Uzbudljivi svijet Tome Ricova

Kad je s deset godina na radiju čuo Lucille Little Richarda, bio je to početak opsesije koja još traje. S Tomom Ricovim, čije su glazbene slušaonice u 80 ima bile kultne, a novi projekti jednako uzbudljivi, pričao je brat po glazbi Boris Kovaček. Snimila Mara Bratoš.
Vidi originalni članak

Moje prvo radno mjesto bilo je u DJ kabini Aquariusa. Daleke 1994. dobio sam posao lightmana u tada najboljem klubu u gradu. Bilo je to vrijeme kada je Ozren Kanceljak okupio nevjerojatnu ekipu DJ-a. Bili su tu Alen Balen, danas vlasnik radio Yamata s kojim sam jedva stao u DJ booth. Boris Horvat koji danas vodi Aquarius Records. Kiki i Frajman, nezaobilazni dvojac techno partyja. Emir E-Base, prvi hrvatski DJ na Love Paradeu u Berlinu. I naravno, Tomo Ricov s kojim radim prvi intervju u životu. Prvi radni dan, dok sam čekao da gosti počnu dolaziti u klub, ušao je šutljiv, visoki lik. Vrzmao se po klubu pa sjeo pokraj mene. “Ti si novi lightman?” pitao je. Sljedeće je pitanje bilo kakvu glazbu slušam i kamo izlazim. Spomenuli smo Kulušić i Blue Moon – ispalo je da je on pokrenuo taj program. Pa smo pričali o tome kako volim funk i soul i kako sam išao u Kulušić nedjeljom na Tom Tom Klub. Rekao je da je on jedan od dvojice Toma iz Tom Toma. Na kraju, kad sam rekao da slušam Radio 1 i da mi je super što je studio u izlogu, opet se uspostavilo da je to – on. Nasmijao sam se jer u noćnim klubovima upoznaš svakakve ljude, često ne govore istinu. Ispalo je da ispred mene ipak stoji original, Tomo Ricov, lik koji je sudjelovao u stvaranju svih trendova koje sam kao klinac pratio. Uskoro sam počeo “dilati” pozivnice’ za njegovu večer. Kad se ponovno otvorio legendarni Kulušić i Tomo se vratio “kući”, pozvao me da mu se pridružim. Nakon nekoliko mjeseci pitao me zašto se ne okušam kao DJ jer njegov set ionako znam napamet.

Na kraju mi je ponudio svoj kovčeg s CD-ovima. Bilo je to vrijeme kada si po svaki CD morao ići u Austriju ili Italiju i kada su DJ-i bili prepoznatljivi i važni baš zbog glazbe koju posjeduju. Putovali smo u Beč po CD-ove. Svaki odlazak na put značio je novo predavanje o tome kada je snimljena koja pjesma, zašto je važna i tko ju je snimio, koji su producenti važni za koji glazbeni pravac i koji su izvođači promijenili povijest pop-kulture. James Brown, Prince, Michael Jackson, Nile Rogers, ali i Jerry Lee Levis, Elvis, Little Richard, Ray Charles putovali su s nama kamo god smo išli. I onda, kada sam već našao “pravi posao” u izdavačkoj kući, Tomo je došao s idejom da napravimo večer gdje ćemo puštati samo disco glazbu. Tako
je rođen Studio 54 by Tomo Ricov... Shvatili ste, naša je priča duga.

Intervju s Tomom Ricovim pročitajte samo u Divi Style!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".