komunikacija nam je najbitnija, a sve ostalo svedemo na normalnu granicu. Tu prvenstveno mislim da trebamo kvalitetno birati sadržaj koji puštamo u naš privatni prostor jer on utječe na nas na više razina nego što smo uopće svjesni. S druge strane, mjerila uspješnosti i ljepote tjeraju nas da konstantno preispitujemo koliko smo dobri. I onda dolazimo do najvećeg paradoksa. Ako si dozvolimo takvu rutinu, jasno je da ćemo na kraju dana više cijeniti tuđe mišljenje o nama nego vlastito poimanje vrijednosti. Svaki čovjek je puno više od onoga što misli da jeste i da može, ali si rijetko pruža priliku da to i prakticira. 

• Ako je komunikacija toliko bitna, kako je onda možemo poboljšati?
- Komunikacija jest bitna jer ne možemo ne komunicirati. Ostvarenje naših životnih važnih i manje važnih ciljeva ovisi samo i jedino o komunikaciji. O komunikaciji s drugima, o komunikaciji s nama samima, o komunikaciji sa svijetom. Dobro je zapamtiti da je i NE-komuniciranje poruka. Poruka da trebamo vrijeme za sebe, poruka da nismo zainteresirani, poruka da nam je osoba trenutno manje važna od onoga što je u fokusu. Komunikaciju  između ljudi prvenstveno čini govor tijela (55%), osobine glasa (38%), a tek onda sadržaj (7%). 
Nadam se da ćete još jednom pročitati prošlu rečenicu. 
Emocije nemaju jezik logike, a one su ključne za razumijevanje. Shvaćate li sada koliko je zapravo sadržaj manje bitan od onoga što je naše tijelo proučilo ljudima oko nas? Ako mislite da pretjerujem, sjetite se sebe kada ste prezentirali neku ideju u koju vjerujete. Znam da je tada svaka vaša stanica bila autentična i uvjerljiva i da ste ostvarili velik utjecaj na ljude oko sebe. 
Kada vjerujete u ono što mislite, radite ili osjećate, komunikacija odlazi u polje kvantnih objašnjenja, a gubi svoj racionalni i lingvistički temelj. Još jedna stvar je izuzetno važna. Vježbajte slušanje. Kad govorite samo potvrđujete ono što već znate ili mislite. Kada slušate, uvijek učite. O drugim ljudima, o samima sebi. O razumijevanju. Vjerujte mi nije toliko lako kao što zvuči. Vježbajte i govor i šutnju. Jednako su važni.

• Kako si općenito možemo poboljšati život?
- Vjerujem da prvo trebamo uzeti vremena za sebe, svoje najdraže i ono u čemu zaista uživamo. Ne postoji ništa u vanjskom svijetu što vas može učiniti sretnim više od vašeg unutarnjeg ispunjenja. Često se nalazimo u situaciji da za sve ljude koji nas okružuju činimo puno više nego za nas same. Promijenite to i postanite sami sebi najbolji prijatelj. Svaka promjena počinje uvijek iznutra. Mijenjajte svoje život stalno dok ne dobijete od njega ono što vas čini mirnim i zadovoljnim. U tome ne zanemarujte moć vaših misli. Misli su moćan alat kojom kreiramo našu realnost. Pažljivo ih birajte kao što birate odjeću ispred ogledala ili životnog partnera. 
Prestanite za svoju situaciju, osjećaje i dostignuća kriviti bilo koga drugoga osim sebe. Da, okolnosti treba uzimati u obzir, ali im ne treba robovati. Svemir nam stavlja na raspolaganje sve opcije koje možemo zamisliti. Birate li biti ogorčeni, ljuti, zavidni i ljubomorni izabrali ste svoju put. Ako je cijelo vaše tijelo stalno u negativnim emocijama, što mislite da će vam svijet poslati u susret? Sigurno ne zanimljive ljude, ispunjene odnose i poslovni uspjeh. Nemojte mi vjerovati, prakticirajte ovo barem nekoliko sati dnevno. Odbacite misli koje vas vuku u negativni vrtlog. Svjesno i odlučno. Vi upravljate svim ishodima u vašem životu. Puno prije nego se oni dogode. Trebate li pomoć u tome potražite oko sebe edukacije, predavanja, TED TALK- snimke, literaturu i budite dosljedni. Već i sama namjera da nešto promijenite na bolje za vas u život će vam donijeti mogućnosti. Prihvatite ih i budite kreator najbolje verzije sebe samog.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".