'Uncle' Terry

Gotovo da nema te face s A-liste koju poznati fashion fotograf Terry Richardson nije dovukao u svoj studio. Nasloni ih uza zid, odjene im svoju prepoznatljivu flanelsku kariranu košulju ili doda štreberske naocale, a neizostavna je i “thumbs up” gesta.
Vidi originalni članak

Danas pedesetogodišnjak, fotografska legenda Terry Richardson u život je kročio vrlo sramežljivo iako je odrastao u Hollywoodu. Njegov otac Bob bio je proslavljeni modni fotograf, no s njim je Terry do svojih dvadesetih bio u vrlo lošim odnosima. Bio je socijalno otuđeni klinac koji je sanjao da postane rock zvijezda, a za to se vrijeme klatio uokolo s fotoaparatom u ruci. Zvijezda nije postao, barem ne glazbena, ali tisuće ispucanih fotki pomogle su mu da od sebe napravi brend iako se uz njega ne vežu uvijek pozitivne konotacije.

 

Modeli, baš kao i zvijezde iskljucivo s A-liste, pred strikom Terryjem, kako voli da ga zovu, sasvim su ogoljeni, u spontanim situacijama, snimljeni ispred obicne bijele pozadine, nerijetko u njegovoj košulji ili sličnim neglamuroznim rekvizitima. Njegova je fotografija toliko realna da se približava “trashu” jer baš kao i njegov otac od fotografije želi da bude sirova i životna, lišena svakog filtra, osim onog hipsterskog. Ogoljenost i seksualni aspekt njegova rada najveća je Terryjeva kontroverzija.

Naočale debelih crnih okvira, tartan košulja, brkovi i s poznatom “thumbs up” gestom – vizualno je vrlo upečatljiv lik. Pretjerujemo? Nikako! Snimio je fotografije na kojima opći s ovcom, na kojima ga modeli s natpisom kurva na čelu oralno zadovoljavaju, a vidjeli smo i serije fotografija grupnog seksa te Terryja kako ejakulira po hotelskim sobama... Sam fotograf na to odmahuje rukom jer kaže kako su to samo spontani prikazi seksa. Što god o njemu mislili, gotovo ne postoji celebrity koji nije stao pred njegov objektiv: Obama, Oprah, Madonna, Lady Gaga, Kate Moss, Jared Leto, Kim Kardashian...

 

Rock ili pornozvijezda, čovjek koji je nagovorio bezbroj žena da se skine, strike Terry trenutačno najviše fotka kampanje svjetskih brendova Valentina, H&M-a, Toma Forda, Miu Miu, Marca Jacobsa, Guccija. Naslovnice Harper’s Bazaara, GQ-a i Vanity Faira bile bi drukčije bez njegova potpisa, a kuća Rizzoli izdaje još jednu njegovu knjigu. Njegov rad je genijalan (i tehnički i umjetnički), a korištenje seksom u modnoj industriji postalo je uobičajeno, odavno to znaju i Tom Ford i Calvin Klein.

Postoji li uopće granica između seksualnog i modnog?

 
Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".