Zašto svaka žena treba probati crossfit?

Riječ je o treningu u kojem se brzo vidi napredak, odlično oblikuje tijelo, sigurno je ako se radi sa pravim/educiranim trenerima, ne morate odvajati više novaca za više vrsta treninga jer ovdje imate sve u jednom, a i uvijek možete vidjeti/upoznati i otići kući sa zgodnim frajerom!
Vidi originalni članak

 Većina žena kada čuje za CrossFit pomisli na napucane muškarce/vojnike i žene/vojnikinje s ogromnim ramenima, maskirane pripadnike specijalnih postrojbi ili neke superjunake sa specijalnim moćima spremne na sve za spas svijeta u slučaju neke iznenadne apokalipse, ukratko - nadljude. No, kad pobliže analiziramo, vidimo da su to normalni ljudi, super sportaši koji treniraju više sportova, koriste elemente gimnastike, atletike, olimpijskog dizanja utega te metabolički trening i zahvaljujući tome kvalitetnije, zdravije žive što ih čini funkcionalnijima i spremnijima za svakodnevicu. Kako se radi o kompleksnijim (višezglobnim) funkcionalnim pokretima koji koriste cijelo tijelo, a  izvodimo ih svaki dan, naprimjer kad dižemo nešto s poda , stavljamo kutije visoko na ormar, guramo auto, nosimo vrećice iz dućana...riječ je o treningu koji na najbolji način stimulira tijelo, ali u kontroliranim uvjetima sa zadanim intenzitetom i volumenom.  To ne znači da ćete se samo tako nabildati i postati žene terminatori koje sa svojim mišićima stražnjice otvaraju kokosove orahe i koje će svojim muževima odgristi glavu i možda zavaljati šljagu pri bilo kakvom pitanju ili neposlušnosti, ali ćete vrlo brzo dobro izgledati i isto tako se dobro osjećati što će onda i svi oko vas vidjeti i osjetiti. 

Što je CrossFit? Prije svega dobra zabava, timski rad, te stil života, a specifičnost mu je upravo u nespecifičnosti.  Svi znamo da jedna te ista trening rutina može biti takva neko vrijeme i nakon toga više jednostavno ne pali jer se tijelo previše adaptiralo i više nema onog efekta „pozitivnog stresa,“ više nema izazova. U CrossFitu je upravo to drugačije, da se tijelo konstantno stavlja pred nove izazove.  To ne znači da ćemo doći ko Mujo i nabacati nasumce neke vježbe koje nam se čine simpatičnima, a one druge manje simpatične izostaviti jer nam se jednostavno ne da ili ih ne volimo. Kombinacija je puno jer se koriste razne varijante trenažnih procesa, koji su planirani i drže se određene filozofije i razni rekviziti koji svi imaju svoju strategiju (metodiku) rada. Možda se zato netko niti ne pokušava okušati jer misli da je preteško, prekomplicirano ili se jednostavno samo boji.  Zato postoji program treninga pomoću kojeg se on onda prilagođava prema potrebama pojedinca/grupe na način da se logično ide od lakšeg prema težem, manje zahtjevnim prema kompleksnijim vježbama, polupokretima prema punim, koriste razne pomagala poput kutije ispod nogu u propadanjima za prsa ili zgibovima, ili elastične trake, itd.. Na taj način se preveniraju ozljede i prilagođava sustav prema svakomem, što ne znači da je lako, ali zato i je izazovno. Lezite doma na kauču svaki dan, uz vrećicu čipsa i teglu nutelle ako želite da vam bude lako, no nemojte se onda žaliti!

Benefiti ovog treninga su razni, od toga da je vrlo efikasan jer tijelo radi više sposobnosti odjednom (stabilnost, mobilnost, preciznost, ravnoteža, koordinacija, jakost, eksplozivnost, mišićna i respiratorna izdržljivost, potrošnja masti, itd ) te mu je glavni cilj poboljšavanje sposobnosti, a izgled, sama estetika tijela, ne zaostaje puno za time. Vrlo je dinamičan, zahtjevan, nikada isti, a opet postoji adaptacija jer bez toga nema napretka, vrlo zabavan i nimalo lak.  U pravilu se radi se po modalitetima (gimnastika, weightlifting, metabilčki trening), s tim da se 1.dan radi 1, 2. dan 2 i 3.dan sva 3 modaliteta te u frekvenciji od 5x tjedno, 3+2 dana, između kojih su dani odmora ili neki treninzi skroz laganog intenziteta, zvani „recovery,“  poput fleksibilnosti ili učenja nekog pokreta, plivanja i sl.da se tijelo može rekuperirati.  Makar se to u praksi teško postigne jer većina rekreativaca si ne može vremenski priuštiti da toliko treniraju, a i bitna je komponenta zabave, koja ne izostaje,  pa se skoro uvijek kombiniraju sva 3 ili bar 2 modaliteta. Kako izgleda jedan CrossFit trening? Uvodni dio se obično sastoji od valjanja cijelog tijela na specijalnim valjcima od spužve „foam rollerima ,“ ali i poslužiti će obične pvc cijevi za odvodnju kanalizacije, naravno nove,  kako bi što bolje prokrvili mišićno tkivo i poboljšali cirkulaciju koja je bitna za što brži oporavak i možda opustili mišić ako je negdje previše zategnut, vježbi mobilnosti onog dijela tijela koje ćemo raditi u glavnom dijelu treninga kako bi pripremili pojedine zglobove ili sustav istih poput kukova ili ramena zbog lakšeg postizanja što veće amplitude/opsega pokreta i što bolje forme izvođenja te smanjenje mogućnosti ozljeda, generalnog i specifičnog zagrijavanja, koje se obično sastoji od nekog seta pokreta koje ćemo koristiti kasnije u glavnom dijelu, ali ovdje ćemo to izvoditi najčešće vlastitom težinom , poput potisaka ili povlačenja na trx trakama ili podu, čučnja sa vlastitom težinom, trčanja u skleku, raznih varijanti upora,itd.,  kako bi podigli frekvenciju srca, temperaturu tijela i aktivirali željene mišiće, glavnog dijela treninga koji se sastoji od poligona u kojem su stanice ili setova raznih kompleksnih pokreta (WOD – workout of a day) poput čučnja sa ramenim potiskom (thruster), mrtvog dizanja, malo šireg stava sa povlačenjima (sumodeadlift high pull), zamaha ruskim zvonom (kettlebell swing),  fleksije kuka/viseće podizanje nogu do šipke  (toes to bar), te preskoka vijačom (single unders) ili napredni dupli preskoci (double unders), možda marinaci (burpees), itd., u kojem prevladava najčešće visoki intenzitet i obično je vremenski ograničeno te na kraju faze hlađenja, istezanja i opuštanja kako bi oporavak bio što brži, a vi sljedeći dan ne ostali ležati u krevetu te mogli otići normalno na posao bez ičije pomoći pri ustajanju. Na kraju svega, zašto bi jedna žena trebala trenirati ovu vrstu treninga i ne bojati se istog?

Zato što je vrlo interesantno i jako se brzo vidi napredak, odlično oblikuje tijelo, sigurno je ako se radi sa pravim/educiranim trenerima, ne morate odvajati više novaca za više vrsta treninga jer ovdje imate sve u jednom, a i uvijek možete vidjeti/upoznati i otići kući sa zgodnim frajerom, a poznato je da većina „krosfitera“ voli skinuti svoje majice dosta često i trenirati bez istih i zato da se možete pohvaliti da ste „krosfiter“ što je prije svega navedenog kul. U kojoj to teretani ima toliko razloga da se pokrenete?
 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".