Vječni sjaj Ritza

Četiri godine nakon početka obnove i vrtoglave svote koju je potrošio Mohamad al-Fayed, svoja je vrata ponovno otvorio Ritz, kultni pariški hotel. Luksuz je i dalje imperativ!
Vidi originalni članak

Više od četiri godine, jednog požara i 450 milijuna dolara (kalkulira se u medijima) potrošenih nakon zatvaranja u kolovozu 2012., preuređeni pariški Ritz napokon je otvorio svoja vrata. Vlasnik Ritza, egipatski biznismen Mohamad al-Fayed novac je potrošio gotovo ne trepnuvši. Mnogo je otišlo na osnovne stvari – novi sustav grijanja i hlađenja, instalacije, najbrži Wi-Fi, ali nećemo o takvim dosadnim temama. Ljepše je ono što je oku vidljivo, a to je interijer. 

Nekadašnjih 159 soba pretvorilo se u 142, od kojih polovicu čine apartmani. Njih pak petnaest tematski je posvećeno nekim  od slavnih gostiju Ritza poput apartmana Marije Callas ili F. Scotta Fitzgeralda. Svi su opremljeni antiknim namještajem muzejske vrijednosti, a u hotelu je otvoren i prvi Chanel Spa na svijetu. Ovdje je podzemna soba za balove koja može primiti 400 ljudi, vrt od 2000 m2 izgleda poput umanjenog parka Versailles i pravo je čudo u srcu velegrada. Gosti mogu pijuckati popodnevni čaj u Proustovom salonu, dok bi Hemingway bio ponosan na to kako je renoviran popularni Bar Hemingway, originalno otvoren 1994.. Pisac je navodno na samrtnoj postelji rekao kako želi "hladno pivo iz Ritza" – tamo su za njega uvijek imali jedno spremno na ledu. Estetski, hotel je zadržao tipični francuski dekor 18. stoljeća na koji su gosti navikli, no sad je svjetliji, svježiji. 

Kultni hotel na otmjenom osmerokutnom trgu Palace Vendome ponovno je otvorio vrata gostima nekoliko dana i 118 godina nakon što je otvoren prvi put.  Kad je švicarski hotelijer César Ritz kupio zdanje, bila je to privatna palača iz 18. stoljeća u kojoj je živjelo nekoliko plemenitih obitelji. Sa željom da ima najluksuzniji hotel na svijetu, otvorio je tamo  Hôtel de Lazun u kojem je bilo "sve što bi jedan princ mogao poželjeti u svom domu". Otada hotel koji će poslije promijeniti ime u Ritz privlači sama prominentna imena. Opće poznata je činjenica da je Coco Chanel u njemu živjela 34 godine, od 1937. do 1971., a umjesto da nabrajamo druga slavna imena i visoko društvo, bolje je pitati se tko u Ritzu nije bio...   

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".