Vrtoglavo kreativne lampe. Upalite!

Svi su ludi za slovenskim dizajnerskim brendom Vertigo Bird.
Vidi originalni članak

Neočekivano funkcionalno

Vertigo Bird slovi kao “otkačeni” brend čiji je moto “nepredvidljivo elegantno + neočekivano funkcionalno”.

Njihovu kolekciju svjetiljki potpisuje niz glasovitih imena svjetskog produkt-dizajna, među kojima je Fabien Dumas. Za Vertigo Bird osmislio je luster Babel čija je konstrukcija nadahnuta drevnom pričom o Babilonskoj kuli. Babel se sastoji od nekoliko međusobno povezanih sjenila, od kojih se svako zasebno može okretati, pa se tako po potrebi jednostavno može promijeniti oblik i kut svjetla.

Silvo Kačar

Ljubljanski kreativac kaže da uživa u noćnim obilascima svjetskih metropola promatrajući u kakvom osvjetljenju ljudi žive.

Osnivač je Arcadije, jedne od vodećih slovenskih tvrtki u području rasvjete, a godinama je sanjario o vlastitom brendu koji je utemeljio 2008. Nazvao ga je Vertigo Bird prema istoimenom filmu koreografa i plesača Iztoka Kovača koji je poznat po vrtoglavoj umjetničkoj izvedbi na 360 metara visokom dimnjaku u rudniku ugljena u Trbovlju.

"Baš kao i glazbena skupina Laibach, brend Vertigo Bird rođen je u ovoj rudarskoj regiji. Stara je rudarska izreka da treba kopati duboko da bi dosegnuo visoko. Upravo takav spoj arhetipskog i modernog odražava se u našem dizajnu", ističe Silvo Kačar.

Bezvremenski dizajn

“Posebno je nadahnuće pretvarati arhetipove u nove oblike, materijale i tehnologije. Želimo da naš dizajn bude bezvremenski”, kaže Silvo Kačar.

U tom duhu za Vertigo Bird dizajnirao je slavni Neil Poulton, stvorivši minimalističku i naizgled krhku stolnu lampu Antenna koja nazivom jasno otkriva nadahnuće. Za Antennu kažu da je “profinjena i poetična simplifikacija radnog osvjetljenja”. Iznenađujuće je “teleskopska”, može se namještati i rotirati na različite praktične načine kako bi se svjetlo maksimalno prilagodilo korisniku.

Složna ekipa za “intuitivnu” rasvjetu

Iako su ih osmislili različiti dizajneri, svjetiljke Vertigo Bird odlično se mogu međusobno kombinirati jer ih ujedinjuje vizija brenda “Simple & Smart” – jednostavno i domišljato.

Duhovite su podne lampe Smoke (dizajn Bevk Perović Arhitekti) s podnožjem u obliku kuće ili tvornice i sjenilom u obliku dimnjaka, dok je stolna lampa Balloon (dizajn Uli Budde) moderna verzija drevne uljanice koja istodobno podsjeća na balon.

Tu je i prijenosna lampa Lanterna (dizajn Bevk Perović Arhitekti) koja se lako može premjestiti te lampa Jinn (dizajn Mathias Hahn) s “intuitivnim” kotačićem za prilagodbu svjetla.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".