Više od muza

FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty
Nepogrešiva stila i pedigrea bez mrlje, talijanske plemenitašice nova su sila svijeta mode.
Vidi originalni članak

Kao djevojčice sjedile su u krilu Valentinu, čuvao ih striko Oscar (de la Renta, naravno), hodale su pistama i igrale se u krojačnicama modnih ateljea, najviše zahvaljujući roditeljima, redom grofovima i princezama koji su na ovaj ili onaj način involvirani u modu. Ili su im mame i same u tom svijetu, bilo kao muze velikih dizajnera, bilo da su se same prihvatile škara i konca ili su, pak, sa stoljećima dugim rodoslovljem i pripadajućim bankovnim računima izvrsne klijentice i utjecajne prijateljice glasovitih kreatora. Kako bilo, u modnim vodama plivaju poput riba, a stil su izbrusile i prije nego što su postale punoljetne. Uvijek u prvom redu do piste i na listama najbolje odjevenih ove mlade Talijanke danas su važan dio velikih kuća donoseći im zauzvrat utjecaj i veze među europskim plemstvom. Bliskoj suradnici Domenica Dolcea i Stefana Gabbane, Coco Brandolini, njezin 24-karatni pedigre donio je mnogo više od bogatstva i veza koje idu uz to što vam je otac grof Ruy, a mama grofica Georgina Brandolini d’Adda, Brazilka koja je prije udaje nosila titulu princeze. Coco je kao dijete mnogo vremena provodila na velikom imanju u blizini Venecije uz djeda Branda i baku Cristianu, ekscentričnu damu ormara punog Balenciage i Diora (inače sestru Giannija Agnellija, osnivača Fiata) koja ju je naučila miješati stilove i da couture nije sve. No Coco nije postala samo dokona konzumentica. Druga poveznica s modom je mama Georgina, dugogodišnja direktorica odnosa s javnošću za Valentino i desna ruka, a u slobodno vrijeme i muza koja je poslije pokrenula vlastitu seriju luksuzne pletenine. Kad je Coco nakon faksa (filozofije i političkih znanosti) željela izbrusiti svoj engleski, poslala ju je u New York, striki Oscaru – obiteljskom prijatelju Oscaru de la Renti. Kod njega je, napredujući od pomoćnice, provela pet godina, pa radila za Ninu Ricci, Albertu Ferretti, Bottega Veneto da bi se skrasila u Dolce i Gabbani gdje sudjeluje u dizajniranju i radi s klijentima. Dvojici dizajnera donijela je otmjenost i veze, možda je zato nazivaju krunskim draguljem njihove Alta Mode...

Ipak, najistaknutija među talijanskim plemkinjama koje vuku konce u svijetu mode Cocoina je mlađa sestra, Bianca Brandolini d’Adda. Najbolja prijateljica Giambattiste Vallija pripadnost zlatnoj mladeži europskog jet-seta zaokružila je i izborom partnera. Dugogodišnji dečko joj je Lapo Elkann, nasljednik Fiatova carstva. Malo su i u rodu, bratići u drugom koljenu, ali to je O. K. među plemstvom. Ljetuje u St. Tropezu ili na obiteljskom imanju u brazilskom Trancosu – baka s majčine strane je kći brazilskog diplomata, a djed francuski princ Jean Louis de Faucigny Lucinge. Bianaca je svijetu predstavljena na debitantskom balu u pariškom Crillonu 2005., a trebalo je tek nekoliko godina da je počnu nazivati ikonom stila, a Vogue stavljati na liste najbolje odjevenih. Vallijeva muza s dizajnerom se upoznala kao 11-godišnjakinja kad je u pidžami poslana da pozdravi goste koji su bili kod njezinih roditelja na večeri. No kliknuli su nekoliko godina poslije kad ga je, ljubomorna, zaskočila pitanjem zašto dizajnira samo za Coco. Na otvorenju karnevala u Veneciji 2010. spustila se s neba u njegovoj haljini. A evo i jedne aristokratkinje koja je zasukala rukave.

Beatrice iz stare obitelji Borromeo, među čijim su precima kardinali, nadbiskupi, kanonizirani sveci, prinčevi i grofovi, ugled je izgradila kao novinarka. S diplomom prava i ekonomije radila je za Newsweek, Il Fatto Quotidiano te na Rai2 tri godine vodila Anno Zero, emisiju u kojoj je intervjuirala političare, književnike, biznismene. No, svi imaju oči pa je Beatrice već bila slavljena ljepotica. “Svaki sam dan dolazila iz škole s vizitkom nekog tko bi me zaustavio i pitao želim li biti model. Na kraju je i mami dojadilo pa je popustila.” Prvu je reviju nosila za Chanel. Kako i priliči djevojci iz obitelji koja se može, između ostalog, podičiti palačom na otoku Bella, jednom od tri Boromejska otoka na Lago Maggiore, (grof Borromeo 1797. nije htio primiti Napoleona kad je stigao na Isolu Bellu, a jednak prezir Borromei su nekoliko stoljeća poslije pokazivali prema Berlusconiju) našla je jednako prikladnog momka, dvije godine mlađeg Pierrea Casiraghija, unuka princa Rainiera i Grace od Monaka. Mladi i zgodni par prezaposlen je obilascima vjenčanja i krstitki diljem europskih dvorova. Beatriceina nešto starija sunarodnjakinja Lucilla Bonaccorsi suprotno njoj, prvi je put prošetala pistom u zlatnoj haljinici od brokata i balerinkama kad joj je bilo samo osam. Pratila je mamu na predstavljanju njezine haute couture kolekcije. Danas se ova 30-godišnjakinja zajedno s mamom Luisom Beccarijom klanja na kraju revija ženstvene, ready-to-wear linije jer postala je sudizajnerica. “Moda mi je u krvi. Nikada se nisam pitala što bih trebala biti. Kad ste od malih nogu u modi ili je volite ili je mrzite. Ona je strast i stil života”, izjavila je. Najstarija od petoro djece Luise i sicilijanskog plemića Lucia Bonaccorsija, Lucilla je u Milanu odrastala igrajući se krpicama u majčinu ateljeu dok je ljeta provodila u Castellucciju, drvećem badema i naranči okruženom dvorcu iz 18. stoljeća smještenom pokraj Nota. Podrazumijevalo se da je za svečane prilike odijevaju u haljinice iz dječje linije Luise Beccarije. “Osjećala sam se poput princeze”, jednostavno kaže Lucilla. Sa 21 godinom pridružila se mami kako bi učila zanat, a kad je počela sanjati o vlastitoj liniji, zaključila je da je pametnije da ostane dio brenda nego da osniva svoju kuću. Nadrealno lijepa 30-godišnja Lucilla i sama je modna ikona, no nikad nije bila dijelom besposlenog društva svoje klase. Zapravo, rijetko se i pojavljuje u javnosti, a ne daje često ni intervjue. “Siciliju osjećam u svom karakteru, introvertirana sam i rezervirana, poštujem tradiciju”, jednom je ispripovijedala. Možda baš zato.

Iz stare obitelji koja korijene vuče iz Grčke (onaj dio koji je je zaslužan za dio prezimena Arrivabene) dolazi Viola Arrivabene Valenti Gonzaga. Najstarija kći grofa Gilberta i grofice Biance od Savoia-Aoste, inače predstavnice Christie’sa u Veneciji, 23-godišnja Viola ima četvero mlađe braće i sestara: Veru, Mafaldu, Maddalenu i Laonarda, no kao najstarija probija led u svijetu mode. S 19 je tako lijepa, elegantna i s tijelom modela u Milanu ponijela prvu reviju. Ista baka, Claudija od Francuske u toj dobi, govorili su svi. Uvjerena kako to ipak nije sve što može dati modi, Viola je poslala modna stilistica. “Odrastanju u Veneciji mogu zahvaliti što sam se neprestano mogla diviti ljepoti. Iz toga crpim inspiraciju. Ljudi, atmosfera, kanali i gondole zaslužni su za romantični stil koji pokušavam izraziti u modi i u svakodnevnom životu, ali nikad ne zaboravljam osobni dodir”. Školovala se na Istituto Marangoni, a trenutačno živi u Londonu, gdje je stilistica za brend VAVG i u magazinu LOVE. Inès de La Fressange u 80-ima je bila prvi model koji je potpisao ekskluzivni ugovor s kućom visoke mode, Chanelom. S Karlom Lagerfeldom zasnovala je prisan odnos muza-dizajner, a ljubav je pukla kad je Inès odlučila dati lik bisti Marianne, simbolu Francuske. Užasnuti Lagerfeld izjavio je da je Marianne sve “dosadno, buržujsko i provincijalno i ne kani odijevati povijesne spomenike”. U međuvremenu je 57-godišnja de La Fressange postala dizajnerica i uspješna poslovna žena, ali zašto pričamo o njoj?

Zato što se Inès, kći markiza de La Fressange i Argentinke Cecilije Sánchez Cirez 1990. udala za talijanskog biznismena Luigia d’Ursa i s njim dobila dvije kćeri: Nine Mariju i Violette d’Urso. Njihovoj eleganciji divili su se dok su bile djevojčice, a sad se modni svijet otima za njih. Nine, 20-godišnjakinja, snimljena je za book gdje je demonstrirala kako se odijevati “na pariški” pa prihvatila da bude zaštitno lice prvog mirisa za žene kuće Bottega Veneta. Snimio ju je Bruce Weber. Ipak, premda moda očijuka s njom, Nine je škola na prvom mjestu. Pet godina mlađa Violette je pak luda za modom, a ukus joj je nepogrešiv. De la Fressange priznaje da je vodi sa sobom u šoping jer zna stvoriti čudesne kombinacije. Prirodno, kad je s deset već vodila razgovore o modi s Lagerfeldom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".